Ženy po rozchodu: Co zahojí zlomené srdce?

https://www.blog.mojra.cz/post/285

Rozchody bolí. Trpí ženy i muži, ale každý po svém. Jestli v něčem platí, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, pak jsou to právě strategie, jak zvládat rozchody. Ženy i muži totiž volí úplně odlišnou taktiku. Zajímá vás, čím si asi právě prochází vaše bývalá partnerka? Nebo se chcete podívat, jestli ostatní ženy reagují podobně jako vy? V obou případech je dnešní článek právě pro vás, přiblížíme totiž, jak prožívají rozchod ženy a jak se vypořádávají se zlomeným srdcem.


Jak vypadá rozchod z pohledu ženy?

 

Diagnóza: Zlomené srdce

 

Ženy po rozchodu dávají volný průchod všem emocím. Ty je na několik dní až týdnů úplně zaplaví. Těsně po rozchodu ženy často pociťují šok, bolest a velký smutek. Taky hodně pláčou. Neustále si celý rozchod znovu a znovu přehrávají v hlavě a snaží se pochopit, co se to vlastně stalo.


Často přecházejí do zvláštního zombie stádia. Chodí jako tělo bez duše, oči bez jiskry. Hodně spí, koukají na romantické filmy a pláčou. Pláčou a pláčou. Také jídlo pomáhá – sladkosti, tučná, nezdravá jídla – linie jde teď stranou. Toto všechno jsou typické příznaky. Symptomy zlomeného srdce a první fáze rozchodu.


 

 

    Věděli jste, že ….


  • Ženy po rozchodu prožívají silnější bolest, a to jak fyzickou, tak emoční.


  • Muži se z dlouhodobého hlediska s rozchodem vyrovnávají hůře než ženy.


  • Většina mužů i žen přiznává, že po rozchodu u nich nastalo období, kdy nad minulý vztahem intenzivně přemýšleli a chtěli ho zpět. A to i přes to, že byli tím, kdo rozchod původně inicioval.



Proč?!

 

Když prvotní šok trochu opadne, je na čase se pustit do vyšetřování. Proč se to stalo? Ženy často automaticky hledají chybu v sobě. Další čas tak stráví sebeobviňováním, přemýšlejí o tom, co by udělaly jinak a snaží se přijít na to, jak situaci ještě napravit.


Objevují se pořád nové a nové otazníky. Proč teď? Proč si o tom se mnou nejdříve nepromluvil?  Váš bývalý přítel navíc vypadá úplně v pohodě, jako by už se přes vás úplně přenesl. Jak to dokázal?


Jak zvládají rozchod muži? Podívejte se jakou taktiku volí opačné pohlaví!

Hledání odpovědí není snadné, často totiž vyžaduje kontaktování bývalého partnera. Ženy potřebují vysvětlení, potřebují to pro sebe nějak uzavřít a všechno pochopit.

 

Staré dobré časy

 

Ať už byl rozchod sebe bolestnější, ať už jste to byli vy, kdo vztah ukončil, nastane taky fáze, kdy to všechno budete chtít zpátky. I když víte, že vztah nebyl růžový, najednou vidíte jen to dobré. V myšlenkách se vracíte zpátky a vybavujete si jen ty krásné zážitky, drobné známky pozornosti, které vám tehdy partner věnoval. Někdy čtete staré konverzace, plné srdíček a vyznání lásky. Začínáte být přesvědčené o tom, že váš bývalý vztah byl to nejlepší, co vás kdy potkalo a chcete to zase zpátky!

  

První nejisté krůčky

 

Postupně se vám vrací energie. Zase máte dost síly na to, abyste tepláky vyměnily za džíny, upravily si vlasy a nanesly řasenku. S trochou času a podpory kamarádek, jste zase připravena vrátit se do života.


Jen se podívej, o co jsi přišel!

Rozhodnete se, že to celé vezmete za opačný konec. Dost bylo sebelítosti. Ženy v této fázi začínají novou strategii. Vrhají se do cvičení, nakupují nové oblečení a zdá se, že je také ten nejlepší čas pro razantní změnu sestřihu. Možná i tetování? Nová barva vlasů? Jste zpátky! Nová, lepší, jen ať vidí, o co přišel. Máte teď období: JÁ, v hlavní roli!


Zpátky mezi lidi

Míříte zpět do společnosti. Bavíte se s přáteli. Vyrážíte do klubu.  Je čas na flirtování a seznamování se s novými lidmi. A když náhodou zahlédnete svého bývalého partnera, pořád se vám rozbuší srdce a na chvíli ztratíte dech, ale už jste silnější, dokážete se usmát a nenuceně mu zamávat.

 

Znovuzrozená

 

A je to! Je to za vámi. Ano, občas vám je pořád trochu smutno a ano, občas si na bývalého partnera vzpomenete. Ale tyhle vzpomínky už neznamenají návaly slz a bolest, když se ohlédnete zpátky vidíte nejen ty dobré věci, ale uvědomujete si i to, co nefungovalo. Jste připravena začít znova. Překonala jste zlomené srdce. Vyléčila jste se.



Konzultace s psychologem

 

Když se vám zlomené srdce zahojit stále nedaří nebo byl rozchod obzvláště bolestivý, nemusíte na to být samy. Netrapte se ještě více, než je nutné a zkuste se obrátit na psychologa, který vám může pomoci vyrovnat se rozchodem.



Potíže ve vztazích jsou nejčastějšími problémy, se kterými se lidé na naši poradnu obracejí. Ať už tedy řešíte těžký rozchod, náhlou ztrátu partnera, partnerskou krizi nebo třeba nevěru, neváhejte se obrátit na některého z našich psychologů.











Právě jste četli článek: Ženy po rozchodu: Co zahojí zlomené srdce?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat