ŽENY a KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU

https://www.blog.mojra.cz/post/324

Čtyřicítka. Ženy se s přibývajícím věkem na každé další narozeniny těší míň a míň. A právě magická čtyřicítka je jakýmsi milníkem, kdy se ženy začínají ohlížet zpátky a hodnotit dosavadní život. Děti jsou v tomto období už většinou samostatné a vy se najednou nemáte o koho starat. Všechnu energii a čas můžete investovat jen a jen do sebe. To ale zároveň znamená, že máte také čas o všem daleko více přemýšlet. Některé myšlenky vás můžou překvapit nebo dokonce rozesmutnit.


O krizi středního věku se mluví především v souvislosti s muži. Tímto zvláštním obdobím si ale procházejí také ženy. Jaké jsou příznaky krize středního věku a jak krizi středního věku co nejrychleji překonat?


 

Krize středního věku

Kdy začíná krize středního věku?

Krize středního věku postihuje muže i ženy nejčastěji po čtyřicátém roce života. Vzhledem k velkým nárokům, které jsou v současnosti na obě pohlaví kladeny, se začátek této krize posouvá stále blíže směrem ke třicátému roku života.


Projevy krize středního věku:

Typické je typické bilancování a hodnocení dosavadního života, neradostnost, znuděnost a také nepříjemné pocity spojené se stárnutím. Lidé začínají znovu toužit po nějakém vzrušení, změně, chtějí se znovu cítit mladí. Bohužel je to ale často spojeno s neuváženými a radikálními rozhodnutími.


Jak dlouho trvá krize středního věku?

Krize středního věku není jeden špatný den. Je normální, že v životě každého z nás se objeví dny, kdy jsme sami se sebou nespokojeni, dny, kdy máme pocit, že se nám nic nedaří. Krize středního věku, ale není jen špatný den, ale poměrně dlouhé období. Zdá se, že ženy s krizí středního věku bojují obvykle 2-5 let, muži dokonce až dvojnásobně déle.

 


Rekapitulace života

 

Sedíte na gauči, naprosto vyčerpaná, protože jste se od rána nezastavila. Celý den jste strávila v práci, pak jste uklidila dům, děti se vám neozvaly a manžel vás štve úplně vším, co udělá nebo naopak neudělá. Co je tohle za život? Tolik jste toho chtěla stihnout, ale máte pocit, že jste se dávno zasekla někde, kde ani nechcete být. Co vaše sny? Chtěla jste přece malovat a věnovat se umění! Touhle dobou už jste taky chtěla být dávno na vyšší pozici v práci. Manželství ztratilo jiskru i romantiku. Všechno je špatně!


Během krize středního věku mají lidé tendenci vidět svůj dosavadní život jenom černě. Vidí jen to, co se jim nepovedlo a sny, které zůstaly nenaplněny. Často to končí náhlými a radikálními změnami, které se po nějakém čase ukážou jako ne úplně ideální řešení. Než se necháte strhnout negativními představami, řekněte si na chvíli STOP, klidně si vezměte papír a tužku a zamyslete se nad tím, co se vám dosud povedlo, na co jste pyšní a za co jste životu vděční.


Závod s časem

 

Největším nepřítelem ženy v krizi středního věku je váha a zrcadlo. Ženy si začínají všímat prvních i sebenepatrnějších známek stáří a velmi těžce je nesou. První šedivé prameny vlasů, kila navíc v problémových partiích nebo vrásky kolem očí – to jsou věci, nad kterými musejí pořád přemýšlet a snaží se s nimi bojovat všemi možnými strategiemi.

Začíná tak závod s časem a doping  je povolen! Ženy se vrhají pod kudly plastických chirurgů, drží drastické diety a v buticích šáhnou po kouscích, které si před chvíli zkoušela skupinka mladých holek.


Nesnažte se času za každou cenu utéct. Najděte způsob, jak se s přibývajícími léty vyrovnat jinak. Ano, v těle došlo k mnoha změnám a možná bude nutné trochu změnit životní styl, abyste se udržela v kondici. Více pohybu, vyváženější jídelníček. Nejdůležitější ze všeho ale je, abyste si našla cestu k sobě samé a zase se naučila mít se ráda.

 

V zajetí stereotypu

 

Z práce do práce. Sex každou středu po oblíbené kriminálce. V neděle sváteční oběd. Všechno je pořád stejné. Nic vás už asi ani nemůže překvapit. Ne, že by se partner o nějaké překvapení snažil. A vy přitom tak toužíte po troše vzrušení, po něčem novém, možná trochu nebezpečném. Po něčem spontánním. Stereotyp ve vašem vztahu vás ničí.


Ženy se v souvislosti s těmito myšlenkami často vrhají do extrémních řešení – adrenalinové sporty, milostné aférky. Někdy to opravdu pomůže, jindy je to jen přechodné řešení. Místo vytváření úplně nové identity, zkuste do vaší každodenní rutiny postupně přidávat malé změny a spontánní nápady.

 

Co dělat v krizi středního věku?

 

Pojďme si tedy shrnout jak se s ženskou krizí středního věku, co nejlépe poprat.



  • Čas na nové sny a cíle: Při bilancování buďte objektivní, hledejte nejen to špatné, ale i to co se povedlo. Zamyslete se na sny a cíli, které jste si kdysi dala. Jsou pro vás pořád důležité? Dejte si čas a stanovte si nové priority. Dejte si zase povolení snít.


  • Víc hlav, víc ví.  Nebuďte na tohle období sama. Spojte se s kamarádkami a nebojte se s nimi vaši situaci probrat, dost možná zjistíte, že prožíváte něco velmi podobného. Možná už to má vaše kamarádka za sebou a bude se moci podělit o důležité rady.


  • Zapojte vaši druhou polovičku. Váš partner možná vůbec netuší, co se ve vás odehrává. Všiml si jen toho, že jste den ode dne chladnější a podrážděnější. A on je zmatený. Čím vás naštval? Dělá přece všechno, jako vždycky… Řekněte mu o tom, že vás rutina ničí, podělte se s ním o vaše sny a fantazie.


  • Pomoc psychologa.  Krize žen středního věku může být opravdovou noční můrou, jak pro onu ženu, tak pro její manželství a nejbližší okolí. S psychologem můžete konzultovat individuálně nebo ve formě rodinné či párové terapie.


Přečtěte si také: Jak zvládají krizi středního věku MUŽI? 



Krize středního věku nemusí být jen deprese a trápení.

Udělejte z ní příležitost pro změny!











Právě jste četli článek: ŽENY a KRIZE STŘEDNÍHO VĚKU


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat