KORONAVIRUS: Jak psychicky zvládnout strach, paniku a beznaděj

https://www.blog.mojra.cz/post/247


Od prosince 2019 svět s napětím sleduje vývoj kolem nové mutace koronaviru. Ten se začal šířit z Číny a momentálně se objevuje již v několika zemích. Jedním z opatření proti šíření této nákazy je uzavření a izolace zasažených oblastí. Lidé se tak ze dne na den ocitají v karanténě, izolováni od zbytku světa.  Zatímco šíření viru se tímto daří alespoň částečně zpomalovat, panika a strach se světem šíří dále.


Co víme o koronaviru?


Koronavirus je označení pro skupinu virů, které způsobují onemocnění různé závažnosti u lidí a zvířat. V prosinci 2019 se v Číně (konkrétně v oblasti Wu-Chan) objevila nová mutace, označovaná jako nový koronavirus nebo též n-CoV 19.


Virus se přenáší z člověka na člověka tzv. kapénkovým přenosem. Laicky bychom řekli, že se přenáší vzduchem. Inkubační doba se pohybuje mezi 5-14 dny. Na pozoru by se měli mít především starší lidé, dětské skupinky a jedinci se sníženou imunitou či chronickým onemocněním.



Příznaky a projevy


Celá situace kolem koronaviru se komplikuje také tím, že se objevil v době, kdy na mnoha místech řádí chřipková epidemie. Příznaky mohou být právě běžné chřipce velmi podobné.

  • Horečka: neustupující horečka obvykle nad 38 °C
  • Kašel: po 2-7 dnech se začíná objevovat suchý kašel
  • Dýchací obtíže: dle závažnosti průběhu se tyto potíže pohybují od zhoršeného dýchání, přes zápal plic až po akutní respirační selhání
  • Únava:  celkové vyčerpání a únava
  • Bolest svalů: bolesti svalů, kostí, kloubů, podobně jako u začínající chřipky



Léčba:

V současné době neexistuje žádná preventivní vakcína, která by před tímto typem onemocnění chránila. Ani léčba není zaměřena na virus jako takový. Lékaři u pacientů pouze zmírňují příznaky – tedy snaží se srážet teplotu a ulevit dýchacím cestám.



Jak se chránit
  1. Dodržujte základní hygienická pravidla (mytí rukou, zakrývání úst při kašli…)
  2. Necestujte do zasažených oblastí (minimalizujete tak kontakt s nakaženými a riziko přenosu nemoci)
  3. Dočasně se vyhýbejte místům, kde se sdružují velké počty lidí


Zahlcení informacemi


Zatímco v dřívějších dobách lidé při podobných situacích bojovali s nedostatkem informací a nikdo vlastně nevěděl, co se děje – dnes je problém opačný. Informací je tolik, že jsou jimi lidé často přehlceni.  Špatné zprávy se valí ze všech stran, nejde se před nimi schovat.

Právě média ve velkém přispívají k masové hysterii a panice, mnoho internetových stránek se snaží záměrně celou situaci vyhrotit do extrémů a informace se navíc mezi jednotlivými weby často liší a lidé se cítí o to více zmatení.



Když internet pomáhá

Samozřejmě internet a online prostředí také v mnoha ohledech situaci ulehčuje a pomáhá občanům zorientovat se.

  • Ministerstvo zdravotnictví například pravidelně aktualizuje nejnovější informace a odpovídá na nejčastější otázky.
  • Internet je také nástrojem komunikace s těmi, kteří se ocitli v izolaci. Rodiny a přátelé tak mohou zůstat v kontaktu, alespoň tímto způsobem.
  • Lidé v karanténě, kteří nejsou nemocní, ale nacházejí se v postižené oblasti prožívají obrovský nápor na vlastní psychiku a často potřebují psychologickou pomoc. V takové době však návštěva psychologa nemusí být vždy možná, v tomto případě pak internet může pomoci ve formě online psychologického poradenství.


Psychika


Zatímco informace se mohou napříč médii různit, co zůstává stejné jsou pocity lidí. Ty se napříč státy i kontinenty velmi podobají.  Jak situace okolo koronaviru ovlivňuje naši psychiku?


Panika a úzkost


Jedním z hlavních pocitů, který je s koronavirem momentálně spojován, je panika. Karanténa, izolace – to jsou opatření, která mají pomáhat. U lidí se ovšem v souvislosti s izolací měst objevuje právě panika. Co když tu uvíznu? Co když se nedostanu ke svým blízkým?  Jak a kdy se zásobit potravinami, kdyby náhodou?


V poslední době jsme si už zvykli na to, že celý svět je propojený, všechno je na dosah a cestování je jednodušší než kdykoli předtím. Hrozba karantény ovšem tohle celé mění. A tak je logické, že i u lidí, kteří se momentálně v zasažených oblastech nenacházejí, se objevuje silná úzkost. Zvláštní svíravý a sklíčený pocit velmi podobný strachu. Objevuje se bez varování během dne i noci.

Psychologickou pomoc hledejte nejlépe online.



Strach


Lidé se bojí. Bojí se právě izolovanosti, bojí se, že nebude dostatek potravin. Velmi silně se v těchto dnech probouzí strach ze smrti. Ať už z té vlastní nebo ze smrti někoho blízkého. Takový strach je velmi intenzivní a vede k aktivaci našich obranných mechanismů (tedy něčeho, co má za úkol prožívaný strach zmírnit a vrátit psychiku do rovnováhy). Obranné mechanismy však ne vždy bývají funkční a mnohdy člověku spíše z dlouhodobého hlediska uškodí. Může se totiž jednat o agresivní projevy, zneužití návykových látek nebo naprosté popření a vytěsnění situace.



Beznaděj


Čekat a doufat. To je jediné, co teď většina z nás může. Lidé obecně nemají rádi věci, nad kterými nemají kontrolu a které nemohou ovlivnit. Když navíc vidíme, že i přes veškerou snahu a opatření, se denně objevují nové případy nákazy a na mapě oblastí zasažených koronavirem přibývají nové země, cítíme obrovskou bezmoc. Jak tohle všechno zastavit?



 

        Škála Holmese a Raheho – Kolik stresu dokážeme unést?        

 

Psychologové Holmes a Rahe se dlouhodobě zabývali souvislostmi mezi stresem a rizikem onemocnění. Vytvořili tabulku několika náročných životních událostí a každé z nich přiřadili určitou hodnotu stresu. Například rozvod má hodnotu 73, odchod do penze 45, Vánoce 12 a svatba dokonce 50.

 

Sečteme-li hodnoty všech událostí, se kterými jsme se potýkali v posledních 12 měsících dostaneme jakousi hodnotu stresu, který na nás působí. Varovná je již hodnota nad 150 bodů.

 

Vybereme-li z tabulky položky, které souvisejí s momentální situací okolo koronaviru (tedy se samotným šířením viru a současnými preventivními opatřeními) – dostáváme se již na poměrně vysoké číslo  193 . A to zde nezapočítáváme další drobné stresové situace jako hádky s partnerem, problémy s dětmi atd…



Vlastní zranění nebo nemoc                      53

Onemocnění rodinného příslušníka         44

Změna náplně práce                                    29

Změna životních podmínek                        25

Změna osobních zvyků                                24

Změna společenských aktivit                     18

 

 

 

 

Jak zvládnout toto náročné období


Ač si to možná mnozí neuvědomují, už jen tím, že dodržujete základní hygienické zásady a obecná doporučení, pomáháte ke zlepšení celé této situace.  Vše okolo koronaviru je obzvláště náročné také proto, že kromě šíření samotného viru, se světem šíří také panika, strach a hysterie. To jsou momentálně pocity, do kterých se postupně halí celý svět.





Jsme si vědomi toho, jak náročné období pro naši republiku právě nastalo a že situace bude náročná nadále i v blízké budoucnosti. Šíření koronaviru bohužel zastavit neumíme, jsme tady ale v těchto vypjatých dnech pro vás. Pokud tedy zažíváte některý z výše uvedených pocitů, bojíte se o sebe nebo o své blízké, neváhejte se obrátit na kteréhokoli z našich psychologů.







Ještě dříve, než se s koronavirem setkává tělo, bojuje s ním v podstatě už teď psychika mnohých z nás.









Právě jste četli článek: KORONAVIRUS: Jak psychicky zvládnout strach, paniku a beznaděj. Psychologická pomoc koronavirus.

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat