Šikana v práci. Jak se bránit?

https://www.blog.mojra.cz/post/33

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem. 


Šikana na pracovišti se považuje za psychickou válku, jejíž následky mohou být pro šikanovaného velmi nebezpečné. Dochází při ní k projevu agrese, kdy se šikanovaný stává nepřítelem jednoho nebo více jiných osob. V pracovním prostředí se jí říká bossing nebo také mobbing. Co může šikana způsobit a jak se jí bránit?

Tři tváře šikany

Šikanu v práci lze poznat celkem jednoduše. Zpravidla se jedná o dlouho trvající nepřátelské vztahy a nepřátelskou náladu, která přerůstá až v ponižování druhého, a to klidně více zaměstnanci najednou. Ve většině případů se šikana odehrává ze strany nadřízeného směrem k podřízenému (bossing), ale není to vždy pravidlem. Může to být totiž i naopak, tzn. že podřízený zaměstnanec ponižuje nadřízeného (staffing), nebo je v pozici agresora celá skupina kolegů (mobbing).

 


Podle statistik společnosti STEM/MARK má s pracovní šikanou zkušenost přibližně čtvrtina zaměstnanců. Nejčastěji jsou obětmi šikany ženy (27 %), pak teprve muži (19 %). Asi 43 % šikanovaných se s tímto jevem setkává alespoň jednou týdně, přičemž více jak 50 % zaměstnanců jsou šikaně vystavovány déle jak jeden rok. Zhruba tři pětiny zaměstnanců jsou šikanováni svým nadřízeným (bossing) a jedna čtvrtina pak kolegou (mobbing).

 

MOBBING

Mobbing (z angl. Mob=hromadně napadnout) je druhem velmi rafinované šikany na pracovišti, kdy v pozici agresora stojí skupina kolegů, která jedinci znepříjemňuje život a práci. Aby se psychický nátlak dal považovat za mobbing, musí se opakovat alespoň 1x týdně po dobu minimálně šesti měsíců, jednorázové incidenty nelze považovat za šikanu. Agresor má za cíl oběť co nejvíce psychicky týrat, aby v konečné fázi dala výpověď či byla z práce vyhozena.


Příčiny mobbingu:

Nejčastější příčinou mobbingu je strach o ztrátu sociálního zázemí ze strany agresora, závist mezi zaměstnanci, nízká firemní kultura, samotná osobnost oběti (např. má fyzické či psychické problémy) a v neposlední řadě také stav tržní ekonomiky a zvyšující se nezaměstnanost.


Projevy a fáze mobbingu:

  • Pomlouvání, hovory za zády, skákání do řeči, výsměch
  • Nucení plnit potupné úkoly
  • Ignorace od kolegů, izolace od okolí, ostrakismus
  • Slovní či písemné vyhrožování
  • Fyzické útoky, sexuální obtěžování, útoky na zdraví

 

Mobbing se projevuje ve čtyřech fázích. V první fázi vnikají pomluvy a rozšiřují se konflikty, následuje druhá fáze systematického psychologického teroru, která přerůstá ve třetí fázi v konkrétní napadání, očerňování u nadřízeného aj. Vše vrcholí čtvrtou fází, oběť je již natolik zlomená a očerněná, že nejčastěji dává (nebo dostává) výpověď.


Následky mobbingu:

Mobbing na pracovišti má dopad nejen na oběť (snížení pracovního nasazení, absence, horší kvalita práce, častější chyby), ale také se negativně odráží v celém fungování firmy, např. v souvislosti s nižším pracovním nasazením dochází k poklesu zisku. Velmi ohroženo je psychické i fyzické zdraví oběti, neustálý stres má vliv např. na poruchy se spánkem, objevují se stravovací problémy, deprese a často také myšlenky na sebevraždu.


Jak se bránit?

Jako prevenci se snažte jakýkoli konflikt řešit hned v jeho počátcích, pokud to však není možné a vy jste se stali obětí mobbingu, je namístě sebrat poslední zbytky odvahy a situaci začít řešit. Informujte o všem svého nadřízeného, případně odbory apod. Mobbing na pracovišti se velmi těžko dokazuje, obstarejte si proto co nejvíce důkazů o nátlaku na vaši osobu, sežeňte si spojence mezi kolegy. Nebojte se navštívit psychologa, který vám pomůže obnovit vaše psychické zdraví.

 

BOSSING

Šikana na pracovišti nemusí probíhat pouze v řadách zaměstnanců, častým jevem je také psychický teror ze strany nadřízeného, tzv. bossing.


Příčiny bossingu:

Z logického hlediska by nadřízený (agresor) neměl mít k šikaně zaměstnanců žádný důvod, přesto k ní dochází. Jednou z příčin může být žárlivost nadřízeného (např. zaměstnanec vyniká v něčem více než on sám), jindy si vedoucí vybíjí frustraci ze svého neúspěchu na podřízených. Cílem šikany ze strany nadřízeného je pak donutit oběť k podání výpovědi, případně pokud zaměstnanec chce rozvázat pracovní poměr sám a nadřízený s tím nesouhlasí, snaží se podřízenému zbývající dobu v práci co nejvíce znepříjemnit.


Projevy bossingu:

Na probíhající šikanu ze strany nadřízeného vás může upozornit hned několik signálů – nerovné zacházení, nesplnitelné pracovní úkoly, nepřiměřená kritika a špatné hodnocení, ignorace, ponižování, sexuální obtěžování aj.


Následky bossingu:

Oběti vystavené tomuto typu šikany často trpí pocitem vyhoření, strachem z neúspěchu a selhání, snižuje se jim sebevědomí, rozvíjí se u nich deprese, únava, poruchy spánku, žaludeční potíže aj.


Jak se bránit?

Stejně jako u mobbingu je důležité shromáždit co nejvíce důkazů (emaily, soupis urážek apod.), požádat o pomoc a svědectví kolegy. Situaci nelze většinou řešit jinak než právní cestou, případně informovat příslušný pracovní inspektorát.

 

STAFFING

Opačným problémem, než jsou předcházející dva je staffing – zde se totiž v pozici oběti ocitá nadřízený.

 

Příčiny staffingu:

Obvykle bývají šikanováni noví šéfové, ať už přišli z jiné firmy, či povýšili. Podřízení jsou mnohdy vedeni svou žárlivostí k bývalému kolegovi, který se dostal na lepší post než oni, výrazně starší zaměstnanci neumí překousnou, že do vedoucí pozice byl dosazen mladší a nezkušený kolega apod. Samotné nevhodné a povýšené chování nadřízeného může být také příčinou šikany.


Projevy staffingu:

Agresor (podřízený) se nejčastěji uchyluje ke skrytým formám šikany, např. nepodsouvá nadřízenému důležité informace, ignoruje jeho nařízení, znevažuje jej před kolegy, v konečné fázi pak dochází k vyvrcholení konfliktu a neshod.


Následky staffingu:

Nadřízení, kteří jsou vystaveni šikaně, ztrácí vážnost u svých zaměstnanců, dochází ke snížení produktivity a pracovního nasazení zaměstnanců, neshody a nepřátelská atmosféra na pracovišti se odráží v celkovém profilu firmy. Staffing působí negativně na celkové psychické i fyzické zdraví oběti.


Jak se bránit?

Důležitou roli hraje vnímavost vedoucího a jeho schopnost včas poznat náznaky šikany, čím dříve ji bude řešit, tím lépe. Vhodným způsobem je individuální rozhovor s jednotlivými členy týmu, nutností je vymezit dané hranice, nepoužívat výhružky, snažit se najít oboustranný kompromis. Krajním řešením jsou pak personalizační změny.

 

NÁSLEDKY ŠIKANY NA PRACOVIŠTI:

  • zhoršení pracovního výkonu
  • snížení soustředěnosti
  • zvýšený pracovní stres
  • zvýšenou pracovní absenci
  • zvýšení chybovosti a úrazovosti
  • snížení zisku firmy
  • narušení psychické pohody
  • zhoršení psychického i fyzického zdraví
  • podráždění a útočnost
  • zhoršený spánek
  • nechutenství
  • sklony k sebevraždě

 


Pracovní stres, který vzniká následkem pracovní šikany, má vliv na vznik různých druhů psychosomatických, ale i jiných, onemocnění.

 

PREVENCE ZE STRANY ZAMĚSTNAVATELE

Zcela zásadní je podnikat preventivní opatření, která si ale musí nejdříve uvědomit zaměstnavatelé a manažeři firem. Je tedy důležité s nimi o šikaně mluvit, zejména o jejím negativním dopadu na dlouhodobí chod, ale i úspěšnost firmy. Většinou právě oni jsou odpovědní za šikanu ve firmě. Nejenže často sami šikanují, ale i šikaně vědomě přihlížejí, a to aniž by proti ní nějak zakročili. Neuvědomují si totiž, že škodí sami sobě, respektive své firmě. Z dlouhodobého hlediska má tolerance šikany vysoce negativní vliv na výkon zaměstnanců a ve finále i celkovou prosperitu firmy. Zaměstnanci jsou častěji nemocní, což může být pro firmu, zejména u fluktuace kvalitních zaměstnanců, velmi nepříjemné až devastující. Přemýšlejte sami nad prevencí. Přemýšlejte, jak předejít šikaně. Vašim úkolem z pozice majitele firmy, případně jejího ředitele, je zajistit, aby firma zaměstnávala kvalitní manažery s osobností. Empatický manažer bude lépe naslouchat lidem a zajímat se o mezilidské vztahy v pracovním prostředí. Jako majitel firmy, ale i vedoucí zaměstnanec, podporujte otevřenou diskuzi o mezilidských vztazích na pracovišti. Neakceptujte jakýkoliv druh šikany, ať už se jedná o ty nejmenší pokusy, jako je pomlouvání, zesměšňování, ignorace či podceňování, nebo o závažné konflikty tipu vytváření sociální izolace, vytváření překážek, pronásledování, vyhrožování fyzickým násilím či dokonce sexuální obtěžování.


Pokud odhalíte šikanu na pracovišti, jednejte okamžitě. Nikdy řešení neodkládejte, protože tím by mohlo dojít k prohloubení problému a eskalaci v opravdoví konflikt. Vstupte do řešení konfliktu mezi zaměstnanci, případně se před tím poraďte s odborníkem (psychologem). Vytvářejte ve svém firmě takové pracovní prostředí, které je příjemné a kam se budou zaměstnanci rádi vracet. Vytvářejte prostředí, ve kterém se lidé budou vzájemně podporovat a budou si věřit. V takovém pracovním prostředí se bude mnohem lépe dýchat, zaměstnanci budou výkonnější a spokojenější. A dnes je to dokonce trend, protože firmy pochopily, že kvalitní personál, který má dobré mezilidské vztahy, je opravdová hodnota firmy.


ŘEŠENÍ ZE STRANY ZAMĚSTNANCE

Jste-li zaměstnanec firmy, jejíž každodenní součástí je šikana, doporučujeme vám zvážit, zda má smysl zde pracovat. Vždyť v práci prožíváte velkou část svého života a cílem není mít z toho zdravotní problémy. Pokud jste jako zaměstnanec obětí šikany na pracovišti, máte možnost to řešit třemi základními způsoby: lidskou domluvou, žádostí o pomoc u zaměstnavatele nebo jiného vedoucího pracovníka, a v krajním případě právně.


Jestliže se rozhodnete pro právní řešení, postupujte takto:

    • Sesbírejte si co nejvíce důkazů a zajistěte si svědecké výpovědi spolupracovníků. Najděte si spojence. Zapisujte si všechny konflikty do pracovního deníku.
    • Proberte situaci se svými nejbližšími – rodina, kamarádi. Nebojte se navštívit psychologa nebo odborného kouče, který vám dá tipy, jak se účinně bránit.
    • Podejte stížnost zaměstnavateli s jasným požadavkem prošetření.
    • Jestliže se jedná o odměny, kariérní postup či pracovní podmínky, vyžadujte po zaměstnavateli, aby důrazně dodržoval zásady rovného zacházení se všemi zaměstnanci.


    Můžete se za určitých podmínek obrátit také na veřejného ochránce práv. Je to možné ale pouze v případě, že se jedná o šikanu, která je spojená s diskriminací, tzn. že musí být motivována některými z diskriminačních kritérií, jako je například zdravotní postižení, náboženské vyznání, víra, rasa nebo etnický původ, pohlaví, věk apod. V případě, že se chcete domáhat finančního odškodnění, musíte se obrátit na soud a podat žalobu. Vzhledem ke složitosti celé problematiky doporučujeme vyhledat specializovaného advokáta.


    Pokud jste se stali obětí jakékoliv formy šikany na pracovišti, trpíte depresemi, máte sebevražedné myšlenky apod. je namístě vyhledat psychologickou pomoc. Pomůžeme vám, abyste se opět cítili lépe. Začněte ještě dnes s jedním z našich specializovaných psychologů:

     

     

    Psycholog Online

    PhDr. Lenka Kolajová

    Šikana na pracovišti

    Nejbližší termíny: 19.04.2024

    Psycholog Online

    Borbála Zulauf M.A.

    Šikana na pracovišti

    Nejbližší termíny: 19.04.2024

    Psycholog Online

    PhDr. Jana Došlová

    Šikana na pracovišti

    Nejbližší termíny: 19.04.2024


     

    Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem
    Právě jste četli článek: Šikana v práci. Jak se bránit?

    Komentáře

    • Připojte se do diskuze.
      Zadéjte Váš kometář.

    • Avatar
    • dalibor9X před 4 roky
      dalibor9X

      Dobrý den, bohužel jsem s daným problémem šel dokonce i za majitelem naší firmy a ten šikanu na pracovišti vůbec nechce řešit. Na internetu jsem se dočetl, že v krajním případě šikana na pracovišti jde řešit i právní cestou. Myslíte, že bych do toho měl jít? Děkuji za odpověď.

    • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
      Tým poradny Mojra.cz

      Dobrý den, pokud majitel firmy odmítá celou situaci prošetřit, můžete samozřejmě vyzkoušet i další možnosti. Bohužel jak postupovat při řešení právní cestou vám nejsme schopni říct, vzhledem k tomu, že jsme psychologická poradna. V tomto ohledu je tedy nutné obrátit se na inspektorát práce, právníka apod. Doporučujeme také konzultaci s některým z našich psychologů, protože vyrovnat se s šikanou po psychické stránce není jednoduché, ale tuto stránku věci většina lidí podceňuje. Pokud se pro konzultaci s psychologem rozhodnete, můžete využít vpravo dole na našich stránkách online chat, kde vám rádi vhodného psychologa doporučíme. Držíme pěsti ať se vše co nejdříve v dobré obrátí.

    • Petra před 3 roky
      Petra

      Dobrý večer,psala jsem včera v práci 15min před zavírací dobou slečně 2 reklamace,a pozastavila se nad y, nebo i. Po té kolegine, která je matka mé vedoucí ji to volala a zvelicila,tak jak to vůbec nebylo.Rano jsem dostala urazejici zprávy od mé vedoucí,že neumím psát,ať si koupím Pravidla českého pravopisu atd. a nebo, že může poprosit majitelku obchodu,aby mi to pořídila když nemám data na internetu. Nechápu co data mají s tím co společné.Pred půl rokem,už jsem zažila psychické urážky na moji osobu,přešla jsem to. Ale teď, kvůli takové maličkosti,mě začala shazovat,urážet a já vše dělám v práci jak mám,dělám zástup vedoucí i když nejsem,starám se o čistotu prodejny a vše ostatní.1.10.2020 mi končí smlouva a já mám strach, co na mě chystají,jelikož nás čeká stěhování prodejny a já mám mít zrovna volnej víkend a do konce měsíce budu mít odpracovany fond hodin tak jak mám mít a do toho ještě 4 h na víc.Mam strach, že mě budou nutit a vyhrožovat,že musím jít ve svým volnu jim pomoct stěhovat.A i ve svátek,který jinak nechodime.Muzete mi poradit? Můžou mě nutit k tomu? Děkuji Petra

    • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
      Tým poradny Mojra.cz

      Dobrý den, Petro, určitě by bylo na místě si o všem promluvit se svým nadřízeným, v klidu, bez urážek kolegyň, s chladnou hlavou. Co se týče fondu odpracovaných hodin a toho, co po vás mohou v práci žádat - doporučujeme poradu s někým, kdo se orientuje v pracovním právu. S psychickou stránkou celé situace, s jejím zvládáním apod. vám může pomoci některý z našich psychologů. Pokud se pro konzultaci s psychologem rozhodnete, můžete využít vpravo dole na našich stránkách online chat, kde vám rádi vhodného psychologa doporučíme.S pozdravem Tým poradny Mojra.cz

    • Lidka před 4 měsíci
      Lidka

      Dobrý den, stala jsem se terčem šikany mířenou na mou osobu hraničí to již s psychickým terorem ze strany "nadřízené" která byla dosazena zachází až do příliš osobních věcí co se mého soukromí týče v práci mě linčuje za to co ostatním - (určitým jedincům) běžně promíjí podporuje tam donášení a tím šíří nesvár mezi spolupracujícími, vyhrotilo se to řvaním nehorázným šmírováním a vyhrožováním na mé osobě až jsem nyní z toho již několik měsíců na nemocenské v péči psychiatra nevím a jsem ve věčné nejistotě co jak bude dál... Děkuji za radu či pomoc.

    • Kristyna před 5 měsíci
      Kristyna

      Dobrý den.. V práci jsem si prošla sikanou ne jen ja i ostatni . vedoucí na mě házela všechnu odpovědnost a i když jsem za ten problém co se stal já nemohla hodila to na mě. Sesypala jsem se že stresu mi bylo špatně a dokonce jsem se i osypala. Šéf to sice vyřešil a vyhodil ji ale ona sebou vzala i mě sundali mě z pozice kterou jsem měla a bohužel mě nechtějí dát zase na jinou o něco vyšší pozici . Do práce už nechodí ráda jak jsem chodila a je mi zle. Každou chvíli jsem na neschopence a teď se blíží datum kdy mi ji doktor nejspíš ukončí ale já se tam bojím chodit ... nevim co mám dělat neustale jsem unavena a vycerpana ..

    • Ludmila před 6 měsíci
      Ludmila

      Dobrý den, jsem nyní v pracovní neschopnosti následkem šikany ze strany "nadřízené" která byla na místo dosazena ale nikdy veřejně jmenována a chová se jako kdyby jí to tam patřilo mluví o sobě jako o zaměstnavateli, začalo to hozenými mými osobními věcmi v koši za upozornění že je na procovním pozemku kudy chodíme do práce náledí kde se nedalo skoro vůbec jít pak jsem byla pod výhružkou vyhazov přinucena podepsat paragraf 52 za špatně odvedenou práci kterou na mě ušila společně se "spolupracovnicema" které za to odměnila prémiema, ráda štve a poštvává lidi proti sobě podporuje donášení a za to odměňuje formou prémií sama přitom neplní své povinnosti místo toho chodí po dílně a roznáší drby chlubí se jak bojkotuje určitým potenciálním pracovnících nástup do práce a ráda "pere cizí prádlo" a šťourá do cizích vztahů a soukromí má psychopatické sklony řve ječí a vzteká se a dělá ze sebe oběť vynucuje si respekt a obdarovávání přitom sama není žádným příkladem spoustě lidem blížila nebo je psychicky deptala až odešly mě se kvůli ní také zhoršil zdravotní stav a skončila v péči psychiatra nejhorší je nejistota jak se bránit a ubránit majitel nemá tušení o tom co se tam děje a byla jsem odrazována od toho abych jej informovala.

    • Mgr.Ľubica Mesarošová, Mojra

      Dobrý den, děkuju za Váš dotaz a důvěru. Nacházíte se v obtížné situaci, jak popisuje, aktuálně jste v pracovní neschopnosti a péči psychiatra. Oboje se mi zdá pochopitelné a vhodné vzhledem k zážitkům, kterým jste byla vystavena. Z Vašeho textu si nejsem přesně jistá zákazkou, se kterou se obracíte na psychologa… Ale dovolím si trochu to zjednodušit a nabídnout Vám dvojí pohled na situaci. První část se týká pracovně-právní roviny. Zmiňujete zneužívání pravomocí ve firmě, výhrůžky, zastrašování… Tohle na pracovišti nemá mít místo, ošetřují to zákony. Jako zaměstnanec máte svoje práva, které lze obhajovat. Po právní stránce to můžou řešit např. odbory, nebo právní služby zastupující zaměstnance (některé jsou i zdarma), ne však psycholog. Jelikož právnické vzdělání nemám, pokusím se vyjádřit k té druhé části. Píšete, že aktuálně jste v péči psychiatra. Ačkoli nevím, s jakými symptomy (potížemi) se potýkáte, obecně může jít o psychické trauma a je dobře, že odbornou pomoc využíváte. Zároveň v tomto období nejste vystavena těm podnětům, které byli pro Vás škodlivé a využila bych toto období co nejvíce pro sebe - obnovu svých psychických sil a načerpání nových. Zkuste v klidu zapřemýšlet o svých potřebách… V textu spíš zmiňujete chování nadřízené, ale trochu tam postrádám Vaše postoje a reakce. Co tam vnímám, to je téma hranic - jak daleko někdo může vůči mně svým chováním zajít, a co komu ne/dovolím. V této rovině jste se potýkala s tlakem, např. na podepsání něčeho, co nejspíš vnímáte nespravedlivě. Z Vašeho textu tuším i další emoce - možná vztek, lítost, bezmoc. Právě vztek může být velmi užitečný, když potřebuju bránit svoje hranice, a to i v jiných situacích, mimo práci. Rozhodně zvažte psychoterapii. Jde o bezpečný blízký vztah, ve kterém můžete ošetřit svá zranění, dát průchod emocím, zreflektovat celou sitiaci a postupně svým tempem přijít k hlubšímu porozumění a vnitřní proměně. Terapie by Vám dál mohla pomoct např. naučit se svůj vztek správně vyjadřovat, používat. Po praktické stránce mi dává smysl zamyslet se i nad změnou prac. místa/zaměstnání. S pozdravem a přáním všeho dobrého, Mgr. L. Mesarošová, Online psycholog poradny MOJRA

    • Tým poradny Mojra.cz před 4 měsíci
      Tým poradny Mojra.cz

      Dobrý den Lidko, dokážu si představit, jak moc je pro Vás tato situace nepříjemná, jelikož v práci tráví většina z nás podstatnou část dne. Dokonce se situace vyhrotila už tak, že jste na nemocenské a v péči psychiatra. Nejistota spojená s tím, že nevíte, jak se situace bude dále vyvíjet po návratu do práce, je jistě skličující. Možná bych se v této fázi zkusila zamyslet nad tím, co mi ta práce přináší, zda dokážu na ní najít něco pozitivního. Vlastně si udělat takový seznam pro a proti. Je to osvědčený způsob, jak se na celý problém podívat co nejvíce racionálně. Z dotazu není patrné, jak to vnímají Vaši spolupracovníci a zda máte v práci u nich nějaké zastání. Zda tam je někdo, na koho se lze s Vaším problémem obrátit, kdo by Vám případně mohl pomoct. Je dobře, když v práci někdo takový je, ať už se jedná o kolegu nebo nadřízeného. Také je dobré si uvědomit, jak si Vy sama v konkrétní vyhrocené situaci v práci můžete pomoct, co se vlastně v daný okamžik dá dělat. Jak se uklidnit? Co se mi osvědčilo v minulosti, co můžu pro sebe udělat? Někomu pomůže z dané situace uniknout, někdo se soustředí na práci, někdo hledá oporu v kolegyni. Samozřejmě to není dlouhodobé řešení, ale může nám ve vyhrocené situaci pomoct z nejhoršího. Myslím totiž, že nejhorší je, když mám pocit, že na situaci nemám žádný vliv a nemůžu dělat vůbec nic. Doufám, že se celá situace co nejdříve vyřeší ve Váš prospěch. Mgr. Bc. Michaela Kajfoszová, Online psycholog poradny MOJRA


    Podobné články



    Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

    Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

    Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

    Pokračovat ve čtení

    Jak objednat dítě k psychologovi?

    Jak objednat dítě k psychologovi?

    Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

    Pokračovat ve čtení

    Mojráček: Co dělat, když se dítě chytlo špatné party?

    Mojráček: Co dělat, když se dítě chytlo špatné party?

    Autor: Co dělat, když se dítě chytlo špatné party? Co v takovém případě dělat? Jak dítěti pomoci?Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, ž...

    Pokračovat ve čtení

    Psychologové portálu Mojra.cz

    Štítky


    Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat