Typologie osobnosti: MELANCHOLIK

https://www.blog.mojra.cz/post/216

Melancholik je jedním ze 4 typů temperamentu. Temperament jako takový do značné míry určuje naše chování a reakce v různých situacích. Již ve starověkém Řecku si začali všímat, konkrétně především otec lékařství Hippokrates, že určité skupiny lidí opakují jakési vzorce chování. Hippokrates na základě tohoto přišel s teorií, že reakce člověka na okolní podněty souvisí s některou tělesnou šťávou, tzv. humorem, která u něj převládá. Melancholika dle něj ovlivňuje černá žluč (řecky melané cholé).


Dnes již víme, že takovéto striktní rozdělení není přesné. V každém z nás se totiž mísí všechny 4 typy temperamentu, pouze v jiném poměru a nějaký má vždy o něco navrch. Proto se v některých situacích může i typický melancholik chovat jako sangvinik, cholerik nebo flegmatik.


Může to být možná trochu matoucí, ale díky takovémuto mísení temperamentu je každý člověk unikátní a dokáže se dobře adaptovat ve společnosti. Kdyby tomu tak nebylo, respektive kdybychom byli dokonalým prototypem jednoho konkrétního temperamentu, byli bychom jako kolovrátek, který se donekonečna točí v kruzích. A po tom jistě nikdo netouží.


Jaký je melancholik?


Definice označuje melancholika za labilního introverta. Ve své podstatě je to tedy člověk tichý, citlivý, se sklonem k samotářství. Melancholik si často buduje svůj vlastní svět a dost nerad se o něj dělí. Na první pohled ve vás nejspíš vyvolá dojem pesimistického, nepřístupného až nepřátelského člověka. Je to dáno tím, že se většinou bojí cizích lidí, ale snaží se tento strach schovat pod povrchem. On celkově melancholik své emoce před okolním světem spíše skrývá. Takže i když silně prožívá různé emoce, nejde to na něm většinou poznat. Do svého tajného světa pod povrchem si pouští jen několik málo vyvolených.


Zajímavé je, že pokud chcete po melancholikovi, aby své pocity vyjádřil jinak než slovy, zvládne to mistrně. On se totiž dokáže mnohem lépe vyjadřovat prostřednictvím umění, a to pak vznikají nádherné melancholicky laděné skladby, nebo působivé obrazy.


Klady a zápory


I melancholik má své pozitivní a negativní stránky. Mezi kladné vlastnosti můžeme jistě zařadit jeho nenáročnost a samostatnost. Spolu se sklony k perfekcionismu jsou toto vlastnosti, které z něj dělají skvělého podřízeného. S vedoucími posty je to složitější, protože melancholik je nerad středem pozornosti, neoplývá sebedůvěrou, a tak by pro něj byla práce spíše utrpením.


Melancholik miluje krásu a umí ocenit inteligenci. A to nejen ve vztahu k ženám. Při hledání partnerky se snaží nalézt dokonalost, dlouho a obezřetně si vybírá. Jakmile si však vybere, je ochoten pro vztah obětovat a udělat cokoliv, je velmi starostlivý a miluje naplno.


Perfekcionismus je pravděpodobně i jeho největší slabou stránkou. Na sebe i své okolí nahlíží veskrze přísně. Chce, aby vše bylo podle jeho představ, a tak, než něco uskuteční, dlouho to plánuje a zdokonaluje. Než aby naplno žil, uzavře se raději do svého fantaskního a dokonalého světa. Je tedy povětšinou sám, nebo se tak alespoň cítí a snadněji proto může upadnout do depresí.

 








Pokud se chcete dozvědět, jaký typ temperamentu u vás převažuje, můžete si udělat různé testy, které jsou zdarma dostupné na internetu. Berte však výsledek s velkou rezervou, protože jak jsme již řekli, všichni jsme jakýmsi koktejlem všech temperamentů. Komplexnější a přesnější testy mají k dispozici např psychologové. Ty jsou podstatně obsáhlejší než ty dostupné online a výsledek vás nezařadí ke konkrétnímu typu osobnosti, ale zjistíte procentuální zastoupení toho kterého temperamentu.










 

Právě jste četli článek: Typologie osobnosti: MELANCHOLIK

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat