Kamarádství s bývalým partnerem: Kdy může fungovat a kdy ne?

https://www.blog.mojra.cz/post/74

„Zůstaneme přáteli?“ je pro někoho nejhorší větou, kterou může při rozchodu slyšet, pro druhého je to naopak vítané řešení. To, jestli se z bývalých partnerů stanou dobří přátelé, závisí na mnoha okolnostech, zejména tedy na tom, zda se rozešli ve zlém kvůli závažnému problému, nebo prostě jen zjistili, že jim to jako partnerům neklape, avšak nechtějí jeden druhého úplně ztratit.


Udržovat kamarádský vztah s expřítelem je krokem značně riskantním, přesto se podle statistik takto rozhodne zhruba 60 % lidí. A okolo 20 % udržuje přátelství s více než jedním bývalým partnerem.


Proč udržujeme přátelství s ex partnerem?

  • sentimentálnost
  • obava ze ztráty zázemí a bezpečí
  • prospěchářství
  • zdvořilost
  • nemůžete žít spolu, ale ani bez sebe


Jestliže chcete s ex udržovat kamarádský vztah je důležité se zamyslet nad důvody, které vás k tomuto kroku vedou. Z výše jmenovaných je asi nejhorším důvodem prospěchářství. Že si neumíte představit, jaký prospěch byste z vašeho kamarádství mohli mít? Je to jednoduché, představte si, že sdílíte s partnerem domácnost, máte společné vybavení bytu, domácího mazlíčka, dělíte se o postel i výdaje na bydlení. A najednou je to pryč. Mnoho partnerů se i po rozchodu snaží z nového uspořádání vytěžit maximum a v udržení přátelského vztahu spatřují možnost občasného nezávazného sexu, finanční výpomoc a jiné benefity. Toto je určitě špatně a stejně tak i možnost, kdy doufáte, že by se bývalé partnerství mohlo obnovit se vším všudy – neříkáme však, že neexistují výjimky, někdy si můžou oba partneři uvědomit, že se stále milují, avšak podle výzkumů většina takovýchto přátelství nemá šanci na přežití.


Všechno má svá pravidla...

... a kamarádství s ex partnerem obzvlášť.  Aby mohl takový vztah fungovat, je potřeba dodržovat určité zásady:

    • Udělejte tlustou čáru za vašim partnerským vztahem, vše si vyříkejte, abyste vaše kamarádství nezatěžovali starými křivdami.
    • Nevzpomínejte na to, co jste spolu prožili dobrého či zlého. Ano, je to ve vás hluboce zakořeněné, ale dívejte se dopředu a nejitřete staré city a rány.
    • Žádné výhody, zejména máme na mysli ty sexuální. Máte být kamarády a ti spolu rozhodně nemají pohlavní styk. Kamarádství s výhodami je pak kapitolou samo o sobě, v tomto případě by však nepřineslo ani jednomu z vás nic dobrého.
    • Neočekávejte víc než přátelství. Jak jsme již psali výše, šance na obnovu vztahu je mizivá.
    • Nastavte hranice a pravidla, za kterých může váš kamarádský vztah fungovat.
    • Nevyptávejte a nezabývejte se novými vztahy bývalého partnera. Rozhodně se vyhýbejte tomu, abyste jeho nový objev srovnávali s vámi, nebo jej dokonce jakkoli pomlouvali.
    • Navazujte nové vztahy. To, že udržujete přátelský vztah s expřítelem ještě neznamená, že nebudete hledat nového partnera.  


Pozor na následky... 


Už v úvodu jsme se zmínili, že kamarádství s bývalým partnerem sebou nese značná rizika. V první řadě to, že jestliže nejste s rozchodem naprosto vyrovnaní a máte od kamarádství jiná očekávání než ten druhý, můžete se znovu zklamat. Dále pak můžete mít problém s navazováním nových vztahů či s jejich udržením. Což o to, vycházet dobře s bývalým partnerem může vyhovovat vám, o to méně pak ale vašemu novému partnerovi. Může se stát, že budete nuceni si mezi oběma muži vybrat.



Pokud si nevíte v čemkoli rady, neváhejte se obrátit o radu na psychologa. Kromě toho, že se budete mít komu svěřit, získáte i nezaujatý pohled na vaši situaci a psycholog vám také nabídne možná řešení.



Čtěte také: 
--- Milostný trojúhelník: Kamarádka je milenkou mého muže! 
--- Víkendové manželství: Může to fungovat? 
--- Muži po rozchodu: Vážně je všechno v pohodě?
--- Ženy po rozchodu: Co zahojí zlomené srdce?










Právě jste četli článek: Kamarádství s bývalým partnerem: Kdy může fungovat a kdy ne?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat