Žárlivost

https://www.blog.mojra.cz/post/19

Co je to žárlivost? 


Žárlivost je silná negativní emoce pramenící ze strachu z opuštění, ztráty lásky a pozornosti. Není omezena věkem, některé studie tvrdí, že projevy žárlivosti lze vypozorovat již u půlročního dítěte, my se však zaměříme na dospělé jedince, žárlivost ve vztahu a jak se s ní vypořádat.


V zajetí žárlivosti 


Osoba trpící žárlivostí prožívá nejčastěji pocity méněcennosti, deprese, hněvu, strachu, neustále se zaobírá tím, zda ho partner stále miluje. Jeho pochybnosti mohou nabýt podobu tzv. emulačního bludu, kdy se žárlivý člověk upne na myšlenku, která ve skutečnosti nemá žádné opodstatnění (např. určitě mě žena/muž opustí, stoprocentně má milence/ku aj.).


Je potřeba rozlišit od sebe občasnou žárlivost a tu chorobnou. S občasnou se v životě setká snad každý, avšak je to pouze chvilková záležitost, se kterou se dokáže jedinec sám vyrovnat a nijak to nenaruší jeho vztah a chování k partnerovi či okolí. Naopak chorobnou žárlivost řadíme k psychickým nemocím, má své typické projevy a mnohdy je jediným způsobem, jak překonat takovouto žárlivost pomoc odborníka.


Uvedeme si několik typických znaků chorobně žárlivého jedince:


  1. Cítí se být neustále nedoceněný, nedokonalý, má pochyby o tom, zda je pro protějšek dost dobrý.
  2. Bojí se samoty a ztráty lásky.
  3. Věnuje vám neustálou pozornost. A to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Na začátku vztahu působí jako muž/žena snů, zajímá se o vaše pocity, koníčky atd. Vše si zapamatuje, aby to později mohl/a použít proti vám.
  4. Omezuje vás. Zprvu jen nenásilně přemlouvá, ať občas zrušíte domluvený program a trávíte tento čas s ní/m, později už jen nařizuje, vyptává se na každou minutu, kdy nejste spolu, zakazuje vám různé aktivity či přátele.
  5. Nebojí se použít vyhrožování, vydírání, násilí.
  6. Chce být neustále ujišťován/a o vašich citech.
  7. Neoznačí sebe jako viníka, všechnu odpovědnost za jeho žárlivost svaluje na vás.


Psychologická poradna: žárlivost a její léčba


Život po boku žárlivého člověka je velmi složitý, avšak i tuto nemoc je možné překonat. Základem je, aby si žárlivec uvědomil své jednání, přijmul za něj odpovědnost a nehledal vinu v druhé osobě.


Dále je také důležité pracovat s pocity méněcennosti a odstranit je, což mnohdy nesvedete bez pomoci psychologa. Pokud se však chování žárlivého partnera nezmění, on sám si problém nepřipouští, případně použije fyzické násilí, je načase takový vztah ukončit. 






Právě jste četli článek: Žárlivost

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat