KORONAVIRUS: Jak posílit imunitu? Vitamíny nestačí!

https://www.blog.mojra.cz/post/254


Od 12.3. 2020 platí v České republice v souvislosti s šířením koronavirového onemocnění stav nouze. Byly zrušeny kulturní, sportovní i soukromé akce nad 30 osob, zavřely se základní, střední i vysoké školy. Změny se týkají také uzavření několika hraničních přechodů mezi Českou republikou, Rakouskem a Německem.


Opatření mají především preventivní charakter, nicméně mezi občany vyvolala další vlnu paniky, strachu a bezmoci. I přes opakované ubezpečení vlády, že potravin bude dostatek a není proto potřeba je vykupovat, se lidé zásobí ve velkém. Média pak situace využívají a natáčejí prázdné regály v obchodech i pranice v supermarketech. Panika se tak ještě více stupňuje.


Ačkoli situace rozhodně vyžaduje respekt, zkuste se masové panice a hysterii vyhnout. Stres totiž negativně působí na náš organismus a může vést i k snížení imunity.




Aktuální opatření ve zkratce

  • Zákaz kulturních, sportovních a soukromých akcí nad 30 osob.
  • Zákaz cestování do rizikových oblastí.
  • Částečné uzavření hranic.
  • Restaurační zařízení fungují pouze do 20:00.
  • Zavření základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol.


Stav nouze momentálně platí po dobu 30 dnů.  Bližší a aktuální informace o současných preventivních opatřeních najdete na stránkách: Úřadu vlády české republiky a dále například na stránkách Ministerstva zdravotnictví či Ministerstva vnitra.



Prevence onemocnění koronavirem


Jak se proti koronaviru chránit?


1) Dodržujte základní hygienická opatření

Důkladně si myjte ruce mýdlem. Při kašlání a kýchání si zakrývejte ústa kapesníkem či rukávem, nikoli dlaněmi!


2) Necestujte, pokud to není nutné

Cestování do zahraničí je v současné době omezeno. Nicméně snažte se minimalizovat přesun i v rámci naší republiky. Pokud cestování a přesun nejsou nezbytně nutné, zůstaňte doma.


3) Dodržujte současná preventivní opatření

Nezlehčujte současná opatření a dodržujte je. Nesnažte se vymýšlet jak nařízení obejít, obzvláště zásadní je dodržování povinné karantény, pokud je vám nařízena.


4) Pracujte na zvýšení vlastní imunity

Onemocnění je rizikové zejména pro jedince s oslabenou imunitou, snažte se proto vaši imunitu posílit pravidelnou konzumací ovoce a vitamínů. Myslete ale také na to, že vaši imunitu zásadně ovlivňuje též vaše psychické rozpoložení. Stres a panika mohou imunitu oslabovat.


Imunita a stres – POZOR!


Krátkodobý stres dokáže náš organismus mobilizovat – tělo dělá vše proto, abychom měli dostatek energie na boj nebo útěk, což jsou dvě základní reakce člověka na ohrožení. V případě dlouhodobého, táhlého a silného stresu je účinek opačný. Tělo se začíná vyčerpávat a stejně tak i naše obranyschopnost.


Silné pocity stresu, paniky a strachu, tak momentálně mnohé z nás ohrožují více než samotný virus. Vyčerpávají nás jak fyzicky, tak psychicky a vedou ke snížení imunity a obranyschopnosti nejen proti koronaviru, ale i dalším onemocněním.


Stres a nemoci

 


 

        Škála Holmese a Raheho – Kolik stresu dokážeme unést?        

 

Psychologové Holmes a Rahe se dlouhodobě zabývali souvislostmi mezi stresem a rizikem onemocnění. Vytvořili tabulku několika náročných životních událostí a každé z nich přiřadili určitou hodnotu stresu. Například rozvod má hodnotu 73, odchod do penze 45, Vánoce 12 a svatba dokonce 50.

 

Sečteme-li hodnoty všech událostí, se kterými jsme se potýkali v posledních 12 měsících dostaneme jakousi hodnotu stresu, který na nás působí. Varovná je již hodnota nad 150 bodů.

 

Vybereme-li z tabulky položky, které souvisejí s momentální situací okolo koronaviru (tedy se samotným šířením viru a současnými preventivními opatřeními) – dostáváme se již na poměrně vysoké číslo  193 . A to zde nezapočítáváme další drobné stresové situace jako hádky s partnerem, problémy s dětmi atd…



Vlastní zranění nebo nemoc                      53

Onemocnění rodinného příslušníka         44

Změna náplně práce                                    29

Změna životních podmínek                        25

Změna osobních zvyků                                24

Změna společenských aktivit                     18

 

 

 

 


Jak se stresem v souvislosti s koronavirem bojovat?


Pojďme se teď podívat na to, jak se stresu můžete bránit a co by mohlo pomoci.


Kritické myšlení

V dnešní mediální době se na nás špatné zprávy valí ze všech strach. Mnoho médií situaci záměrně vyostřuje a titulky mnohdy vůbec neodpovídají obsahu. Zkuste se ke všem zprávám stavět jako kritik.

  •  Nenechte se vyděsit titulkem, přečtěte si celý článek.
  • Ověřte si informace i z jiných zdrojů.
  • Vyhýbejte se bulvárním plátkům, aktuální dění hledejte raději na oficiálních stránkách a seriózních novinách.



Odpočinek

Pokuste se najít si čas na odpočinek a snažte se se uvolnit. Sáhněte po knize, pusťte si film a nezapomínejte ani na pohyb, ten má totiž na psychiku a uvolnění mysli velmi dobrý účinek.



Zjistěte, co vám pomáhá

Zamyslete se , co vám se stresem pomáhalo v minulosti. Každý z nás má rozvinuty tzv. copingové strategie, které využívá v těžkých situacích v bojí proti stresu a úzkosti. Zjistěte, jaké jsou ty vaše.

 


Pomoc odborníka

Pokud cítíte, že je na vás současná situace opravdu příliš, jste ve stresu, bojíte se a tyto negativní emoce se vám nedaří porazit, neváhejte kontaktovat odborníka. Konzultace s psychologem vám může pomoci nejen v tom, že dostanete možnost s někým si o svých pocitech promluvit, ale společně třeba najdete způsoby, jak se stresu a bezmoci efektivně bránit.

 



TÝM PORADNY MOJRA.CZ VZKAZUJE:



Jsme si vědomi toho, jak náročné období pro naši republiku právě nastalo a že situace bude náročná nadále i v blízké budoucnosti. Šíření koronaviru bohužel zastavit neumíme, jsme tady ale v těchto vypjatých dnech pro vás. Pokud tedy zažíváte některý z výše uvedených pocitů, bojíte se o sebe nebo o své blízké, neváhejte se obrátit na kteréhokoli z našich psychologů.



Poskytujeme psychologické poradenství online – konzultace tak může proběhnout odkudkoli, nemusíte nikam dojíždět. Tento způsob psychologické péče obzvláště vhodný pro ty, kteří se momentálně ocitli v karanténě a také pro naše občany v zahraničí.

 



Váš organismus potřebuje na boj proti koronaviru i dalším onemocněním dostatek energie a sil. Stres, panika a strach nám tuto energii berou.



Posilte svou imunitu tím, že posílíte sebe !

 











Právě jste četli článek: KORONAVIRUS: Jak posílit imunitu? Vitamíny nestačí

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat