Víkendové manželství: Může to fungovat?

https://www.blog.mojra.cz/post/290

Přes týden je jeden z nich v práci nebo někde na cestách, o víkendu jsou spolu. Takhle se dá popsat víkendové manželství. V dnešní době lákavých zahraničních pracovních nabídek vlastně nic nezvyklého. Zažívají ho ženy vojáků, řidičů i manželky a partnerky manažerů a mezinárodních pracujících. Je to vlastně takové manželství na dálku – přes týden spolu partneři být nemůžou a oba se celý týden těší na víkend. Víkendy jsou totiž jejich. Ať už jste si víkendové manželství vybrali dobrovolně nebo jste k němu byli tak trochu přinucení okolnostmi, určitě už jste sami zjistili, že má své výhody i nevýhody.

 

Jak dlouho může víkendové manželství vydržet? A co udělat proto, aby fungovalo?

 

Co je to víkendové manželství?

 

Už jsme to v úvodu trochu naznačili. Jak vypadá víkendové manželství? V neděli večer obvykle jeden z partnerů odjíždí. Jede za prací, která je v jiném městě, odlétá na služební cestu a podobně. Druhý partner zůstává doma. Sám nebo s dětmi. Celý pracovní týden stráví partneři odděleně a většinou teprve páteční večer odstartuje jejich společný (víkendem omezený) čas. Víkend je tak obvykle ve znamení výletů a užívání si jeden druhého.


Někdy se víkendové manželství zařazuje pod tzv. mingles vztahy. Podívejte se, co to znamená být mingle!

 

Nic není černobílé

 

Asi vás teď napadají jen samé nevýhody. Nic ale není černobílé. Víkendové partnerství s sebou přináší jak výhody, tak nevýhody.

 

Na toto pozor!

 Odcizení

Největší nevýhodou, která se s víkendovým manželstvím pojí, je určitě riziko vzájemného odcizení. Partneři by proto měli dbát na to, aby si spolu vytvářeli dostatek společných zážitků a určitě pomůže, když spolu budou alespoň na dálku v kontaktu i během týdne, pokud je to možné.


Na všechno sami

Vztah na dálku může být hodně vyčerpávající. Mimo víkend jste většinu času jste na všechno sami – na výchovu dětí, na péči o domácnost a tak dále.

 

Děti

Víkendové manželství může být náročné také pro děti. Tatínek přijede o víkendu. Ještě dvakrát se vyspíš a maminka přijede. Dětem se po rodiči bude stýskat a když přijede, budou s ním chtít trávit čas. Budou zklamané, když nakonec nebude moci dorazit

 


Víkendové manželství s sebou často přináší pocity samoty, stesku i vyčerpání. Nastanou lepší i horší chvíle. V těch obzvláště špatných na to určitě nemusíte být sami! Můžete se obrátit na některého z našich psychologů, kteří s vámi vaši situaci proberou a společně budete hledat způsoby, jak ji vyřešit.


Tohle si páry pochvalují

Na hádky není čas

Na každodenní hádky, rutinu a vztahový stereotyp ve víkendovém manželství není prostor.


Čas pro sebe

Celý týden jen pro sebe. To může vyhovovat také těm, kteří mají rádi svou svobodu a užívají si to, že si můžou věci plánovat jen a jen podle sebe. Ve víkendovém manželství je prostor pro individuální koníčky a setkávání s přáteli.


Těšení se jeden na druhého

Partneři si nezevšední. Celý týden se jeden na druhého těší, jsou si pořád vzácní. Některé páry také říkají, že jim manželství na dálku pomohlo v oživení jejich sexuálního života.

 


Může to fungovat?

 

Zdá se, že může. Mnoho manželů takto strávilo větší část svého manželství a jejich vztah tím nijak neutrpěl. Je ale pravda, že jiným vztahům se tento styl života stal osudným.

 

Jak na to, aby víkendové manželství fungovalo?

 

Důvěra je základ

 

Celotýdenní odloučení rozhodně není pro žárlivé typy. Tady je zapotřebí naprostá důvěra a vědomí, že se na toho druhého můžete spolehnout. Určitě si budete během týdne volat a psát, bude vám chybět hlas toho druhého a budete chtít vědět, jak se celý dne měl, co je nového. Určitě ale nestojíte o to, abyste byli neustále kontrolování a rozhodně nechcete být za stíhačku.

 

Pořád jste dva

 

I když jste od sebe většinu času vzdálení i několik set kilometrů, nezapomínejte, že jste pořád dva. Dva na problémy, na radosti i trápení. Je dobře, že jste se každý naučili samostatnosti, ale udržte si i to, že stále potřebujete jeden druhého. Nezapomínejte se s tím druhým dělit o své zážitky, o to, co se vám během dne povedlo i to, co vás trápí.



A je tu víkend! Hurá?

 

Na víkend byste si měli šetřit energii. Naplánujte si, co spolu podniknete. Klidně proležte celý den v posteli, ale buďte spolu. Užijte si jeden druhého. Užijte si svůj rodinný čas.


Varovným signálem víkendového manželství je určitě to, když se na společný víkend přestanete těšit nebo se dokonce spíše začnete těšit, až manžel po víkendu zase odjede.

 

Změny jsou náročné

 

Víkendové manželství je obvykle jen určitou etapou v životě. Ta bývá různě dlouhá – pro někoho je to pár měsíců pro jiné páry několik letZměna je pak poměrně náročná.

 

To, že je náročné přejít na víkendové manželství, když jste byli dosud zvyklí trávit spolu každý den, to je jasné. Bude se vám stýskat, budete hledat možnosti, jak udržet váš vztah pořád stejně vřelý a blízký.

 

Mnoho lidí si neuvědomuje, že stejně tak je náročný přechod z víkendové manželství zpátky do normálního režimu. Najednou se zase musíte učit brát více ohledy jeden na druhého, být schopni tu a tam dělat kompromis a vyladit vaše každodenní režimy.

 



TIP!


I víkendová manželství procházejí krizemi a páry někdy potřebují pomoc psychologa ve formě párové terapie.


Jenže jak se k psychologovi společně dostat, když máte čas jen o víkendu?


Řešením je psychologická konzultace online. Ta může proběhnout i když se každý partner nachází na jiném místě. V naší poradně jsme vám také k dispozici o víkendech a o svátcích. Volné termíny konzultací najdete v ranních, odpoledních i večerních hodinách.

 

OBJEDNAT ONLINE KONZULTACI

 











Právě jste četli článek: Víkendové manželství: Může to fungovat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

V dnešní době jsme svědky zvýšené trestní činnosti páchané na seiorech. Jde o podvody, vystupňovaný tlak, hrozby, lži, krádeže, ale i agresivní útoky. Pachatelé se cíleně zaměřují na seniory proto, že jsou pro ně „lehčí“ obětí kriminality, a to zejména kvůli jejich vyššímu věku.  Podvodník, případně agresor, se chová ke své oběti sofistikovaným způsobem s dopředu dobře promyšleným (často organizovaným) programem.  S...

Pokračovat ve čtení

Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání

Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání

Alkohol. V České republice látka, která silně zasahuje do společenského a rodinného života. Pije se, když se daří i když se nedaří. Připíjíme lidem na zdraví, na šťastný život i za dobře odvedenou práci. Některým ovšem alkohol přeroste přes hlavu. Nepijí na radost ani na žal, ale pijí, aby byli. Aby vůbec byli schopni existovat a fungovat. Z alkoholu se tak stává jediný smysl života a ničí nejen dotyčného, ale i všechny okolo něj.Život...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat