(ne)DŮVĚRA VE VZTAHU: Jak nebýt za stíhačku?

https://www.blog.mojra.cz/post/163

Důvěra je pilířem každého fungujícího vztahu, někdy se však stane, že ač se sebevíc přesvědčujete o tom, jak partnerovi věříte, někde v nitru ve vás neustále hlodá červíček pochybností. A pokud jej neutnete už v zárodku, bude růst a vy začnete partnera zahrnovat pozorností, která se vymkne kontrole. Stane se z vás jednoduše stíhačka, která bude chtít znát každý partnerův krok. Jak se takováto přehnaná pozornost projevuje a jak nebýt za stíhačku se pokusíme popsat v dnešním článku.


Typické projevy přehnané potřeby pozornosti (stíhačky)


  • špehování partnera na sociálních sítích
  • pátrání po nesrovnalostech
  • zjišťování informací od jeho kamarádů
  • přehnaná žárlivost, snaha o izolování partnera od jiných žen
  • snaha připoutat ho k sobě, uplácení formou drahých dárků
  • nedáváte mu žádný prostor, uzurpujete si jeho čas jen pro sebe
  • rozmlouváte mu jeho zájmy, záliby a koníčky
  • snažíte se o to, abyste si partnera „pojistila“ (svatba, těhotenství…)
  • neustále mu voláte, píšete, zjišťujete, kde a s kým je


Jak nebýt za stíhačku?

Důvěřujte

A to nejen partnerovi, ale zejména samy sobě. Jen pokud budete mít úctu v sebe sama, bude vás ctít i partner. Tak, jako vy chcete, aby vám partner důvěřovat, věřte i vy jemu.


Navazujte a udržujte přátelství

V kruhu kamarádů přijdete na jiné myšlenky, nebudete se tolik vázat pouze na partnera.


Zaměřte se na své zájmy

Je běžné, že partneři spolu nesdílí veškeré nadšení pro koníčky toho druhého. Svět ani vztah se vám nezhroutí, pokud se čas od času od partnera odpoutáte a budete se věnovat tomu, co vás opravdu baví a naplňuje.


Dopřejte partnerovi prostor

Nemusíte s partnerem trávit každou volnou minutu, dopřejte mu možnost strávit čas s přáteli, zajít na fotbal, pivo, pánskou jízdu apod.


Respektujte

Jestliže partner, zejména na začátku vztahu, nebude projevovat vážný zájem, nevnucujte se mu a respektujte jeho rozhodnutí.


Nechte jej udělat další krok

Čekání na telefonát od milované osoby může být mnohdy frustrující. Potlačte v sobě sklony stíhačky a nechejte tento krok na partnerovi. Jistě se vám brzy ozve. A pokud ne, nemá vztah budoucnost.


Neidealizujte si partnera

V období zamilovanosti máme nasazeny růžové brýle, vidíme partnera tak, jak jsme si jej vysnili. Postupem času však některé naše ideály vezmou za své a najednou zjistíme, že partner s námi např. nechce trávit každou volnou minutu, stejně tak nepotřebuje každých pět minut sdílet společné fotky na sociálních sítích apod.


Netlačte na pilu

Dejte vztahu čas, není namístě plánovat po první vydařené schůzce společné bydlení, svatbu a rodinu.

 





Lov a dobývání je odpradávna parketou mužů. Nesnažte se jim do tohoto prostoru vstupovat, jednoduše nebuďte za stíhačku. Pokud to není ve vašich silách, vyhledejte pomoc psychologa, jedná se totiž o vcelku vážný problém, který vám znesnadní navazování partnerských vztahů. 








Právě jste četli článek: (ne)DŮVĚRA VE VZTAHU: Jak nebýt za stíhačku?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat