Když loutkář tahá za nitky: TECHNIKY MANIPULACE a jak se jim bránit

https://www.blog.mojra.cz/post/199

S manipulátory se setkáváme dnes a denně, jen o tom většinou nemáme ani tušení. Zamyslete se, kolikrát jste od někoho slyšeli „Já bych to udělal/a, ale když tobě to jde lépe. Aha, ty nemáš čas?! Tak já si to teda udělám, i když to asi nedopadne dobře…“ Někteří jsou silní a odolají, jiní v záchvatu výčitek svědomí nakonec svolí a práci udělají.


Ano, samozřejmě je to jen obrazný příklad, ne za každou žádostí o pomoc je skryta manipulace. Takže dále pomáhejte svým babičkám, rodičům a nic za tím nehledejte. I když, oni teda většinou i ti rodiče umí být zdatnými manipulátory, když je to potřeba. Ruku na srdce, kdo z nás ale ne? Sem tam zahrajeme na city, abychom něčeho dosáhli. Stejně tak s námi manipulují různé reklamy, prodejci a marketingoví manažeři. Jednoduše se tomu nevyhnete, ale vše má své meze.


Co je to manipulace?


Manipulace (z lat. manus = ruka, uchopit) je snaha ovlivnit jednání druhé osoby tak, aby to bylo co nejvíc v náš prospěch a dosáhli jsme svého. O manipulaci v jejím pravém slova smyslu tedy hovoříme v momentě, kdy jednoduše ztratíte svou vlastní svobodnou vůli.


Manipulátor jednoduše dokáže:

  • přimět vás dělat věci, na které byste předtím ani nepomysleli,
  • využít k dosažení svého různé prostředky od lichocení, po malé laskavosti,
  • vyvolat ve vás pocity viny, lítosti,
  • stavět sebe do pozice oběti, kdy za vše můžete vy,
  • mít situaci za každých okolností pod kontrolou,
  • stavět sám sebe na první místo, do pozice toho „lepšího“,
  • vybruslit z konfliktu bez omluvy.


Jaké jsou techniky manipulace?


Může jich být opravdu mnoho, manipulátoři jsou velmi vynalézaví a stále přicházejí s něčím novým. Nejčastěji se však vychází ze Shostromovy typologie manipulace, která vymezuje 9 základních skupin.


1. Diktátor

Využívá k manipulaci (přirozenou) autoritu, ať už je to nadřízený nebo rodič.


2. Chudáček

Snaží se své okolí přesvědčit o své neschopnosti, pěstuje si pocit méněcennosti.


3. Počtář

Umí si dokonale spočítat, co je pro něj v dané situaci nejlepší.


4. Břečťan

Doslova se „plazí“ po ostatních a parazituje na nich. Nejčastěji předstírá, že je na vás závislý, zdůrazňuje své nedostatky a nepřízeň osudu.


5. Drsňák

Nepřipouští kompromisy, dosahuje svého pomocí nadávek a vyhrožování.


6. Obětavec

Ti nejhodnější bývají nejhorší a přesně tohle platí u obětavce. Nejčastěji jsou to starostlivé matky, které však neopomenou zmínit, jaké úsilí je vše stojí.


7. Poslední spravedlivý

Ve všech vyvolává pocit viny, cítí se ublíženě, neustále kritizuje. On je ten dokonalý a nikdo mu nesahá ani po paty. Většinou jsou těmito manipulátory muži. Že by kvůli jejich přirozenému pocitu alfa samce?


8. Opatrovatel

Myslí si, že ví nejlépe, co je pro druhé to nejlepší. A tak o ně pečuje. Jenže se nijak neohlíží na jejich opravdové potřeby.


9. Mafián

Je to typ drsňáka, který ale na druhou stranu nabízí i jakousi ochranu.


Jak jednat s manipulátorem?


Život s manipulátorem není vůbec jednoduchý a vymanit se z jeho vlivu je o to složitější. Je důležité, aby si oběť manipulativní jednání co nejrychleji uvědomila a začala se bránit.



Přerušte rozhovor, ignorujte

Pokud rozhovor s manipulujícím partnerem nikam nevede, ukončete jej. Případně jeho snahy o manipulaci ignorujte a pokračujte v tématu dále, jako byste si ničeho nevšimli.



Buďte asertivní

Neustupujte do pozadí, prosazujte si i vaše potřeby, názory, případně se nebojte do určité míry také využít „obranné“ manipulace.



Odejděte a omezte kontakt

Neodpovídejte na SMS, emaily, nezvedejte telefon. Není to sice dlouhodobě udržitelné řešení, ale pro začátek stačí.



Nepusťte si jej do hlavy

Manipulátor bude mít snahu si o všem znovu promluvit, vyvolat ve vás pocit viny – nedovolte mu to.



Budujte si sebevědomí

Manipulátor vám neustále vštěpoval myšlenku o vaši bezcennosti. Je prvořadé začít si být jisti sami sebou. Zapracujte na svém sebevědomí, mějte se rádi i s chybami. Nikdo prostě není dokonalý.



Vyhledejte odbornou pomoc

Pokud se snažíte o změnu pomocí výše uvedeného a nic nepomáhá, vyhledejte pomoc psychologa. Ten vám pomůže zvýšit pocit vlastní hodnoty, překonat následky psychické manipulace a naučit se předcházet dalším pokusům o manipulaci.

 









Právě jste četli článek: Když loutkář tahá za nitky: TECHNIKY MANIPULACE a jak se jim bránit

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat