Krok do neznáma: Stěhujeme se do zahraničí!

https://www.blog.mojra.cz/post/240

Žijeme v době velkých možností, kdy skoro nic není nemožné. A tak když se rozhodnete, že celý svůj dosavadní život sbalíte do velkého kufru a že se svými nejbližšími začnete žít úplně někde jinde – můžete.


Vůně dálek je lákavá a v představách se život v nové zemi zdá být pouze a jen růžový. Zkuste si teď na chvíli své růžové brýle sundat a pojďme se společně podívat na to, jak moc psychicky náročné stěhování do zahraničí může být.


Proč se lidé nejčastěji stěhují do zahraničí?

 

Práce

Nejčastějším důvodem pro stěhování do zahraničí bývá práce. Ať už se jedná o nabídku, kterou jeden z partnerů dostal ve své stávající práci v Česku nebo o společnou vizi manželů. Vizi, že spolu v cizině vybudují vlastní firmu nebo si najdou práci, která bude lépe ohodnocená. Pracovní trh v zahraničí Čechy zkrátka táhne.



Domovina jednoho z partnerů

Láska nezná hranice, takže se v dnešní době čím dál častěji setkáváme s páry různých národností. Je jen otázkou času, než bude potřeba, aby se taková dvojice rozhodla, kde se chce usadit. Poeticky bychom mohli říci, že dalším důvodem pro přestěhování se do ciziny je sama láska.



Splněný sen

Některé rodiny, páry nebo jednotlivci už od mala sní o zemích vzdálených. Někdy je to táhne do teplejších krajů, jindy naopak na sever. Možná se vám taky stalo, že jste někam vyrazili na dovolenou a bylo vám tam tak krásně, že jste si řekli: Joo, tak tady chci jednou žít.


První oběti stěhování


Zní to jako pohádka. Máte možnost začít nový začátek – jinde a jinak. Život v cizině má jistě své nesporné výhody. Lidé často uvádějí, že vidí veliký přínos ve znalosti více jazyků a více možností na trhu práce. Děti vychovávané v zahraničí, které poznají více kultur, bývají tolerantnější, otevřenější a vyrovnanější.


Všechno tohle zní krásně, ale hned ze začátku přicházejí první problémy. Ne všechno jde podle vašich plánů a místo pohádkového nového začátku, začíná spíše chaotický kolotoč, který je náročný pro všechny členy rodiny.


Jako první se problémy projeví v partnerském vztahu a na dětech.


Vztah a stěhování


Možná jste i vy doufali, že všechny neshody, které jste s partnerem v Česku měli, s novým prostředím jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Stabilní a zajeté vztahy zase chtěly jen pokračovat ve stylu, který jim doteď vyhovoval.


Tady ale přicházejí první potíže. Stěhování samo o sobě je náročné a vyčerpávající, pokud se ovšem jedná o stěhování do zahraničí, věci se často komplikují ještě o trochu více. Začíná kolotoč papírování a zařizování, najednou je tu tolik nových věcí, na které je třeba si zvyknout a doladit. Partneři jsou v jednom kole a čím dál více podráždění. Objevují se první hádky a neshody.


Pokud navíc oba partneři nastupují do nové práce, je dost možné, že v ní ze začátku budou muset trávit více času, možná si část práce budou muset tahat i domů. Snadno se tak stane, že si oba uvědomí, že na sebe mají čím dál méně času a pomalu se odcizují.


Může se také stát, že jeden z partnerů velmi rychle zjistí, že mu život v cizině nevyhovuje a chtěl by se vrátit zpět. Druhý partner je ale s novým životem spokojený. Tohle je situace, která napětí ve vztahu zvyšuje a je poměrně komplikované ji vyřešit tak, aby byli oba partneři spokojení.


Děti a stěhování


Nový život v zahraničí je velkou zkouškou také pro děti. Všechno, na co byly dosud zvyklé, je najednou jinak. Starší děti budou silně prožívat ztrátu svých dosavadních kamarádů a známých. V novém prostředí mohou mít tvorbu přátelství zkomplikovanou jazykovou bariérou. Čeká je náročné období budování vztahů a pozice v novém školním kolektivu.


Co se školy týče, je třeba dávat si pozor, jak to v dané zemi funguje a ideálně si zjistit co nejvíce informací ještě před stěhováním. Ve Velké Británii je například běžné, že na dobré školky a školy čekají děti v pořadnících. Ve skandinávských zemích může zase překvapit úplně jiný typ školství. Zvyknout si budou muset děti, ale také rodiče.


Pokud se vás týká právě stěhování s dítětem do zahraničí, věnujte dostatek času tomu, abyste dítě na všechno dopředu připravili. Povězte mu co nejvíce o dané zemi, ukažte fotky a potrénujte základní slovní zásobu daného jazyka. Vše pak bude pro dítě alespoň o něco jednodušší a snadněji pochopitelné.


Specifická situace ještě nastává, když se vám dítě narodí až v zahraničí.  Je třeba zvážit, zda chcete, aby mělo české občanství. S tím se opět pojí spousta papírování a zařizování. Otevírá se také téma bilingvní (dvojjazyčné) výchovy. Ta má svá pravidla a způsoby, které je potřeba dodržovat.


Nějak se to komplikuje…


Uf! Překonali jste počáteční partnerskou nepohodu a děti taky přechod do nového prostředí zvládly? Výborně. Ještě pořád ale není úplně vyhráno, tohle vám ještě může nový život zkomplikovat:


Jazyková bariéra

Než se vám podaří plně ovládnout jazyk dané země, čeká vás pár krušných okamžiků. Bez znalosti jazyka jsou náročné zejména situace u lékaře, v obchodech a nedostatek slovní zásoby vám může znesnadnit vyplňování důležitých papírů a formulářů. Bude to chtít do začátku pevné nervy, trpělivost a chuť ve volném čase jazyk procvičovat.


Stesk

Nejen dětem se bude stýskat po kamarádech a starém domově. I na vás to může kdykoli přijít. Zbytek rodiny je najednou daleko, babičky nejsou po ruce, aby pomohly s dětmi a kamarády vidíte jen na monitoru. Občas vám nějaká vůně nebo zvuk připomene domov a trochu vás to rozesmutní. Tolik jste toužili po teple a slunci a když přijdou Vánoce, vám najednou chybí sníh.


Se svými blízkými můžete být v kontaktu alespoň virtuálně a telefonicky. V dnešní době je také možné pravidelně jezdit domů na návštěvu. Určitě to však vyžaduje čas a peníze, což je zase další starost navíc.


Cizincem ve vlastním domě

Jiný kraj, jiný mrav. Ve vašem případě: jiná země, jiná kultura, tradice i humor. I když vám všechno funguje, jak má, občas můžete mít takový zvláštní pocit odcizení. Jako by vás daná země úplně nepřijala a vy ji vlastně taky ne. Obzvláště u hodně odlišných kultur můžete zpočátku prožívat něco, čemu se říká kulturní šok. Ten časem ustoupí, ale zvláštní pocit může zůstat. Tradice dané země vám ani po čase k srdci nepřirostou a vtipy vám nebudou připadat až tak vtipné. Můžete také narazit na to, že v dané zemi nebude příliš podporované náboženství a hodnoty, které vyznáváte.


Běžný je také pocit, že se na vás okolí stále dívá jako na cizince. Při návštěvách doma však cítíte, že už nejste ani úplně Čechem. Může se to zdát jako banalita, ale mnoho lidí toto prožívá jako velkou krizi – nikam vlastně nepatří, nikde není úplně doma.


Kde hledat pomoc


Stěhování všechny rodinné problémy nevyřeší. Stejně jako v předešlém domově budou vztahy v rodině procházet různými fázemi, budou se objevovat manželské i rodinné krize. Navíc se také může objevovat spousta dalších pocitů a těžkostí, které souvisí přímo s přestěhováním se. Kde v cizině najít pomoc?


Samozřejmě, můžete využít služeb psychologa v zahraničí. Jistě už jste ale zjistili, že ačkoli jste jazyk dané země docela dobře zvládli, stále lépe a přirozeněji komunikujete ve svém rodném jazyce. V každém jazyce totiž člověk myslí trochu jinak.



Kde v zahraničí najít pomoc v českém jazyce? Zkuste online psychologickou poradnu!



Mojra.cz nabízí konzultaci s psychologem online, služeb tedy může využít odkudkoli – i ze zahraničí.

  • Dostupnost:  Psycholog se s vámi spojí online prostřednictvím Skype, WhatsApp, Viberu, e-mailu nebo telefonicky. Poradenství tak můžete využít opravdu odkudkoli.
  • Pomoc ihned: Jsme schopni zajistit vám termín i do několika hodin, k dispozici jsme o víkendech i o svátcích.
  • Platba je možná v korunách i eurech.
  • Jazyková variabilita – možnost dvojjazyčných konzultací: V současné době nabízíme konzultaci v českém, slovenském, polském, německém, anglickém a španělském jazyce. Využít můžete konzultací ve dvou jazycích zároveň – ve vaší mateřštině i mateřštině vašeho partnera. Oba tak získáte možnost mluvit o svých problémech a pocitech v jazyce, který je vám nejblíže.




Změny mohou být velmi náročné, naše pomoc je vám proto k dispozici odkudkoli.

Odvážnému štěstí přeje, nebojte se udělat krok do neznáma!





 

    CHCI SI OBJEDNAT KONZULTACI 

     

     









    Právě jste četli článek: Krok do neznáma: Stěhujeme se do zahraničí!

    Komentáře

    • Připojte se do diskuze.
      Zadéjte Váš kometář.

    • Avatar

    Podobné články



    Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

    Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

    Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

    Pokračovat ve čtení

    Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

    Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

    V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

    Pokračovat ve čtení

    Stereotyp ve výchově dítěte

    Stereotyp ve výchově dítěte

    Dnešní rodiče, nejvíce však matky, čelí různým nevyžádaným radám o tom, jak by měli vychovávat svoje děti, v podstatě hned od narození miminka. Některé nevyžádané rady přicházejí už během těhotenství, například „teď musíš jíst za dva“, a podobně. Těhotenství je samo o sobě náročné, žena se připravuje na roli matky, přičemž jí pod srdcem roste dítě a takové rady nebývají příliš příjemné. Navíc, v dnešní době máme...

    Pokračovat ve čtení

    Psychologové portálu Mojra.cz

    Štítky


    Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat