Ve vztahu s... MANIPULÁTOREM

https://www.blog.mojra.cz/post/10

Jste jen loutkou ve vlastním životě?

V dnešním článku se zaměříme na jeden z mnoha problémů, který vás může ve vztahu potkat. Tím problémem je manipulace. Týkat se to může vlastně jakéhokoli vztahu, ať už se jedná o rodiče a děti, sourozence, kamarády nebo partnery. My se dnes blíže zaměříme právě na vztahy partnerské, ale to, co zde zazní, můžete snadno přenést i na další vztahy ve vašem životě.


Tohle se mě netýká! Nebo snad ano!?

Jestli jsou v něčem manipulátoři obzvláště dobří, pak rozhodně v tom, že dokáží svou manipulaci mistrně skrývat. Dokonce je poměrně obvyklé, že celou situaci překroutí tak, že jste to najednou vy, kdo se omlouvá za své chování. Ani nevíte, jak se to stalo, ale hádka, která začala vaší výtkou se najednou změnila ve vaše omlouvání a obhajování, najednou je vám partnera líto a cítíte se provinile, že jste hádku vyvolali.


Zdá se vám to povědomé? A co tyto další typické znaky?

·       Partner vás dokáže přimět dělat věci, na které byste předtím ani nepomysleli.

·       Využívá k dosažení svého různé prostředky jako je např. lichocení, malé laskavosti – vyžaduje však vždy jejich oplacení. 

·       Pokud svého nedosáhne po dobrém, začne u vás vyvolávat pocity viny, lítosti, vnutí vám představu, že on je tou obětí a za vše můžete vy.

·       Při komunikaci s okolím sebe staví vždy do té „lepší“ pozice, upravuje si vaše výroky tak, jak mu budou nejvíce ku prospěchu.

·       Bravurně umí kličkovat, měnit své názory rychlostí blesku, přizpůsobí své jednání tak, aby zas a opět přineslo zisk jen jemu.

·       Chce mít vždy situaci pevně pod kontrolou. Nebojí se dovolávat vaší lásky, odpovědnosti, žárlivosti.

·       Chce být vždy na prvním místě, cítí se nepostradatelný, důležitý, jedinečný.

·       Vyhýbá se diskuzím, neomlouvá se.



Jestliže jste svého partnera poznali ve většina těchto bodů, pak pro vás máme nepříjemnou zprávu: Jste ve vztahu s manipulátorem.

 

 

Syndrom růžových brýlí: Je to i váš případ?


Možná si teď kladete jednu zásadní otázku: Jak je možné, že jste si toho nikdy předtím nevšimli? Jak to, že vám to nedošlo? Nic si z toho nedělejte, nejste rozhodně první ani poslední. Jednak je to něco, co manipulátoři zkrátka umí a je také možné, že jste se na partnera stále dívali přes růžové brýle.

 


Slepá láska

Určitě víte, jak to myslíme. Tohle slovní spojení už dávno není ničím neznámým. Začátky vztahu jsou krásné především proto, že v zápalu zamilovanosti máme tendenci přehlížet partnerovy chyby a nedokonalosti. Vše nám přijde zkrátka perfektní. Prvotní stav zamilovanosti trvá obvykle okolo jednoho roku a poté se růžové brýle vytrácejí a vztahy prochází první těžkou zkouškou.

Zdá se ale, že manipulátoři dokáží svým partnerům tyto pomyslné shovívavé brýle zamilovanosti ve vhodných chvílích znovu a znovu nasazovat.

 


To dobré nejdřív

Zároveň se v začátcích vztahů také oba partneři snaží ukázat v tom nejlepším možném světle a své zlozvyky a špatné vlastnosti pokud možno skrývají. Je to svým způsobem přirozené, jak plyne čas a láska se prohlubuje, mění se i naše vystupování ve vztahu, jsme si jistější.

Bohužel se také mohou začít projevovat sklony, se kterými nebude lehké se vyrovnat. A jedním z nich je již výše zmíněná manipulace.



Vše, co byste měli vědět o manipulaci ve vztazích



Manipulace (z lat. manus = ruka, uchopit) je snaha ovlivnit jednání druhé osoby tak, aby to bylo co nejvíc v náš prospěch a dosáhli jsme svého.

 


Ve vztahu má sklony k určitému manipulování každý, ovšem jak poznat, že už to přesahuje hranice? Je to velmi těžký úkol, oběť manipulátora si totiž mnohdy neuvědomuje, že je pod partnerovým vlivem, hledá vinu za nefungující vztah a věčnou nespokojenost partnera (manipulátora) sama u sebe.

 


Není manipulace jako manipulace

Jak už jsme napsali výše – ve vztazích je určitá míra manipulace poměrně běžná. Ruku na srdce, kdo z nás někdy nenasadil taktiku tiché domácnosti ve snaze dostat z partnera omluvu, místo toho, abychom mu přímo řekli, co nás trápí. Nebo jiný příklad: někteří lidé by ani za nic nešli k doktorovi a váš partner je právě jedním z nich, vy už ho týdny sledujete, jak se trápí a ošívá. Dost možná zapojíte do hry určitou formu manipulace, tak aby se vám ho povedlo k návštěvě lékaře přesvědčit.


Pozor! Tohle už je opravdu špatně…

Jedna věc je ale manipulovat s druhým s dobrým účelem, aby se mu dostalo pomoci a úplně jiný příběh nastává, když s vámi partner manipuluje pro své vlastní potěšení. Pokud máte dlouhodobě pocit, že ve vás partner neustále vyvolává pocity viny a studu, snižuje vám sebevědomí a tlačí na vás, abyste dělali věci, které ani nechcete – pak je něco opravdu špatně!

 

Jak jednat s manipulátorem?


Naši psychologové radí: První pomoc aneb co můžete zkusit sami

Život po boku manipulátora není jednoduchý. Je důležité, aby si oběť takového jednání, co nejrychleji uvědomila, že je pod partnerovým vlivem.  Co vám může pomoci partnerovu manipulaci zvládnout? 



Zkuste: 

 

 1. Přerušit rozhovor, ignorovat pokud rozhovor s manipulujícím partnerem nikam nevede, ukončete jej. Případně jeho snahy o manipulaci ignorujte a pokračujte v tématu dále, jako byste si ničeho nevšimli.

 

 2.  Buďte asertivní neustupujte do pozadí, prosazujte si i vaše potřeby, názory, případně se nebojte do určité míry také využít manipulace.

 

 4.  Odejděte od manipulátora nejtěžší, ale často jedinou možností je rozchod/rozvod s manipulátorem.

Nepřehlédněte: Jak se z manipulátorovy nadvlády vymanit ?

 


Nebuďte na to sami: Vyhledejte odbornou pomoc

Pokud jste už zkoušeli, co se dalo a stále se nic nemění a vy vztah ještě přeci jen ukončit nechcete, je dobré se obrátit na psychologa. Stejně tak v případě, kdy víte, že ve vztahu nejste šťastní, nechcete v něm dále pokračovat, ale z nějakého důvodu se vám jej stále nedaří ukončit.

Určitě se vyhněte vnitřním argumentům typu: Nějak bylo nějak bude, už jsem to vydržela tak dlouho, vydržím to i dál, třeba se to nějak spraví samo…

Nespraví a pokud ve vztahu nejste spokojeni a necítíte se po boku partnera rovnocenně, bylo by dobré to změnit. Proč? Protože i když se vám to teď třeba nezdá, takové soužití ve vás může zanechat hluboké rány.

 

 

Varování: I takové mohou být následky dlouhodobého vztahu s manipulátorem!

è Ztráta sebevědomí a sebeúcty: Pořád se za něco omlouváte, partner vás dokáže téměř pokaždé přesvědčit o vaší omylnosti. Postupně zjišťujete, že už ve svůj úsudek vůbec nevěříte, nedokážete si stát za vlastními názory ani sny. Ztráta sebevědomí může negativně ovlivnit nejen váš soukromý život, ale i ten profesní.

 

è Vyčerpání a ztráta energie: Ve vztahu s manipulátorem se pořád o něco snažíte a ono se to nedaří. Veškerou energii investujete do potřeb partnera a pro vás už vám toho moc nezbývá. Tohle určitě není udržitelné.

 

è Narušení dalších vztahů: Často se stává, že vaše okolí partnerovu manipulaci vidí a nechápe, jak vy sami můžete být tak slepí. Nejprve se vám možná budou snažit pomoci, ale když uvidí, že jejich snahy nikam nevedou, velmi často se pak z vašeho života postupně stáhnou. Partner manipulátor má také často ve zvyku určovat vám, s kým byste se měli a neměli přátelit. Dokáže vás přesvědčit o chybách vašich dlouholetých přátel i o tom, že nejlépe uděláte, když budete veškerou energii a čas věnovat pouze a jen jemu.

 

Tahle taktika se mu pak vyplácí zejména ve chvíli, kdybyste od něj chtěli odejít. Najednou totiž zjistíte, že jste úplně sami a partner manipulátor je jediný člověk, kterého máte…

 

 


MOJRA.CZ

Jak vám můžeme pomoci v naší online psychologické poradně ?


Tým zkušených odborníků na vztahové i osobní problémy

V současné době je vám k dispozici tým více než 20 psychologů, kteří mají bohaté zkušenosti s širokou škálou problémů. Můžete se na ně obrátit s tím, že byste chtěli vědět, jak se nenechat dále manipulovat, jak a jestli udržet vztah s manipulátorem a také můžete pracovat na tom, co vám osobně manipulace způsobila – psycholog vám může pomoci znovu najít ztracené sebevědomí i sebeúctu. Pravidelnými sezeními s psychologem se také můžete naučit asertivnímu jednání a komunikaci.


Už žádné odkládání

U nás nemusíte čekat na volný termín několik měsíců. Některé problémy je potřeba řešit, co nejdříve. Manipulace ve vztahu je právě jedním z nich. Konzultaci s psychologem můžete mít ještě dnes, klidně i do hodiny. Vybírat můžete z termínů v ranních, dopoledních, odpoledních i večerních hodinách. K dispozici jsme vám také o víkendech a o svátcích.

 

Jsme vám blíž

Naše poradna funguje online, což znamená, že za psychologem nemusíte nikam dojíždět. Konzultace může proběhnout telefonicky, emailem nebo s pomocí webkamery přes platformu Skype, WhatsApp či Viber. Záleží tedy na vás, zde si chcete o problému spíše popovídat nebo jestli byste raději chtěli všechny své myšlenky a pocity vypsat formou emailu.

Individuální i párová terapie

Pokud byste s partnerem oba na vašem vztahu chtěli pracovat, můžete si domluvit také konzultaci párovou. Během párové terapie dostanete prostor na to, abyste s psychologem mluvili o svých pocitech a očekáváních. Psycholog vám může pomoci zlepšit vaši komunikaci i vzájemnou důvěru a respekt.

 

 

Objednávku zvládne úplně každý

Objednání konzultace je naprosto jednoduché. V horním menu kliknete na možnost OBJEDNAT SE, zvolíte typ konzultace, vyberete si psychologa a termín.

Objednávkový formulář vás pak povede hezky krok po kroku až k dokončení objednávky. Po zaplacení konzultace vám všechny potřebné informace přijdou na email.

A dále už se nemusíte vůbec o nic starat. V požadovaný termín se vám psycholog sám ozve způsobem, který jste si zvolili.

 


PS: Kryjeme vám záda!

Pokud byste potřebovali s čímkoli poradit, k dispozici je vám naše zákaznická podpora. Pomůžeme vám s výběrem psychologa, samotnou objednávkou, případně se pro vás můžeme pokusit domluvit individuální termín.

 


+420 731 226 690         poradna@mojra.cz

 

Jste připravení vzít svůj života zase pevně do vlastních rukou?

 







Právě jste četli článek: Ve vztahu s manipulátorem

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

V dnešním uspěchaném světě, kde se stres, úzkost a deprese stávají stále běžnějšími, se péče o psychické zdraví stává prioritou. Zatímco je péče o fyzické zdraví běžně dostupná, péče o psychiku často čelí různým bariérám, jako je stigma, nedostatek zdrojů nebo nedostatečná informovanost.   Je nám ctí oznámit, že online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna spojily síly s cílem odstranit tyto bariéry a poskytnout...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat