JÁ v hlavní roli: Proč je sebeláska důležitá?

https://www.blog.mojra.cz/post/281

Máte se rádi? Jste sami se sebou spokojení? Mnoho lidí na tuto otázku odpovídá negativně, případně řeknou: Mám se docela rád/a, ale… Pro dnešní dobu je typické, že klade na každého z nás obrovské nároky. Jak máme vypadat, co máme říkat. Někteří tak celý život investuje všechnu svou energii do toho, aby neustále plnili očekávání svého okolí a zapomínají přitom na tu nejdůležitější osobu: NA SEBE.


Mnoho lidí má problém najít cestu k sobě samému a mít se rádi. Přitom sebeláska a kladný vztah k vlastnímu Já ovlivňuje člověka hned v několika oblastech!


Co je to sebeláska?


Sebeláska. Self-love. Co to vlastně znamená? To ze mě má být jako egoista, který myslí jenom na sebe? Vůbec ne. Sebeláska je zdravá a potřebná. Když totiž nemáte rádi sami sebe, těžce se pak navazují vztahy s druhými. Sebeláska je o tom přijmout sebe samého, takového, jaký jsem. Včetně nedokonalostí. Každý je přeci máme. Je to o lásce k sobě jako osobnosti, ke svým názorům a postojům, ale také ke svému tělu. Právě s tím mají lidé často problém…


Sebeláska a vztahy


Láska k vlastní osobě je důležitým předpokladem pro to, aby se vám dařilo navazovat vztahy s druhými lidmi. Pokud máte vůči sobě vypěstovaný špatný vztah, projeví se to i na vašem sebevědomí a sebeúctě. Když pak přijde na vztahy s druhými lidmi, může se stát, že nebudete vědět, jak jejich lásku přijmout a budete o ní pochybovat. Proč si vlastně vybral mě? Co tím sleduje?


Pokud se přeci jenom někomu vaši nedůvěru podaří překonat, je tu možnost, že se váš vztah stane závislým typem vztahu. Lidé, kteří si sami sebou nejsou jistí, mají tendenci více žárlit a upínat se ke svému partnerovi. Neumí si představit, že by je mohl mít rád někdo jiný. Závislý vztah rozhodně není zdravý typ vztahu.


A dál?


Už jsme to vlastně tak trochu nakousli. Když se máte rádi a jste se sebou spokojeni, máte dobrý základ pro zdravé sebevědomí. A opět, nemluvíme o sebevědomí přehnaném, není to o tom, cítit se být ve všem lepší než všichni okolo. Ne. Mluvíme o zdravé víře v sebe sama, ve své vlastní schopnosti a dovednosti.


Nízké sebehodnocení a sebevědomí vám může bránit také v úspěchu. Lidé s nízkým sebevědomím se totiž často bojí cokoli riskovat nebo přijímat výzvy. Zkrátka si na ně nevěří. To může ovlivnit nejen osobní život, ale také jejich kariérní růst.



Jak se naučit mít se rád?


Už tedy víme, co je to sebeláska a proč je tak důležitá. Teď přichází ta složitější část. Jak se naučit mít se rád? Jak mít ráda své tělo?


Za 5 let bych…

Zkuste se teď na chvíli zamyslet. Představte si své já za 5 let. Co vidíte? Je spokojené? Pokud není, proč? Dejte si čas a přemýšlejte. Možná právě začínáte tušit, co byste do budoucnaa chtěli, případně čeho se máte vyvarovat. Nejlepší čas na to, abyste na tom začali pracovat, je právě teď!


Zapněte filtr!

Představte si, že vás pět lidí za něco pochválí a jeden naprosto zkritizuje. Co si z toho odnesete? Bohužel mnoho lidí se zaměří pouze na tu jednu negativní věc. Tu si pak přehrává v hlavě pořád a pořád dokola, a nakonec úplně zapomene, že se jedná pouze o názor jednoho člověka. Zapněte proto pomyslný filtr a snažte se pouštět si k sobě především to dobré.


Naučte se přijímat komplimenty

S tím souvisí i další bod. Naučte se přijímat pochvalu. Nemusíte vždy druhým oponovat, když vám vyseknou kompliment. Je v pořádku se prostě jenom usmát a říci: Děkuji.


Oceňte sami sebe

Buďte svým vlastním největším fanouškem. Pochvalte sami sebe, když se vám něco povede. Oceňte svou práci.


Pomoc psychologa

Bojujete s přijetím sebe sama nebo cítíte, že vás nízké sebevědomí v životě brzdí? Můžete se obrátit na odborníka: psychologa nebo třeba kouče. Ti s vámi budou na vašem vztahu k sobě samému pracovat, pomohou vám najít a upevnit vaše silné stránky a společně budete hledat cesty a možnosti, jak být sám se sebou spokojený a šťastný.

 


Nejdůležitějším člověkem ve vašem životě jste vy sami!

Buďte si tedy oporou.

Buďte někým, na koho se můžete spolehnout.











Právě jste četli článek: JÁ v hlavní roli: Proč je sebeláska důležitá?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat