Agresivita ve vztahu. Jak s ní pracovat?

https://www.blog.mojra.cz/post/57

Denně se potýkáme s nepřeberným množstvím situací, problémů a nepříjemných událostí, při kterých se projeví naše vrozená agresivita. Na agresi a agresivitu musíme nahlížet z širšího hlediska, nejedná se pouze o negativní rys jedince, ale v určité míře je normální reakcí na ohrožení, kterému jsme vystaveni. Na pozoru se však mějte, pokud má agrese patologický charakter, je nepřiměřená a neopodstatněná.


Agrese vs. agresivita


AGRESE je takové chování člověka, kterým vědomě a záměrně ubližuje jiným osobám. K agresi můžeme řadit také násilné omezování svobody či ničení věcí. Pokud však jedinec o negativním činu pouze přemýšlí, ale reálně jej neprovede, nelze toto uvažování přímo označit za agresi.


Formy agrese:


1. z hlediska formy: myšlenková, verbální, fyzická


2. podle povahy a kontextu:

- afektivní není plánovaná, vzniká často nezáměrnou provokací

- instrumentální jako vedlejší nástroj při dosahování cíle (např. zranění soupeře, aby neskóroval)

- šikana ve všech jejich formách


3. podle zaměření: proti osobám, věcem, objektům…



AGRESIVITA je definována jako rys osobnosti, kdy má jedinec tendenci k útočnému jednání v různých podobách. U zvířat se jedná o přirozenou a nutnou obranu, díky které jsou schopni v přírodě přežít. U člověka je nejčastěji spojována se strachem, často také doprovází různé psychické nemoci jako je např. schizofrenie, bipolární porucha aj. Agresivní chování může člověk směřovat proti sobě samému, proti jiným osobám, věcem či majetku. Může být verbální i fyzická, dopředu promyšlená či impulzivní. Na míru agresivity má vliv užívání drog, alkoholu, zvyšuje se také po určitých úrazech jako je otřes mozku apod.



Agresivita – příčiny


Jak jsme již zmínili výše, agresivita je často doprovodným projevem mnoha psychických nemocí, závislosti na drogách a alkoholu. Na vzniku agresivní poruchy se podílejí také genetické faktory, kouření a požívání alkoholu matkou v průběhu těhotenství, komplikovaný porod, úrazy hlavy, mrtvice, meningitida, hypoglykémie a u dětí poruchy pozornosti (ADHD).


Agresivita – projevy


  • úzkost
  • podrážděnost, neklid
  • zmatenost, poruchy soustředění
  • hněv
  • strach
  • urážky, vulgarismy
  • výsměch, pomluvy
  • vandalismus
  • šikana
  • psychické a fyzické týrání


Agresivita – důsledky


Agresivita může vést k mnoha problémům, ať už hovoříme o těch zdravotních, psychických (deprese, poruchy spánku, potíže s pamětí, halucinace, problémy s mluvením, psaním, myšlením), pracovních či ve vztazích.


Fyzická agresivita má za následek modřiny, úrazy, často hraničí se zákonem. Agresivita mířená proti sobě samému jde ruku v ruce se sebepoškozováním a sebevraždou.


Agresivita – léčba


Jelikož agresivní chování sebou nese velké množství rizik, je vhodné vyhledat pomoc odborníka. Ve spolupráci s psychologem se můžete dopátrat příčin agresivity, zda je spojena s psychickou nemocí, poruchou chování apod. Podle zjištěných poznatků psycholog nastaví vhodnou léčbu, ať už formou individuální, skupinové, rodinné terapie, nebo s pomocí psychofarmak.


Agresivita partnera a jak ji zvládnout


Jedním ze základních pravidel fungujícího vztahu je neubližovat si, přesto je agresivita častým problémem mezi partnery. Jestliže se partnerova agrese projevuje i v běžných situacích a je spojena s násilím, křikem, vztekem a rozkazy, je nutné na ni adekvátně reagovat a nenechat si takovéto chování líbit.



Agresivní chování se častěji projevuje u mužů, je spojeno se zvýšenou hladinou testosteronu.



Jak se vypořádat s agresivním partnerem?


Řekněte NE!

Již při prvních agresivních projevech. Mnohdy si partner neopodstatněnost svého chování ani neuvědomuje, jedná impulzivně a pokud se mu nedostane odmítavé odezvy, nebude mít potřebu se nad sebou zamyslet.


Všímejte si jeho chování.

Zpočátku nemusí být jeho agrese namířena přímo proti vám, všímejte si proto, jak se chová např. při řízení, co dělá, pokud jej kdokoli naštve, zda si vybíjí zlost na okolních věcech apod. To vše se pak může odrazit i ve vašem vztahu.


Nenechte se zmást omluvami.

Člověk s agresivní poruchou se nedokáže ovládat a je proto typické, že následně trpí výčitkami svědomí. Kromě omluvy musí partner problém s agresí začít řešit.


Vystupte z kolotoče.

Většina vztahů s agresivním partnerem se potýká s neustále se opakujícím scénářem: napětí – konflikt – usmiřování. Postupně se zvyšuje četnost konfliktů z několika za rok na několik za den.


Náprava hned v začátku!

Jakmile si povšimnete partnerových sklonů k agresi, začněte tento problém řešit. Na počátku je nejvyšší pravděpodobnost, že partner své chování změní, s postupem času je to úkol čím dál tím obtížnější.





Jestliže jste se snažili dlouhou dobu agresi partnera přehlížet a tolerovat, ocitly jste se nejspíše v začarovaném kruhu. O to větší problém nastává v případě, kdy agresi doprovází fyzické násilí. Proto je důležité začít řešit situaci co nejdříve a zvážit, zda takovýto vztah chcete udržet. I zde platí, že pokud si nevíte rady, je vhodné vyhledat psychologa. Jeho odborný názor vám může pomoci s rozhodováním. 











Právě jste četli článek: Agresivita ve vztahu. Jak s ní pracovat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Sandra před 23 dny
    Sandra

    Dobrý večer,potřebuji radu,jsem s přítelem dva a půl roku,3 měsíce jsme byli od sebe protože jsem zjistila,že začal brát drogy....po 3 měsících chtěl pomoci,tak sem se vrátila a je každý den semnou a nikde nelítá a nebere ...je to 8 den,jenže je strašně výbušný a agresivní,každá maličkost ho rozhodí a potom se chová jako psychopat.Uráží mě,je vulgární hodně(potom se omluví)při řízení jsme se o něčem bavili a začal vyšilovat a už byl k nesnesení....začal řvát a dával mi vše za vinu(proč si mě tu nechala,proč si se vrátila)tahal mě za vlasy,uhodil mě,začal brečet a omlouvat se,potom,ať už ho neopouštím...jenže chvíli je dobrý,říká mi jak mě strašně miluje a že to beze mě nedává a přijde nějaká blbost a už mi začne nadávat a urážet mě a dělá jak mu je vše jedno,agresivní byl i před tím než začal brát drogy,ale teď je to víc,jeho otec byl prý hodně agresivní člověk a tchyně od něj utekla. On je jinak fajn chlap,dá mi první poslední,snaží se,chodí do práce,brání mě atd ale tohle mě odrazuje,dá se to nějak léčit? Bydleli jsme u tchyně a teď se máme práce odstěhovat do jiného města a prostředí mezi jiné lidi a nevím,zda je dobrý nápad,sním být úplně sama ... Děkuji moc za odpověď

  • Tým poradny Mojra.cz před 15 dny
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Sandro, jestli jsem to správně pochopila, tak je to 8. den, kdy je Váš partner „čistý“ (tj. bez užívání drog). To je dost krátká doba, aby člověk zjistil, zda vážně nezačne drogy zase užívat. Nenapsala jste, jak dlouho a pravidelně drogy užíval. Výbušnost a sklony k agresivnímu chování mohou být ovlivněné výchovou, dětstvím a povahovými rysy. Na druhou stranu stupňování agresivního chování, může mít spojitost s abstinenčními příznaky (že mu tato návyková látka chybí). Spojení agresivního chování a drogová abstinence může být nebezpečná pro něho i jeho okolí. Pokud přemýšlíte o společné budoucnosti a významných změnách ve Vašem společném životě, musíte myslet především na svoje bezpečí a spokojenost. Odpovězte si na otázku, zda chcete žít pořád na takové emocionální houpačce? Partner potřebuje profesionální pomoc, která by mu umožnila řešit nejen jeho závislost, ale také naučit se zdravě zvládat své emoce a reakce. S pozdravem Mgr. Tamara Sembol, psycholog online poradny MOJRA.


Podobné články



Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Stereotyp ve výchově dítěte

Stereotyp ve výchově dítěte

Dnešní rodiče, nejvíce však matky, čelí různým nevyžádaným radám o tom, jak by měli vychovávat svoje děti, v podstatě hned od narození miminka. Některé nevyžádané rady přicházejí už během těhotenství, například „teď musíš jíst za dva“, a podobně. Těhotenství je samo o sobě náročné, žena se připravuje na roli matky, přičemž jí pod srdcem roste dítě a takové rady nebývají příliš příjemné. Navíc, v dnešní době máme...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat