Pomluvy aneb zabijáci mezilidských vztahů

https://www.blog.mojra.cz/post/149

Drby a pomluvy byly, jsou a budou. Bohužel s tím při nejlepší vůli nic nezmůžeme. Ať už se chováme sebelíp, snažíme se se vyhýbat konfliktům a řeči na konto jiných lidí jsou nám cizí. Jednou někomu nepadneme do oka a na problém je zaděláno. Jak se pomluvám vyhnout, respektive jak a zda lze s nimi bojovat se pokusíme objasnit v dnešním článku.


Co jsou to pomluvy?


Definice charakterizují pomluvu jako čin, při kterém jeden uvede nepravdivý údaj o jiném. Z širšího úhlu pohledu je pomluvou jakékoliv sdělení, které nemáme stoprocentně ověřené. Nebudeme si nic nalhávat, každý člověk občas klesne k pomluvám, mnohdy nevědomě sdělí o druhém něco, co by si raději měl nechat pro sebe. Přestože je pomluva trestným činem až v momentě, kdy je hluboce ohrožena vážnost člověka před druhými, i malé (zprvu možná nevinné) sdělení může mít velký dopad na psychiku jedince.


Pomluvy se zejména dnes šíří rychlostí světla, jelikož nejsou omezeny pouze ústním sdělením, ale svou živnou půdu našly na sociálních sítích, kde lidé pociťují nutnost sdělovat o sobě a od druhých různé informace, aby měli co nejvíce sledujících. Kromě internetu se s pomluvami můžeme velmi často setkat na pracovišti a ve škole. Výjimkou však nejsou ani pomluvy mezi „dobrými“ přáteli nebo v rodině. Prostě drbům, pomluvám a lžím se meze nekladou, nemají žádné hranice a dokáží se pomalu vplížit do vašeho života jako morová nákaza.


Příčiny pomluv


Z odborného hlediska pomluvy úzce souvisí s psychikou jedince a jeho sklony k závisti. Obecně vzato, pomluvy vymýšlejí závistivci, kteří se nemohou přenést přes vaše úspěchy v životě a mají pocit, že by něco z té vaší „slávy“ mělo náležet i jim. Většinou jsou tak zatvrzelí ve svých postojích, že si neuvědomují, kolik úsilí a práce za tím vším stojí. Nebo to nechtějí slyšet. Jelikož jsou tito závistivci a pomlouvači přesvědčeni o svých pravdách a o tom, že vám vše jednoduše spadlo do klína, mají potřebu před světem uvést vše na pravou míru, staví se do pozice samosoudců. Vynesli rozsudek a teď cítí povinnost o tom spravit celý svět.


Jak řešit pomluvy?


Zastavit pomluvy je velmi náročné. Již známý fyzik Albert Einstein prohlásil, že dříve rozbijeme atom než pomluvu. Měl naprostou pravdu, někdy jde o boj s větrnými mlýny. Avšak určité způsoby obrany proti pomluvám existují.


Neobklopujte se lidmi, kteří rádi pomlouvají.

Budování mezilidských vztahů je velmi složité zejména pokud se snažíte vytvořit vztah s někým, který si rád bere na paškál úspěchy a neúspěchy jiných. Jestli nemusíte, neobklopujte se takovými lidmi, nepřinesou vám v životě nic dobrého.


Neberte si pomluvy osobně.

Jak bylo řečeno výše, pomluvy jsou pouhým projevem k závisti, demonstrací slabosti druhých.


Nastavte hranice.

Každý člověk při své životní cestě prochází těžkými obdobími, to nás však neopravňuje k tomu, být jedovatými k druhým. Do jisté míry můžete chování pomlouvačných jazyků chápat, vše má však své meze a jakmile dojde k jejich překročení, je namístě jednat. Zejména pokud je vážně poškozena vaše důstojnost.


Nenechte se do pomluv vtáhnout.

Každý má právo na svůj názor, nenechte se ovlivnit jinými, aniž byste si informace ověřili.


Nepřehánějte obranu.

Ano, opravdu v tomto případě platí, že pokud chcete bojovat s pomluvami, není radno reagovat ihned a vše tzv. zametat. Ona se totiž tato vaše snaha obrátí v konečném důsledku proti vám. Někdy je prostě lepší nechat vše vyšumět v zapomnění než se hlasitě obhajovat. Dáváte tak lidem mnohem větší prostor k dohadům, začnou se ve všem zbytečně moc rýpat, a nakonec z toho stejně vyjdete špatně.


Nejlepší obranou NENÍ útok.

Zachovejte si svou důstojnost a nesnižte se ke stejnému chování jako ten, kdo o vás pomluvy šíří. Nemáte zapotřebí klesnout tak nízko.  





Pomluvy jsou odpradávna jedem, který otravuje společnost. Nenechte se jimi zmanipulovat, nepodléhejte jejich vlivu. Pokud se tomu vyhnout nedokážete, trpíte depresemi, nespavostí nebo jinými psychickými problémy, obraťte se na psychologa. Jen ten vám dokáže poskytnout nezaujatý názor, probere s vámi všechny vaše pocity a navrhne nejlepší způsoby obrany. 










Právě jste četli článek: Pomluvy aneb zabijáci mezilidských vztahů

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

V dnešní době jsme svědky zvýšené trestní činnosti páchané na seiorech. Jde o podvody, vystupňovaný tlak, hrozby, lži, krádeže, ale i agresivní útoky. Pachatelé se cíleně zaměřují na seniory proto, že jsou pro ně „lehčí“ obětí kriminality, a to zejména kvůli jejich vyššímu věku.  Podvodník, případně agresor, se chová ke své oběti sofistikovaným způsobem s dopředu dobře promyšleným (často organizovaným) programem.  S...

Pokračovat ve čtení

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat