Vztah nám nějak nefunguje, jak si být zase blíž?

https://www.blog.mojra.cz/post/386

Vztah nám nějak nefunguje, co s tím? (stereotyp, komunikace, oživení vztahu)

Přemýšlíte již nějakou dobu nad svým vztahem a nad tím, co se s ním děje? Cítíte, že už to nějak není ono, ale nedokážete určit, od kdy tomu tak je, a proč to tak je? Pak gratulujeme, první krok k lepšímu vztahu máte za sebou, uvědomili jste si, že je něco jinak a cítíte, že je potřeba s tím něco dělat. Říkáte si, že tyto problémy má ve vztahu určitě každý. To je možné, ale pokud se tato situace neřeší, může se vztah dostat do mnohem vážnějších problémů. Může se dostavit nevěra, odchod jednoho z partnerů a další. Jak ale přijít na to, co je špatně, a jak to zlepšit? Čtěte dál!

 

Komunikace

Právě komunikace je alfa omegou vztahů. Často souvisí kvalita vzájemné komunikace a míra otevřenosti mezi partnery s celkovou kvalitou vztahu. Pod tlakem denních starostí a všudypřítomného stresu je někdy těžké udržet komunikaci s partnerem na adekvátní úrovni. Vzájemná komunikace může sklouzávat pouze k řešení praktických záležitostí typu, kdo vyzvedne děti ze školy nebo kdo zařídí opravu auta. Lehce se pak vytratí čas na sdílení vzájemných pocitů a zážitků.

 


Co s tím?
Téma s partnerkou klidně přímo otevřete. Zkuste společně přijít na způsoby, jak vaši vzájemnou komunikaci zase vylepšit. Můžete zavést společné snídaně nebo večeře, kdy budete vědět, že tam budete jeden pro druhého bez společností mobilů a budete si povídat o tom, jak se máte, jaký jste měli den nebo co vás dnes nebo v následujících dnech čeká. Vyšší level může být pořízení párových karet, kterých je dnes na internetu celá řada. Můžete si objednat různé balíčky karet s rozvojovými otázkami, které si s partnerem vzájemně kladete. Zase se tak o něco lépe poznáte a prohloubíte vzájemnou intimitu.



Společně strávený čas

Společně strávený čas je dalším důležitým pilířem každého vztahu. Vzájemnými zážitky a aktivitami utváříte společný vztah, vytváříte si důležité vzpomínky a prohlubujete vaše společné pouto. Pokud jsou v této oblasti nedostatky, mže to vyústit do vztahových problémů a nespokojenosti.

 


Co s tím?
Zamyslete se: Jak trávíte společný čas? Je ho podle vás dostatek? A věnujete tento čas novým společným zážitkům nebo většina volného času zabírá řešení praktických záležitostí a sledování televize? Zkuste se s partnerkou pobavit i o tomto tématu. Zeptejte se jí, jaký na to má názor ona a vymyslete, co by se dalo změnit a jak. Máte nějaký společný koníček, který poslední dobou zanedbáváte? Nebo byste rádi společně zkusili něco nového? A co si vyhradit nějaký den v týdnu, kdy budete mít odpoledne nebo večer čas na sebe a vždy vymyslíte nějakou společnou aktivitu? Ve fantazii se meze nekladou! Klidně si své nápady sepište a v následujících týdnech či měsících z nich můžete čerpat a znovuobjevovat staré nebo objevovat nové aktivity a zážitky.



Společné plány

Žijete tak nějak ze dne na den, z týdne na týden a nemáte se společně na co těšit? I to může být zabiják spokojeného vztahu. Je prospěšné se ve vztahu pravidelně bavit o společných plánech a také o směřování vašeho vztahu. Pokud se společnému plánování vyhýbáte, je na místě zamyslet se nad příčinou. Je váš vztah vážný? Bojíte se plánovat s někým budoucnost? Nebo si nejste jisti, jak se bude budoucnost vyvíjet?

 

Co s tím?
Pokud máte ve společné budoucnosti nejasnosti, je dobré toto téma otevřít, po vyjasnění se často pročistí vzduch. Pokud už jste spolu dlouho a máte třeba už děti, také nezapomínejte na společné plány. Plánujte spolu dovolenou, ale také společné soužití. Kde byste byli rádi za rok? A kde za tři roky nebo za pět let?
 

 

Překvapení a malé radosti

V mnoha párech zaznívá, že se už partneři neumí vzájemně překvapit. Na začátku vztahu, kdy se ještě oba snaží toho druhého zaujmout není často o překvapení nouze. V období zamilovanosti je přirozené, že velkou část času přemýšlíme, jak udělat tomu druhému radost a jak jej překvapit. Proč na to po pár letech vztahu zapomínáme? Partnerku nikdy nemůžeme mít úplně jistou, proto bychom se měli snažit i v pokročilejších fázích vztahu a možná o to intenzivněji. Navíc nám samotným udělá radost, když uděláme radost té, kterou milujeme. Vsaďte se, že vám to bude chtít partnerka vrátit a vymyslí něco hezkého i pro vás. Malými radostmi a překvapeními můžete probudit ve vztahu novou jiskru!

 

Co s tím?
Můžete pro vaši partnerku dělat opravdu drobnosti, které jí ale udělají obrovskou radost a uvidí, že máte zájem váš vztah změnit k lepšímu. Zkuste jí do práce jen tak poslat SMS, že na ní myslíte, nebo že se těšíte, až se večer uvidíte. Můžete ji taky pozvat na večeři nebo koupit květiny. Potěšit ji může také svačina do práce nebo víkendová snídaně do postele. Vy však vaši partnerku znáte nejlépe, tak popřemýšlejte, co by mohlo udělat radost právě jí a jděte do toho! Ukažte jí tak, jak vám na ní záleží.


Intimita a sex

Znáte to, sex a intimita, to je kořením vztahu. V dlouhodobých vztazích, a navíc po dětech se v této oblasti často objeví problémy. Ty jsou často spojeny se stresem, nedostatkem času a soukromí nebo se stereotypem. Je ale velká škoda na tuto příjemnou stránku vztahovosti zanevřít.

 

Co s tím?
Opět bude nejlepší téma přímo otevřít s partnerkou. Je potřeba být ale opatrný a na nic netlačit. U této oblasti je obzvlášť důležité zajistit bezpečné prostředí a také to, aby partnerka cítila váš zájem a nepodezírala vás, že vám jde jen o ukojení vašich potřeb. Pro obnovení touhy můžete připravit romantický večer s večeří nebo to můžete spojit s obnovou komunikace, o které jsme mluvili výše, přidejte svíčky a uvidíte, co se stane. Ale opět, na nic netlačte!

Také je možnost otevřít diskuzi na téma, co by se partnerce v sexuální oblasti líbilo. Zda je něco, co by chtěla zkusit nebo se pobavit o tom, jaký sex jí je příjemný a co jí třeba chybí. U žen často snížení sexuální aktivity může souviset právě s nedostatkem komunikace, emočního uspokojení ve vztahu nebo s pocitem nedostatečné blízkosti, proto je možné, že pokud zapracujete na předchozích bodech, přijde tato poslední vztahová oblast sama a její kvalita se výrazně zlepší.









Zkoušeli jste již výše uvedené kroky, ale nedočkali jste se kýženého výsledku? Nebojte se obrátit na odborníky.

Psychologické manželské poradenství nebo párová terapie vám může výrazně zlepšit kvalitu vašeho vztahu. Změna je vždy možná, pokud jsou na ni oba partneři ochotni pracovat. Na portále Mojra.cz vám nabízíme mnoho odborníků různých specializací. Výhodou je, že můžete na vašem vztahu společně s partnerkou pracovat z pohodlí vašeho domova, ušetříte ta mnoho peněz a času.




















Právě jste četli článek: Vztah nám nějak nefunguje, jak si být zase blíž?

 

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat