Rozchod v zahraničí: Tragédie, nebo nová příležitost?

https://www.blog.mojra.cz/post/300

Žijeme v době velkých možností, kdy skoro nic není nemožné. A tak když se rozhodnete, že celý svůj dosavadní život sbalíte do velkého kufru a že se svými nejbližšími začnete žít úplně někde jinde – můžete. Vůně dálek je lákavá a v představách se život v nové zemi zdá být pouze a jen růžový. Jenže stěhování do zahraničí není jen vzrušující, ale také velmi psychicky náročné.

 


Stěhování a vztah


Možná jste i vy doufali, že všechny neshody, které s partnerem máte, s novým prostředím jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Jenže vše je komplikovanější, než jste čekali. Čeká vás kolotoč papírování, zařizování, hledání práce… Není se proto čemu divit, že hádky a neshody začnou být na denním pořádku.


S nástupem do nové práce se značně zkrátí čas, který byste jinak trávili s partnerem. Možná si práci budete ze začátku muset nosit i domů. Než si zvyknete na jiný systém, překonáte jazykovou bariéru. Je to náročné období, které buď můžete ustát, nebo se s partnerem odcizíte.


Může se také stát, že jeden z partnerů zjistí, že mu život v cizině nevyhovuje. Chce se vrátit zpátky do rodné země. Ale druhý partner je v zahraničí spokojený. Zvyšuje se napětí ve vztahu a je poměrně komplikované najít oboustranně přijatelný kompromis.



Rozešli jsme se! Co teď?


Rozchod sám o sobě je velice stresující záležitost. A co pak v momentě, kdy k němu dojde v zahraničí, stovky nebo tisíce kilometrů od domova, od místa, kde se cítíte v bezpečí a kde máte rodinu a přátele.


Najednou musíte znovu řešit existencionální otázky – kde budete bydlet, jakou práci si najdete, jak zvládnete sami zaplatit účty, jak překonáte jazykovou bariéru…? A nakonec, nemáte se raději přece jen vrátit domů, tam, kde to všechno tak dobře znáte?


K tomu všemu se musíte vedle praktických otázek vypořádat s tím, že rozchod bolí. Jak to máte překonat? A jde to vůbec bez jakékoliv podpory?



Kdy rozchod přebolí?


Někomu stačí pár dní, jinému týdny, měsíce, roky. Neexistuje žádná hranice, která by porozchodové truchlení jakkoli vymezovala. Po rozchodu přijdete o milovanou osobu, spřízněnou duši, po které se vám nevýslovně stýská. Dovolte si truchlit.



V období truchlení musíte projít všemi jeho fázemi, od popírání, přes vztek, smlouvání, depresi, až po konečné přijetí. Jen tak budete moci bolest z rozchodu správně zpracovat. Netlačte na sebe, dopřejte si tolik času, kolik potřebujete.


A víte co? Jednoho dne se probudíte a zjistíte, že rozchodem nic nekončí. Začnete to brát jako další životní zkušenost, která vás posunula dále. Můžete začít znovu, se vším všudy a jen a jen podle vašich pravidel a přání.



Vrátit se domů, nebo zůstat?


To je otázka, která vás nejspíš pořádně potrápí. Mnoho lidí má pocit, že když se po rozchodu vrátí zpět do rodné země, bude to bráno jako jejich osobní selhání. Že jim každý bude vmetat do tváře, jak se vůbec nikam neměli stěhovat a jak jim to říkali.


Pokud se chcete vrátit domů, jeďte. I když máte obavy z reakcí okolí. Přece nebudete žít někde, kde nechcete jen z obavy, že si o vás bude někdo něco povídat. Nejspíš budou, lidé jsou často chamtiví, škodolibí a radují se z cizí bolesti. Nevšímejte si jich.


A pokud se rozhodnete zůstat? Tak zůstaňte. Je to vaše volba, a ať už se rozhodnete jakkoli, vždy to bude správně.



Nebojte se požádat o pomoc…


Říkáte si, že to asi půjde těžko, když vaši blízcí jsou tak daleko? V dnešní moderní době přece nic není nemožné. Díky zázraku zvanému internet můžete zůstat se všemi ve spojení. A pokud vám přece jen chybí osobní kontakt a objetí? Zkuste si sehnat nějakou výhodnou letenku a alespoň na skok se vrátit domů.


Nezavírejte se před světem. Možná vám cizí jazyk nejde ještě tak dobře, jak byste chtěli, ale to neznamená, že se budete izolovat doma. Proto vyrazte do ulic, poznávejte nové lidi, sousedy. Třeba právě mezi nimi najdete nové přátele, kteří vás podrží.



Česky mluvící psycholog v zahraničí


Někdy je situace tak vyhrocená a nakupilo se vám toho tolik, že si nevíte sami poradit. V tom případě je namístě vyhledat odbornou pomoc. Jenže, jak najít česky mluvícího psychologa v zahraničí? Protože v cizím jazyce nedokážete správně popsat své pocity.


V naší online psychologické poradně Mojra.cz není jakákoliv vzdálenost problémem. S psychologem se můžete spojit odkudkoli – klidně ze zahraničí, z pohodlí vašeho nového bytu nebo útulné kavárny. Konzultace probíhají telefonicky, emailem nebo například přes Skype, kdy si můžete (ale nemusíte) zapnout také webkameru a celá konzultace má tak ještě blíž ke konzultaci tváří v tvář. 

 







Chcete si objednat online konzultaci, ale nevíte, jak na to? 



Abychom vám to co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás jednoduchý video návod. Podívejte se na VIDEO:Jak se objednat k psychologovi? , kde naleznete všechny informace k objednávce v naší online psychologické poradně Mojra.cz. 












Právě jste četli článek: Rozchod v zahraničí: Tragédie, nebo nová příležitost? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat