Emoční závislost na partnerovi. Jak z toho ven?

https://www.blog.mojra.cz/post/48

Před nedávnem jsme vytvořili minisérií článků o závislostech, ve kterých jsme popisovali problémy se závislostí na drogách a alkoholu. Avšak člověk si může vytvořit chorobný návyk na čemkoliv, ať už je to činnost, jídlo, práce, sociální sítě, či partner. A právě problematice závislosti v partnerských vztazích se dnes budeme věnovat blíže.


Co je to závislost na partnerovi?


I v tomto případě můžeme použít obecnou definici: závislost je stav, který je podmíněn nějakou okolností, kterou člověk nutkavě potřebuje (či si to myslí) ke své existenci. V mnoha případech nedokáže závislý člověk přestat, protože se obává abstinenčních příznaků. Převedeme-li tuto formulaci do partnerských vztahů, jeden z partnerů má pocit, že bez druhého nedokáže strávit ani minutu svého času, potřebuje jeho nepřetržitou pozornost a neustále se bojí rozchodu.


Závislost ve vztahu může být emoční (na tu se v tomto článku zaměříme), sexuální, existenciální, finanční, či kombinace několika typů najednou. Závislými se stávají častěji ženy, ovšem ani muži nejsou výjimkou, případně se objevuje i schéma, kdy jeden z partnerů účelově buduje závislost druhého (např. muž chce, aby na něm byla jeho partnerka závislá, uspokojuje tím své ego, cítí se důležitý).


Proč se stáváme závislými na partnerovi?


Hlavní příčinou je již zmíněná obava z rozchodu, která mnohdy hraničí až s panikou. V začátcích vztahu se snaží partneři trávit každou volnou chvíli společně, ovšem jakmile opadne počáteční zamilovanost, postupně se navracejí i ke svým dřívějším zájmům, s čímž má závislý velký problém. Namísto toho, aby dopřál určitou volnost sobě i partnerovi, začíná pochybovat, zda je jeho láska opětována a obává se ztráty partnera.


Jak poznat závislost na partnerovi?



Nejčastější projevy:


  • ztráta vlastních zájmů, přátel
  • potřeba neustále kontroly partnera, žárlivost
  • obavy ze samoty, z opuštění
  • ztráta vlastních názorů, podřízení se partnerovi
  • veškerý čas je tráven jen ve společnosti partnera
  • kontrasty v chování s partnerem/bez partnera
  • hysterie, výčitky, pocity viny
  • manipulace partnerem, pokusy o sebevraždu



Prevence závislosti na partnerovi


Základem zdravě fungujícího vztahu je komunikace. Partneři mají mít stejnou možnost vyjádřit své pocity a názory, jeden nesmí přílišně ovlivňovat smýšlení druhého. Samozřejmě muž i žena chtějí co nejvíce volného času trávit společně, přesto by se neměli navzájem omezovat ve svých různorodých zájmech a zálibách. Určitou volnost je dobré zachovat jak po finanční stránce, tzn. nemít společné všechny peníze, tak i v rámci styku s přáteli, např. si čas od času dopřát pánskou/dámskou jízdu apod.


Jak se zbavit závislosti na partnerovi?


Základem úspěchu je plně si uvědomit, že jste se stali na partnerovi závislí. Jen pokud si nebudete nic nalhávat, bude možné najít nejlepší řešení a cestu ze závislosti.



Zde je několik typů, jak se s emoční závislostí vyrovnat:


  • Zbavte se stereotypu.
  • Věnujte se sami sobě a svým potřebám.
  • Choďte častěji do společnosti.
  • Obnovte stará přátelství a hledejte nové přátele.
  • Realizujte vaše sny a tužby, vzdělávejte se.
  • Prosazujte své názory, nenechte se od partnera do ničeho nutit.
  • Dopřejte si pauzu. Nemusíte se s partnerem rozcházet, ale určitý čas o samotě vám prospěje, budete mít prostor utřídit si vlastní pocity a myšlenky.
  • Vyhledejte odbornou pomoc



U posledního bodu se pozastavíme. Mnohdy jsou partneři na svém protějšku závislí kvůli různým psychickým nemocem, o kterých sami nemají ani tušení. Ač se sebevíc snaží zbavit závislosti na partnerovi, pořád je zde něco, přes co se nedokáží přenést. V tomto případě je jediným řešením návštěva psychologa, který jim pomůže najít důvody/příčiny, proč se závislosti nedokáží svépomocí zbavit. Jen pro příklad, může se jednat o různá traumata z dětství, nízké sebevědomí, panickou poruchu aj. 






Pokud vás zajímá, jak se můžete v naší poradně Mojra.cz objednat, naleznete videonávod pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 










Právě jste četli článek: Emoční závislost na partnerovi. Jak z toho ven?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Lenka před 29 dny
    Lenka

    Dobry den, jsem zavisla na svem partnerovi. psychicky a nevim jak z toho ven, poradte prosim


Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat