ŽÁDOST O ROZVOD: Když manželství vyprší spotřební lhůta

https://www.blog.mojra.cz/post/235

Manželství.  Každý doufá, že prožije své A žili šťastně až do smrti. Brzy páry zjišťují, že ne vždy je to jen růžové. Přicházejí hádky i krize. Pevné a stabilní vztahy, kde je dostatek lásky a vzájemného respektu, krize společně překonají. Jenže někde láska i veškerá podpora pomalu vyhasne a člověk se ocitá ve zvláštní situaci. Společné soužití s někým, kdo vám byl dříve tak blízkým, najednou naprosto přestává dávat smysl.


Možná vás pak napadá, jestli by nebylo lepší se rozvést. A je rozvod řešení?


Časté důvody k rozvodu


Existují určité varovné signály, které poukazují na to, že je ve vztahu něco špatně. V počátcích problémů, když oba partneři opravdu chtějí a dokáží se domluvit na kompromisech, se často podaří krize a hádky překonat. Jak už bylo řečeno, v manželství se zkrátka tu a tam nějaká neshoda přihodí. Nicméně, některé problémy jsou v manželství prostě zakořeněné, neustále se opakují a nelepší se, spíše naopak. Je to čím dál horší.


Nedůvěra

Základem kvalitního vztahu by měla být vzájemná důvěra. Bez ní se totiž vztah promění v soužit plné podezírání, stresu a hádek. Jeden z partnerů žije v neustálé úzkosti a za vším hledá nějakou lest. Druhý partner se pak cítí být stále kontrolován a svazován. Taková manželství bývají plná slz, hádek a neustálých slibů, které nikdo neplní.


Za ztrátou důvěry často stojí nevěra jednoho z partnerů. Nicméně k jejímu narušení může přispět i série několika malých lží, nedodržení slibů a zklamání.  Partneři se sice domluví, že na poklesky toho druhého zapomenou a začnou s čistým štítem, ale udělat tlustou černou čáru za minulostí je někdy velice těžké. Ne vždy se to daří.


Je přirozené, že se necítíte dobře ve vztahu, kde vám druhý nevěří, kontroluje každý váš krok a neustále máte pocit, jako byste byli u výslechu. Stejně tak je neúnosné, když se na druhého nemůžete spolehnout, pořád vám jen lže a mlží. Důvěra je pro vztah opravdu důležitá.


Strach

Strach a zastrašování do šťastného manželství nepatří! Pokud máte z vašeho partnera strach, je to rozhodně špatně. V manželství byste se měli cítit bezpečně a vědět, že se na druhého můžete kdykoli obrátit a opřít se o něj. Pokud se vracíte domů s pocity strachu a svého partnera se bojíte, pak je možná žádost o rozvod opravdu tím nejlepším řešením. Věčný strach a stres jsou obrovskou zátěží nejen pro psychiku, trpí i vaše tělo.


V manželství by si partneři měli být rovni. Pokud se jeden druhého bojí, pak o rovnosti určitě nemůže být řeč. Partnerství plné strachu může být spojeno s různými výhružkami, domácím násilím a svou roli často hraje i alkohol. Tyto vztahy jsou pro člověka toxické a není dobré v takovém prostředí setrvávat.


Alergie

Dýchá moc nahlas. Stydíte se za cokoli, co řekne. Jenom když kolem vás projde, jste podráždění a máte zkaženou náladu. Takhle by soužití s milovaným člověkem také vypadat nemělo. Samozřejmě, že ve vztahu bývají dny, kdy vás ten druhý prostě štve, ale takové dny pak zase vystřídají chvíle pohody a lásky.


Pokud však dlouhodobě vůči svému partnerovi pociťujete nechuť a averzi, možná je na čase zamyslet se, jestli v takovém vztahu chcete setrvat. Vaše se pocity se totiž dají přirovnat k alergickým reakcím. Když zjistíte, že máte alergii na ořechy, přestanete ořechy jíst. Když zjistíte, že jste alergičtí na partnera, možná by vám bez něj bylo lépe…


Věčné hádky

Hádky, hádky a zase jenom hádky. Už si ani nepamatujete, kdy jste se svým partnerem mluvili a neskončilo to hádkou. Existují vztahy, kterým taková italská domácnost vyhovuje a hádky jim nevadí. Většině jsou ale neustálé spory a konflikty nepříjemné.


V manželství by měli být oba partneři připraveni udělat občas ústupek nebo kompromis. Je nepříjemné, když se chcete na něčem domluvit nebo se jen nevinně zeptáte na jakoukoli každodenní věc a hned se strhne hádka. Nemělo by to být o tom, že někdo z vás má nad tím druhým vyhrát a převálcovat jeho názory.


Ne spolu, jen vedle sebe

I manželství, která byla dlouhou dobu harmonická a pevná, můžou začít chladnout. Některé vztahy jako by měly spotřební lhůtu. Ze začátku se zdá všechno úžasné, časem se ale vytratí city a partneři spíše žijí vedle sebe než spolu. Než manželství pak takový vztah připomíná spíše přátelské soužití.


Často se jedná o manželství udržovaná kvůli dětem nebo jen tak ze zvyku, případně ze strachu, že si nikoho jiného nenajdou. Otázkou pak je, zda to oběma partnerům vyhovuje a stojí jim za to, v takovém manželství pokračovat. Obzvláště náročná je situace, kdy láska a cit vyhasl pouze u jednoho z partnerů.


Pokud je to váš případ, zkuste se zamyslet, jestli by pro vás nebylo lepší, nechat sebe i partnera jít dál a dopřát si příležitost znovu najít ztracenou lásku a vášeň.


Co teď?


Chci se rozvést

Pokud cítíte, že už to takhle rozhodně dál nejde, možná je opravdu žádost o rozvod nutností. Jestliže je to jen trochu možné, sdělte partnerovi, k jakému rozhodnutí jste dospěli a proberte další postup. Celý proces je totiž mnohem jednodušší a rychlejší, pokud se s partnerem dohodnete (zejména, co se týče majetkového vyrovnání a péče o děti).


Jak podat žádost o rozvod:

  • Vyplňte žádost o rozvod: formulář je dostupný na internetu, v případě nejasností se obraťte na občanskou poradnu, kde vám vše vysvětlí, ukáží předlohu a poradí vám
  • Podejte žádost na soud: návrh o rozvod se podává u okresního soudu, můžete podat návrh společný (rychlejší proces), ale návrh také může podat pouze jeden z manželů
  • Dostavte se na ústní jednání: soud váš návrh zpracuje a do několika měsíců si vás pozve osobně, oba partneři dostanou prostor k vyjádření a pokud jde vše bez problémů, setkání je velmi krátké


Jak překonat těžké období?

Období před, během i po rozvodu může být pro psychiku velmi náročné. Lidé mívají z rozvodu strach, trápí se tím, co bude po tom. Po rozvodu někteří najednou cítí zvláštní prázdnotu a neví, jak začít znovu. Nebuďte na to sami! Mluvte o tom s přáteli, na které se můžete spolehnout nebo zkuste strávit více času se členy rodiny. Nebojte se obrátit se na psychologickou poradnu, kde vám těžké období rozvodu pomůžou překonat.



Chci dát manželství poslední šanci


Pokud ještě manželství chcete dát poslední šanci, určitě by se mělo něco ve vašem partnerském životě změnit.


  • Komunikujte. Vyříkejte si s partnerem, co vám vadí a co byste rádi dělali jinak.
  • Vyjeďte ze stereotypu. Změňte klidně jen malé drobnosti, zkuste být k sobě pozornější, snažte se řešit konflikty v klidu. Udělejte si na sebe čas.
  • Vyzkoušejte manželskou poradnu. Zkuste se obrátit na psychologa, pomůže vám mluvit o svých problémech a nabídnout možná řešení.







    Život je příliš krátký na to, aby ho člověk prožil nešťastný. Některé konce mohou být zároveň novým začátkem.











Právě jste četli článek:  ŽÁDOST O ROZVOD: Když manželství vyprší spotřební lhůta

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat