MUŽI a KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU

https://www.blog.mojra.cz/post/325

Krize středního věku. V dnešní době často opakované slovní spojení, které se stává ústředním motivem mnoha filmových komedií. Ačkoli se počínání mužů, kteří si krizí středního věku procházejí, může jevit jako komické, ona to zas taková legrace není. Za extrémní snahou vzdorovat proudu času všemi možnými způsoby, totiž stojí také nelehké psychické problémy, kolísání nálad i tělesné proměny, se kterými se muži těžce vyrovnávají. Navíc je jim od mala vtloukáno do hlavy, že by o svých pocitech mluvit neměli, a tak krizi středního věku řeší po svém – bezhlavě a radikálně.



Co je to tedy krize středního věku a co všechno obnáší? Jak dlouho krize středního věku trvá a jak se s ní vypořádat?

 

 

KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU aneb věděli jste, že…

krize středního věku začíná obvykle po čtyřicátém roce života a prožívají ji muži i ženy?

… muži se s krizi středního věku perou déle než ženy? Muži tuto krizi překonají po třech až deseti letech, že nám stačí 2-5 let.

 

 

Andropauza a testosteron


S mužskou krizí středního věku se pojí tzv. andropauza, je to vlastně obdoba ženského přechodu. Dochází k úbytku testosteronu, což vede k větší podrážděnosti a vyčerpanosti. Muži se tak najednou začínají cítit staří…

 

Život, co proklouzává mezi prsty


… a to je pro ně naprostý konec světa! Vždyť toho ještě tolik nestihli, rekapitulují dosavadní kariéru, rodinný život i mladické sny. Začínají propadat smutku a depresi, protože mají pocit, že vůbec nestihli všechno, co chtěli. 


Hlavu vzhůru, není všem dnům konec!

Jenže jak už samotný název - krize STŘEDNÍHO věku - napovídá, čtyřicítka ani padesátka zdaleka neznamenají konec života! Že jste něco nestihli, to přece nevadí, život nekončí a není všem dnům konec. Možná vás teď některé věci budou stát více sil a energie, ale nejsou nemožné. V mnohých oblastech máte navíc obrovskou výhodu v podobě dosavadních zkušeností.

 

 


Podívejte na mladíka

 

Muže v krizi středního věku si většinou představíme následovně – nové auto, pravděpodobně nablýskaný absolutně nepraktický sporťák, hodiny strávené ve fitku, flirtování s mladšími ženami a kadeřníkem upravené vlasy tak, že první nepatrné známky šedin jsou dokonale zamaskovány.


Investujte energii efektivněji

Takový boj s časem vás nejspíše bude stát nejen spoustu peněz, ale také času a energie. Tu byste přitom mohli investovat daleko lépe. Než abyste se vraceli zpět, podnikejte kroky kupředu!

 


Krize středního věku a manželství

 

Po několika letech manželství, se chtě nechtě do vztahu vloudí stereotyp. Muži, kteří si procházejí krizí středního věku, ale touží přesně po opaku a tak se někdy uchylují k nevěře. Mladá milenka jim s krizí středního věku pomůže. Nebo aspoň mají ten pocit. Utvrdí se totiž v tom, že ještě nepatří do starého železa a do života dostanou dávku vzrušení a adrenalinu.

Více škody než užitku

Bohužel náhlé milostné vzplanutí někdy přinese více škody než užitku. Navíc i milenecký vztah může časem zevšednět, a tak muž v podstatě jen vymění staré problémy za nové…

 

Přečtěte si také: Jak zvládají krizi středního věku ŽENY? 


Jak ven z krize středního věku?

 

  • Jděte dopředu. Ano, je dobré se čas od času zastavit a zhodnotit dosavadní úspěchy a nezdary. Objektivně se podívejte, co se vám povedlo a kde máte ještě mezery. Ale příliš dlouho se neutápějte v minulosti, plánujte spíše dopředu! Stanovte si nové cíle a sny.


  • Rozhodnutí si promyslete.  Krize středního věku s sebou přináší mnohé emoce, které občas vedou k radikálním a impulsivním rozhodnutím. Než tedy utratíte všechny úspory za nové auto, na chvíli zpomalte a rozhodnutí si dobře promyslete.


  • Promluvte si s partnerkou. Vaše partnerka pravděpodobně netuší, co přesně se ve vás děje, ani co byste od ní potřeboval. Promluvte si spolu. Jste na to dva.


  • Pomoc psychologa.  Krize mužů středního věku může být opravdovou noční můrou, nejen pro dotyčného, ale také pro jeho nejbližší okolí. Můžete se obrátit na odborníka. S psychologem lze konzultovat individuálně nebo formou rodinné či párové terapie.




Krize středního věku nemusí být jen deprese a trápení.

Udělejte z ní příležitost pro posun kupředu!





Právě jste četli článek: MUŽI a KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat