Vztahy na pracovišti: Kolegové, kamarádi, nebo nepřátelé?

https://www.blog.mojra.cz/post/279

V práci trávíme až třetinu svého života. To je teda pořádná doba! Někdo svou práci miluje, jiný ji bere jako nutné zlo. Ať tak či onak, všichni se jistě shodneme v tom, že když je v práci příjemná atmosféra a fajn kolegové, je celá směna hned o něco snesitelnější. Jenže ne na všech pracovištích vládnou přátelské vztahy. S čím vším se můžete na pracovišti setkat? A jak tyto situace řešit?

 

Proč jsou vztahy na pracovišti důležité?


Jak už jsme psali v úvodu – každý z nás tráví v práci poměrně hodně času a je tedy jasné, že se čas lépe tráví tam, kde se člověk cítí dobře. Navíc se ukazuje, že v přátelské a uvolněné atmosféře zaměstnanci dokážou podávat lepší výkony. Naopak, když jsou vztahy v práci špatné a objevuje jeden konflikt za druhým, pracovní morálka jde hned tak trochu dolů


Věděli jste, že špatné vztahy na pracovišti mohou být jednou z příčin syndromu vyhoření? Ten se projevuje nadměrnou nechutí, ztrátou motivace a nezájmem o práci…


Když jsou vaši kolegové zároveň vašimi kamarády, tak se člověk do práce vlastně i těší. A to i v případě, že samotná náplň práce není nijak zábavná. Najednou to totiž není jen práce, dřiny a úkoly. Je to zároveň i prostor pro přátelské klábosení, společný oběd nebo pracovní vtípky.


Jenže, ne vždycky je situace takhle růžová…


Šikana na pracovišti: Mobbing & Bossing


Radek nastoupil před měsícem na personální oddělení jedné velké firmy. Kancelář sdílí s několika dalšími kolegy. Je to jeho vysněná pozice, ale Radek má pocit, že to v nové práci nevydrží už ani den! Šéf je naprosto příšerný – neustále mu dává podřadné a nesmyslné úkoly, které s náplní Radkovy práce vůbec nijak nesouvisí. Navíc, všechnu práci, co Radek udělá, šéf hned shodí, před ostatními kolegy ho ponižuje. Ti se k Radkovi také nechovají dobře. Smějí se mu za zády, schovávají mu věci, zaheslovali mu dokonce i počítač…


Co je to mobbing a bossing? Radek ve své práci zažívá šikanu. Šikanu na pracovišti odborně nazýváme mobbing, pokud se jí dopouští přímo nadřízený – pak používáme pojem bossing. Je to velmi nepříjemná situace, se kterou by mělo pracovat vedení dané firmy/společnosti. V Radkově případě se šikany bohužel dopouští také nadřízený a Radek tak může prožívat pocity bezmoci, nemá se na koho obrátit.


Konflikty, pomluvy a intriky


Mezi učiteli to na malé základní škole pořádně vře. Na první pohled se zdá být všechno v pořádku, ale když se člověk dívá pozorněji, může si všimnout, že atmosféra ve sborovně vůbec není příjemná. Když se má kolektiv na něčem domluvit, jde to těžce, většinou se to neobejde bez hádek. Navíc si každý hlídá, co před kým řekne, protože se každé vyřčené slovo může vrátit jako bumerang. Pletichaření, konflikty a faleš.


Tady se o šikanu sice nejedná, situace je však pro jednotlivé zaměstnance také dost nepříjemná. Věčné hádky, konflikty a intriky dokážou pracovní den pořádně znepříjemnit. Může se objevovat silná frustrace a také nechuť do práce chodit.

 


Můžou být překážkou i příliš přátelské vztahy? No, někdy vlastně ano. Pojďme se na vztahy na pracovišti podívat z druhé strany…


Až příliš velcí kamarádi?!


Igor je ředitelem menší firmy. Snaží se být dobrým šéfem: svým zaměstnancům vychází vstříc, za chyby se snaží netrestat, má pochopení i pro osobní problémy svých podřízených. Jenže v poslední době má pocit, že ho vlastně nikdo neber moc vážně a mnozí jeho dobroty docela využívají a neplní své úkoly včas.


Nadřízený klidně může být přátelský, hodný a milý, ale měl by stále být nadřízeným. Někdy se to úplně nedaří a ačkoli jsou vztahy na pracovišti dobré, vedoucí nemá žádnou autoritu a těžce prosazuje své nápady.


Milostné vztahy


Šárka a Denis to rozhodně neplánovali, nějak se ale stalo, že si začali být blízcí a zjistili, že se vzájemně velmi přitahují. Svůj vztah se snaží před ostatními ututlat, nicméně většina kolegů to tak nějak tuší. Moc se jim to nelíbí. Šárka je totiž vedoucí oddělení, a tak mají pocit, že David má pořád nějaké úlevy, není na něj vůbec přísná a všechno mu prochází. Všem je jasné proč: Protože spolu spí!


Milostné vztahy na pracovišti, dokážou atmosférou pořádně zahýbat. Dotyční se často méně věnují práci a méně se soustředí na své úkoly. Mnohdy celá situace vyvolává v rámci celého kolektivu nemalé rozepře.


Jak může pomoci psycholog?


Jak zlepšit vztahy na pracovišti? Jak stmelit pracovní kolektiv? Pomoci může psycholog


Individuální konzultace


Pokud momentálně řešíte problémy v práci, jste nerozhodní v rámci dalšího profesního směřování nebo vás trápí právě špatné pracovní vztahy – můžete se obrátit na psychologa. V rámci individuální konzultace proberte vaši současnou situaci a společně budete hledat možná řešení.


Prevence na pracovišti


Vztahy na pracovišti lze řešit také preventivně. Pokud je na pracovišti psycholog, neváhejte se na něj obrátit. Psycholog by měl vztahy na pracovišti průběžně monitorovat a snažit se, společně s vedením, vzniku šikany předcházet.


Psycholog také může připravit tzv. teambuilding. Tedy stmelovací pobyt, výjezd pro celý pracovní kolektiv.  Pomoci může také kouč – pomáhá koučování v oblasti komunikačních dovedností, zlepšování schopností řešení problému nebo třeba v oblasti vedení zaměstnanců.




TIP! Pokud přemýšlíte nad tím, jak na svém pracovišti předcházet konfliktům a nepřátelské atmosféře a jak zajistit svým zaměstnancům psychologickou péči - máme řešení! Věnujte jim psychologickou péči v rámci zaměstnaneckých benefitů!













Právě jste četli článek: Vztahy na pracovišti: Kolegové, kamarádi nebo nepřátelé?


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

V dnešní době jsme svědky zvýšené trestní činnosti páchané na seiorech. Jde o podvody, vystupňovaný tlak, hrozby, lži, krádeže, ale i agresivní útoky. Pachatelé se cíleně zaměřují na seniory proto, že jsou pro ně „lehčí“ obětí kriminality, a to zejména kvůli jejich vyššímu věku.  Podvodník, případně agresor, se chová ke své oběti sofistikovaným způsobem s dopředu dobře promyšleným (často organizovaným) programem.  S...

Pokračovat ve čtení

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat