ŽÁRLIVOST: Důkaz lásky, nebo zabiják vztahu?

https://www.blog.mojra.cz/post/201

Červíček pochybností občas zahlodá v každém z nás. Po firemním večírku, na kterém jste nebyla, nenápadně prohlédnete partnerovi kapsy a límeček košile. Sevře se vám žaludek, když se přítel podívá na zadek jiné slečně. Zapochybujete o tom, že opravdu tráví přesčasy v práci, že je partnerka vážně v kadeřnictví s kamarádkami a ta služební cesta se šéfem bude probíhat ve vší počestnosti…  


Každou tuto myšlenku však ještě v zárodku zničíte, mávnete nad svými úvahami rukou, zasmějete se sami sobě. Neprojíždíte dennodenně partnerův mobil, emaily, poštu. Nepotřebujete mít neustále přehled kde, proč a s kým je. Dokážete mu dopřát určitou svobodu, protože mu jednoduše věříte. Nebo ne?


Žárlivost k lásce patří. Jenže v případě, kdy se proměníte ve stíhačku, která svého partnera neustále podezřívá, aniž by k tomu měla důvod, je na problém zaděláno. Chronická žárlivost je nemoc, dá se s ní žít, ale velmi těžko. Pozitivní na tom však je, že stejně jako mnoho nemocí se dá dost dobře vyléčit, nebo alespoň značně potlačit.


Co je to žárlivost a jak se projevuje? 


Žárlivost je silná negativní emoce pramenící ze strachu z opuštění, ztráty lásky a pozornosti. Není omezena věkem, některé studie dokonce tvrdí, že projevy žárlivosti lze vypozorovat již u půlročního dítěte.


Osoba trpící žárlivostí – žárlivec – prožívá nejčastěji pocity méněcennosti, deprese, hněvu, strachu, neustále se zaobírá tím, zda ho partner stále miluje. Jeho pochybnosti mohou nabýt podobu tzv. emulačního bludu, kdy se žárlivý člověk upne na myšlenku, která ve skutečnosti nemá žádné opodstatnění (např. určitě mě žena/muž opustí, stoprocentně má milence/ku aj.).


Typické znaky chorobného žárlivce:


Pochybuje

Cítí se být neustále nedoceněný, nedokonalý, má pochyby o tom, zda je pro protějšek dost dobrý.


Bojí se

Obává se toho, že zůstane sám, neprožije opravdovou lásku…


Je přespříliš pozorný

A to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Na začátku vztahu působí jako muž/žena snů, zajímá se o vaše pocity, koníčky atd. Vše si zapamatuje, aby to později mohl/a použít proti vám.


Omezuje vás

Zprvu jen nenásilně přemlouvá, ať občas zrušíte domluvený program a trávíte tento čas s ní/m, později už jen nařizuje, vyptává se na každou minutu, kdy nejste spolu, zakazuje vám různé aktivity či přátele.


Vydírá, manipuluje

Pro dosažení svého, zjištění pravdy atd. je ochoten udělat cokoliv. Vyhrožuje, doprošuje se, vydírá, dokonce může použít i násilí.


Ujišťuje se

Na denním pořádku jsou otázky typu Miluješ mě ještě? Líbím se ti? Neopustíš mě? Nenajdeš si jiného/jinou?


Obviňuje vás

Neoznačí sebe jako viníka, všechnu odpovědnost za jeho žárlivost svaluje na vás. Vy můžete za to, že se partner popral bezdůvodně v baru, protože jste si oblékla vyzývavé šaty. On může za to, že mu lezete do mobilu a telefonujete mu neustále do práce, protože přece pořád pokukuje po své sekretářce…


Jak vyzrát nad žárlivostí? Jak ji vyléčit?


Život po boku žárlivého člověka je velmi složitý, avšak i tuto nemoc je možné překonat. Základem je, aby si žárlivec uvědomil své jednání, převzal za něj zodpovědnost a přestal hledat vinu v druhých. 


Někdy zvládnete žárlivost jen s pomocí partnera, jindy je potřeba vyhledat odborníka. Jelikož je to od chorobné žárlivosti jen krůček k psychickému a fyzickému týrání, raději doporučujeme navštívit psychologa vždy. S jeho pomocí totiž dokážete určit pravou příčinu žárlivosti, co ji vyvolává. V závislosti na tom je možné stanovit nejlepší způsob terapie. Dále je také důležité pracovat s pocity méněcennosti a odstranit je, zbavit se závislosti na partnerovi, strachu z odmítnutí a zrady… A to sami nesvedete.

 

 









Právě jste četli článek: Žárlivost: Důkaz lásky, nebo zabiják vztahu?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat