Když srdce i tělo pláče: JAK ZPRACOVAT BOLEST PO ROZCHODU?

https://www.blog.mojra.cz/post/191

Konec velké lásky. Smutek, který spraví pořádná dávka zmrzliny a ráno se tvářit, jako by se nic nestalo? Tak to možná chodí v laciných romantických filmech. Realita je ale jiná. Rozchod bolí. A to hodně. Nejen na duši, ale fyzicky, opravdově. Jako by vám někdo drtil srdce v těle a rány zasypával solí, aby nepřestávaly bolet.


Nemůžete jíst, spát, normálně fungovat. Nic vás nebaví. Všichni okolo se vás snaží rozveselit, nechtějí vás nechat samotné, neustále opakují, že vše bude zas dobré. Možná (určitě) bude, jednou, za čas. Teď ale chcete být sami, zalezlí v peřinách, kde budete moci donekonečna truchlit. Nepotřebujete slova útěchy, chcete si sami v klidu lízat rány. Tak dlouho, jak to bude potřeba.


Kdy rozchod přebolí?


Každý z nás je jinak emocionálně nastaven. Někomu stačí pár dní, aby mohl zase začít normálně žít, jinému to trvá týdny, měsíce, nebo dokonce roky. V podstatě neexistuje žádná hranice, která by období truchlení po rozchodu přesně vymezovala. Problém je v tom, že dlouhá izolace od okolního světa se neblaze odrazí na kvalitě vašeho života. Kamarádi se na vás budou dívat přes prsty, nehledě na pracovní problémy.


Jenže. S rozchodem je to jako se smrtí, najednou přijdete o milovanou osobu, o svou spřízněnou duši. A potřebujete to zpracovat. V období truchlení člověk prochází několika fázemi. Teprve až zdoláte poslední etapu, můžete se odrazit ze dna a nechat rozpadlý vztah za sebou.


A jaké že to jsou fáze?


1. fáze – popření

Celý rozchod vám připadá jako zlý sen, ze kterého se neumíte probudit. Nevíte, kde se stala chyba, nechcete si připustit, že se to děje právě vám. Pořád čekáte, že někdo zpoza dveří vyskočí a zařve „To je vtip! Dostali jsme tě!“. Jenže nikdo za dveřmi schovaný není, zůstanete sami a čím déle to budete popírat, tím déle bude trvat, než se z rozchodu vzpamatujete.


2. fáze – vztek

Jakmile si připustíte, že vztah opravdu skončil, pocítíte vztek. Na sebe, že jste mohli něco udělat jinak, na partnera, že se tak lehce vzdal. Na kamarády, že vás na nic neupozornili, na rodiče, že vás neustále tlačili do svatby… Zlobíte se jednoduše na celý svět.


3. fáze – smlouvání

Chcete partnera zpátky a jste ochotni pro to udělat cokoliv. Píšete básničky, posíláte SMS, vyvoláváte žárlivé scény…


4. fáze – deprese

Smutek, smutek, smutek. Nic jiného nejste schopni cítit. Má vás v hrsti a nechce pustit.


5. fáze – přijetí

Pomalu, ale jistě se dostáváte do normálu, smutek ještě úplně neodezněl, ale už jste schopni se na celý rozchod dívat racionálně, nerozbrečet se u každé líbací scény ve filmu apod.


Takhle rozhodně NE!


Jsou věci, které byste si po rozchodu měli jednoduše zakázat. Ono je sice normální, že mozek ustupuje srdci, ale proč jitřit rány víc, než je nutné? Takže, zatnout zuby a tohle po rozchodu rozhodně nedělat:


Tvářit se statečně.

Proč? Vždyť jste utrpěli ránu rovnou do srdce. Dovolte si řvát, křičet, kopat, klidně i něco rozbijte, pokud se vám uleví.


Mučit se.

Vzpomínky. Nejúčinnější mučící nástroj po rozchodu. Snažte se zbavit všeho, co vám vašeho ex připomíná, odstraňte fotky, sbalte věci, nepřipomínejte si společné chvíle. Nesledujte partnera, nevyptávejte se společných známých, co dělá, kde a s kým. Pro tuto chvíli se chovejte, jako by vůbec neexistoval. Rozhodně nezapíjejte žal v alkoholu, prášky na spaní taky raději nechejte zamčené v nočním stolku.


Uzavřít se před světem.

Ano, rozumíme tomu, že chcete být sami, ale omezovat se několik týdnů pouze na kontakt přes internet, to nikomu neprospěje. Možná si myslíte, že byste svou špatnou náladou kazili ostatním zábavu, ale co když oni vám náladu dokáží zvednout? Zkuste to.


Hledat náhradu.

Skákat z jedné postele do druhé jen proto, abyste zapomněli? Raději ne. Žádný efekt to nepřinese, akorát sebou po čase začnete pohrdat. To vám za to opravdu nestojí. Nová láska přijde ve správný čas.


Konec? Ne, nový začátek!


Jakmile se bolest z rozchodu začne otupovat, zamyslete se. Končí rozchodem i váš život? Rozhodně ne! Snažte se ve všem vidět trochu toho pozitivního – máte otevřené možnosti, můžete si v podstatě dělat co chcete, neohlížet se na partnera.


Nikdo vám nebude zakazovat večerní sedánky s kamarádkou, vyčítat hodiny strávené nakupováním, nebude dělat žárlivé scény, pokud se otočíte za tím fešákem odvedle. Dělejte to, co máte rádi, co jste dlouho odkládali, hýčkejte se, cestujte, flirtujte. Zaměřte se na sebe, ale netlačte na pilu.

 


Nebojte se požádat o pomoc. Někdy je bolest z rozchodu tak velká, že ji jednoduše nedokážete sami zpracovat. Můžete se vypovídat kamarádům, jenže ti se neumí odpoutat od vlastního zaujetí. To, že vám bude kamarádka tvrdit, jak je váš ex hrozný, co dělal špatně a jak ona to celou dobu věděla, vám rozhodně nepomůže. Proto raději hledejte oporu u někoho objektivního, nezaujatého – u psychologa. Ten vás vyslechne, ale nebude vás hodnotit ani soudit. Jeho cílem je pomoci vám smutek a deprese z rozchodu překonat tak, abyste opět mohli začít spokojeně žít.

 

 




Právě jste četli článek: Když srdce i tělo pláče: Jak zpracovat bolest po rozchodu?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Michaela Kaiserova před 2 roky
    Michaela Kaiserova

    No jo Lehce se řekne hůř dělá a mě to drti

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, svůj problém můžete probrat s některým z našich vztahových odborníků. Jsou vám k dispozici v ranních, odpoledních i večerních hodinách, a určitě vám poskytnou cenné rady, jak se s touto situací co nejlépe vypořádat. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz

  • Monika před 2 roky
    Monika

    Dobrý den, jsem po rozchodu s velkým manipulátorem. A i když jsem si vše o tom jak tito lidé fungují zjistila (a to i od jeho bývalých partnerek) nemůžu se s tím smířit. Myšlenky na ukončení života jsou čím dál silnější.

  • Jaroslava Schöftová před 2 roky
    Jaroslava Schöftová

    S přítelem jsme se zle pohádali a on se rozhodl,že chce vztah ukončit. Já ale nechci zahodit dva roky života, pro hádku a proto aby nemusel nic řešit. Chová se chladně a navíc hádka byla kvůli SMS s jinými ženami. Poraďte mi prosím, jak být silná a neútočit,,popřípadě, jestli mám bojovat,nebo raději odejít. Sama si nevím rady.

  • Klára před 2 měsíci
    Klára

    Dobrý den rozvádím se kvůli už teď ex partnerovy, šíleně to bolí, udělala jsem jednu podstatnou chybu, na které to ztroskotalo, ale ještě předtím jsem se ve vztahu dost natrápila .Partner marxista, trochu sobec, puntičkář, nedával mi najevo lásku, ačkoliv se jeho láska byla, nedokázal se rozhodnout, zda zůstat, nebo ne, začala jsem chodit na terapie, tam mi poradili, odstřihnout ho úplně, to jsem udělala, že zbytek mám nechat na něm.Moc to bolí, pořád čekám a doufám, že se ozve sám a bude vše dobré, tohohle se nedokážu zbavit, nevím jak.. děkuji


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat