Jak se chovat při manželské krizi a vyřešit ji?

https://www.blog.mojra.cz/post/12

Téma manželské krize je velmi obsáhlé a složité, existuje totiž mnoho příčin. V tomto článku se zaměříme na nejčastější důvody krize v manželství a nastíníme si, jak se s nimi vypořádat. V první řadě je důležité uvědomit si, že za vztahem nestojí jeden, ale oba partneři. Je tedy nasnadě, že se o záchranu musí snažit společně.


Nejčastějšími příčinami manželské krize jsou:


Špatný výběr životního partnera

Pokud si myslíte, že je to absurdní a nemožné, mýlíte se. Ať si sebevíc opatrně vybíráme muže či ženu, v době zamilovanosti máme tendenci přehlížet chyby a často hledáme omluvy pro jindy nepřípustné jednání. Jakmile pak začneme žít v jedné domácnosti a sdílíme všechna úskalí, přestaneme být tak ohleduplní k nedostatkům a můžeme zjistit, že společné soužití není možné.


 Absence komunikace

Ve vztahu je důležité si o všem otevřeně promluvit. Vše nevyřčené se v nás jinak hromadí a dříve, či později už to nevydržíme, což vede jednoznačně k hádkám.


Přehnaná citová závislost

Ne vždy mají manželé společné zájmy, pokud si každý najde čas i na své koníčky, je to v pořádku. Jakmile však jeden začne omezovat toho druhého, chce jej mít jen pro sebe, nastává problém.


Nevěra a ztráta důvěry

Nejčastější příčinou vzniku manželské krize je nevěra jednoho z manželů. Důvodů k nevěře může být mnoho, stručně řečeno je příčinou nespokojenost ve vztahu ať už citová, sexuální aj.


Narození dítěte

Jde o obrovský zlom. Vše, se najednou podřizuje tomu malému človíčkovi, partneři přestávají mít čas na sebe. Žena-matka odsouvá manžela na „druhou kolej“, s čímž se ne každý muž umí vyrovnat. Do manželství se vkrádá stereotyp. Jak se vyrovnat s odcizením ve vztahu se můžete dočíst v článku zde.


Návrat do práce po mateřské dovolené

Mění se chod celé domácnosti a je potřeba, aby se manžel začal více zapojovat do každodenního fungování rodiny. Mnohdy muž těžce nese ztrátu postavení jakožto živitele rodiny, je narušeno jeho osobní pohodlí (např. pracující žena nemusí stíhat všechny domácí práce, každý večer není teplá večeře…).


Odchod dětí z domova

Manželé nemají najednou o koho se starat, neví, jak spolu bez dětí trávit čas. Projeví se u nich tzv. syndrom prázdného hnízda.  Jindy jen čekají, až potomci odrostou a vztah opouští bez pocitu viny, že rozbourali rodinu.



Jak manželskou krizi překonat?


Nejprve si položte zásadní otázku – chcete ve vztahu opravdu zůstat? Pokud nejste pevně rozhodnutí, můžou se všechny snahy o záchranu minout účinkem. Stejně důležitý je pak i postoj vašeho partnera.


Zde je několik rad, které vám při řešení manželské krize mohou pomoci:


·         Snažte se co nejvíce komunikovat, nevnucujte své názory

·         Dohodněte si základní pravidla (finance, domácí práce, volný čas…)

·         Zachovejte si nezávislost, ale ne na úkor partnera

·         Vymezte si nějaký čas jen pro vás dva, bez dětí

·         Zapomeňte na staré křivdy; jestliže chcete vztah zachránit, musíte se naučit odpouštět




Pokud si nevíte rady, nebojte se svěřit do péče odborníka. Ten vám mj. nabídne třetí, nezaujatý pohled na situaci, zmapuje důvody manželské krize a navrhne účinné řešení. Mnohdy však všechny snahy o záchranu manželství selžou a není jiné východisko než vztah ukončit.






Právě jste četli článek: Jak se chovat při manželské krizi a vyřešit ji?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

V pořadu TV MEDICÍNA SPECIÁL se PhDr. Michaela Miechová, psycholožka a majitelka naší online psychologické poradny MOJRA, podělila o svůj pohled na psychický stav naší společnosti a vysvětlila, jak může naše online poradna lidem v těžkých chvílích pomoci. Průzkumy ukazují, že každý druhý Evropan se v posledních 12 měsících potýkal s emocionální nebo psychosociální krizí. Covid-19 tuto situaci ještě zhoršil. Mezi varovné signály patří neschop...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat