Jak začít šťastně nový vztah po rozchodu

https://www.blog.mojra.cz/post/13


V životě potkají člověka různé pozitivní i negativní události. Jednou z těch méně šťastných je ukončení vztahu. Ať už je příčinou rozchodu cokoli, vždy se jedná o silně emocionálně vypjatý zážitek. Obecně platí, že co se týče zvládání emocí po rozchodu, jsou na tom lépe muži než ženy. Pro ženu je složitější vypořádat se s rozchodem, navázat nový vztah a být opět šťastná, proto se v dnešním článku zaměříme zejména na ně.


 

Nelze říci, jak dlouhá doba musí uběhnout od rozchodu, abychom začali hledat nového partnera – toto je věc ryze individuální, někomu stačí pár dní, jinému nemusí stačit rok. Každopádně není dobré navazovat vztah jen abychom si pofoukali rány, dopřejte si určitý psychický odpočinek, snažte se nechat minulost za sebou – teprve pak jste připraveni na nové a šťastné partnerství.


 

Několik nejčastějších chyb, které nám brání udržet si nového partnera:



1.     Malá sebedůvěra


Ať jste podnět k rozchodu dala vy nebo váš protějšek, utrpí tím vaše sebevědomí. Najednou vidíte všechny vaše nedostatky, které jste předtím nemusela skrývat. Představa toho, že budete sdílet svá tajemství a chyby s někým jiným je obtížná. Stejně tak možnost, že byste se měla před „cizím“ mužem svléci je nemyslitelná. To, že si nevěříte, z vás vyzařuje, přestaňte proto na sobě hledat chyby. Může vám pomoci nákup nového oblečení, čas strávený v kosmetickém salonu, změna účesu, cvičení apod. Jakmile si začnete věřit, pozná to i vaše okolí a zapůsobit na muže bude snazší.



2.     Sebelítost a obavy se samoty


Mnoho žen se natolik obává samoty, že navazuje nový vztah i s partnerem, který by jinak neprošel jejich výběrem. Toto je samozřejmě špatné řešení. Raději si dejte načas, než abyste žila s mužem, který nesplňuje vaše požadavky. I když se to nezdá, budete šťastnější sama než ve vztahu, který se nikam neposouvá. Stejně tak nepropadejte po rozchodu přílišné sebelítosti. Myšlenkami na to, co jste mohla udělat jinak a lépe, čas nevrátíte. Ano, dopřejte si období „truchlení“, ale zbytečně jej neprotahujte. Život jde přece dál, proto nechte minulost minulostí.


3.     


Nenávist X kamarádství s ex-přítelem


Patříte k těm, kteří i po rozchodu s mužem zůstanou přáteli, či naopak byl rozchod natolik bouřlivý, že neumíte svému EX přijít na jméno? V obou případech platí, že všeho moc škodí. Novému partnerovi určitě nebude příjemné, pokud mu budete neustále předhazovat co jste zažili s bývalým, jak byl skvělý, hrozný, co dělal jinak apod.


4.     


Příliš velký nátlak na nového partnera


Chcete nejlépe hned po prvním rande dostat klíče od mužova bytu? Neustále mu předhazujete plány na společnou budoucnost, bydlení, svatbu, děti? Toto je nejlepší cesta, jak od sebe muže odehnat. Přece jen potřebujete určitý čas na to, poznat jeden druhého, zjistit, zda se k sobě opravdu hodíte, prožít společné chvilky atd.



Závazky vůči dětem


Složitá situace nastává v případě, že máte děti. Z psychologického hlediska je lepší, poznáte-li se s partnerem nejprve navzájem a až pak mu představíte své potomky. Samozřejmě je důležité mu o dětech říci, ovšem se seznámením si dejte načas, dopřejte mu prostor, aby se se situací vyrovnal, zjistil, jestli vztah se ženou s dětmi zvládne. Určitě je důležité, aby spolu vaše děti i přítel vycházeli, nezoufejte však, pokud si nepadnou hned při první schůzce do oka. Nic neuspěchejte, plánujte společné aktivity, nechte je navzájem si na sebe zvyknout.









Pokud se s rozchodem i přesto nedokážete vyrovnat, stále vám cosi brání, nebojte se obrátit na psychologa. Pamatujte, že vaše psychické rozpoložení se přímo odrazí ve vašem vztahu s novým mužem.











Právě jste četli článek: Jak začít šťastně nový vztah po rozchodu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Dost dobrá matka

Dost dobrá matka

Být matkou je neskutečně nádherné a vyčerpávající zároveň. Každá matka prožívá okamžiky, kdy je se svým dítětem v úplné harmonii, všechno je skvělé, dokonale si rozumí, ale rodičovství s sebou přináší i opačné chvíle. Jsou to okamžiky, kdy je matka vyčerpaná, nevyspaná, má pocit úplného selhání. V těchto chvílích nejedna matka o sobě začne pochybovat a má pocit, že není dost dobrá. Často k pocitům selhání přispí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat