Láska a SEBELÁSKA aneb Jak si ve vztahu zachovat sebeúctu?

https://www.blog.mojra.cz/post/147

K fungujícímu vztahu patří láska, a to ve všech jejich podobách. Velmi často jsme však natolik zamilovaní do partnera, že zapomínáme na vše ostatní. Mnohdy máme sklony se namísto vytváření kompromisů přizpůsobovat, podřizovat přáním partnera, naprosto odsouváme své vlastní potřeby a jsme k sobě příliš kritičtí.


Jednoduše řečeno láska k partnerovi zaslepuje tolik potřebnou sebelásku, čímž trpí především (nevědomky) naše sebevědomí. Proč je sebeúcta tolik potřebná nejen pro fungující vztah, ale celkově vzato pro celý náš život si přiblížíme v tomto článku.


Co je to sebeúcta (sebeláska)?


Definice hovoří o sebeúctě jako o kladném vztahu člověka k sobě samému. Pokud máme dostatek sebeúcty, dokážeme si vážit sebe sama, nejsme k sobě přehnaně kritičtí, bereme ohledy také na své potřeby a nestavíme přání jiných nad ta svá. Milujeme-li dostatečně sebe sama, tak i se všemi nedostatky, které máme a které si plně uvědomujeme. Vážíme-li si sami sebe, nepřipustíme, aby nás kdokoliv jiný znevažoval, srážel nám sebevědomí, ubližoval nám.


Tak jako sebevědomí i sebeúctu si budujeme v průběhu celého našeho života. Základ všeho je v dětství a ve výchově. Mnohokrát dochází k tomu, že rodiče sráží dítěti sebeúctu, aniž by si to uvědomovali. Touží po tom, aby z jejich dítěte vyrostl plnohodnotný člověk, chtějí, aby se dobře učilo, navštěvovalo spousty kroužků a nepřipouští neúspěchy. Tato honba za stále lepšími výsledky však sebelásku dítěte značně naruší. Pokud dítě vnímá, že jeho výsledky nejsou dost dobré pro jeho rodiče, že se musí neustále zlepšovat, že nedokáže být dokonalé, namísto toho, aby se přijalo takové, jaké je, sníží se rapidně jeho sebevědomí a zdravou sebeúctu si vytvořit nedokáže. Dítě jednoduše potřebuje, aby jej rodiče milovali nepodmíněně.


Nedostatek sebeúcty vede k tomu, že si člověk nevěří, nedokáže snést kritiku, bojí se konfliktů, nechává si ubližovat psychicky i fyzicky, všechny hádky velmi těžce prožívá a často propadá depresím a úzkostem.


Jak si vybudovat zdravou sebeúctu?


Tak jako všemu i sebelásce se dá naučit. Zde je několik zásad, které je nutné si uvědomit:


  • nemusíte žít podle očekávání jiných
  • jste jedinečným člověkem
  • vaše přání, názory a pocity jsou stejně důležité jako ty od ostatních lidí
  • zachováváte sami k sobě respekt a úctu i ve chvílích, kdy se k vám jiní chovají bez respektu
  • nemusíte se naprosto obětovat pro druhé
  • rozumíte sami sobě a víte jakou máte hodnotu
  • přijímáte zodpovědnost za svůj život, své činy
  • uvědomujete si své chyby, ale berete je jako součást své osobnosti


Jak si zachovat sebeúctu ve vztahu?


Jak jsme již řekli, pokud máte zdravou sebeúctu, nedovolíte nikomu, aby vás ponižoval, a to platí zejména o partnerovi. Abyste si zachovali sebeúctu, musíte si nejprve uvědomit, co sami od vztahu očekáváte. Na základě této sebereflexe můžete nejlépe partnerovi vysvětlit, co konkrétně ve vztahu potřebujete.


Nikdo z nás neumí číst myšlenky, proto se nebojte vyjádřit své pocity, přednést svá přání. Uvidíte, že to vztahu jen prospěje. Nechte prostor i pro partnerovy požadavky, vyslechněte je a zvažte, co je pro vás přípustné. Někdy může partner vyžadovat něco, co se plně neslučuje s vašimi potřebami, co je vám tzv. proti srsti. Snažte se společně dobrat kompromisu a pokud to nebude možné, nebojte se říci NE. Partnerství není o tom, že se jeden druhému naprosto oddáte, že vše ostatní přestane existovat. Toto by již hraničilo s chorobnou závislostí, což jistě nechcete dopustit.


Dopřejte si čas pro sebe, bez partnera. Jen tak se vymaníte z každodenního stereotypu ve vztahu a odpočinete si od partnera, stejně tak on od vás. I toto pomáhá udržet si sebeúctu. A v neposlední řadě se nepodřizujte názorům partnera, pokud o nich nejste sami přesvědčeni. Každý má právo na vlastní pohled na věc, ať už se to druhým líbí, nebo ne. Pozor však na přílišnou sebeúctu (sebelásku), všeho moc škodí, a to platí i v tomto případě.


Jen pokud máte dostatečně rádi sebe sama, bude si vás partner plnohodnotně vážit. Vztah pak nebude založen na vůdčím a podřízeném postavení, ale půjde o rovnocenné partnerství, kde jeden druhého respektuje. Pokud se vám nedaří se sebeúctě naučit, cítíte se ve vztahu pod tlakem, nebo řešíte jiné problémy, vyhledejte pomoc zkušeného psychologa z oblasti partnerských vztahů. S jeho pomocí se nejlépe doberete podstaty problému a zjistíte, jak z toho ven. 







Podívejte se také na Video: Sebeláska a sebepoznání, sebeláska a sebepřijetí, sebeláska a sebedůvěra







Právě jste četli článek: Láska a SEBELÁSKA aneb Jak si ve vztahu zachovat sebeúctu?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat