Typologie osobnosti: SANGVINIK

https://www.blog.mojra.cz/post/214

Sangvinik je jedním ze čtyř typů temperamentu – ten do značné míry určuje charakteristické rysy chování a reakce jedince v určitých situacích. Tato teorie typů (sangvinik, cholerik, melancholik, flegmatik) je aktuální již od dob starověkého Řecka a jejím autorem je otec lékařství Hippokrates. Hippokratovo rozdělení vychází z předpokladu, že reakce člověka na okolní podněty souvisí s některou tělesnou šťávou (tzv. humorem), která u něj převládá. Sangvinika podle něj ovlivňuje krev (lat. sanguis).


Dnes již víme, že takovéto striktní rozdělení není přesné. V každém z nás se totiž mísí všechny 4 typy temperamentu, pouze v jiném poměru a nějaký má vždy o něco navrch. Proto v některých situacích může sangvinik reagovat typicky jako flegmatik, melancholik nebo cholerik. 


Díky takovémuto mísení temperamentu je každý člověk unikátní a dokáže se dobře adaptovat ve společnosti. Kdyby tomu tak nebylo, respektive kdybychom byli dokonalým prototypem jednoho konkrétního temperamentu, byli bychom jako kolovrátek, který se donekonečna točí v kruzích.


Jaký je sangvinik?


Definice vymezuje sangvinika jako stabilního extroverta. To znamená, že je to osoba stálá, která je zároveň ráda středem pozornosti. Je to v podstatě typ věčného optimisty, který umí bavit své okolí svou činorodostí a veselostí. Nebojí se zapojit do rozhovoru, působí nenuceně, někdy až bezstarostně.


Klady a zápory


Největším plusem sangvinika je jeho přátelskost a optimismus. Získává si pozornost svým uměním vyprávět s notnou dávkou humoru a dramatična. Při vyprávění vás vtáhne do děje a vzbudí ve vás pocit, že i obyčejné rutinní nakupování v samoobsluze může být obrovským dobrodružstvím. Sangvinik oplývá dobrou náladou a nadšením, které přenáší na druhé. Vše, co říká a dělá doprovází většinou rozmáchlými gesty, nebrání se fyzickému kontaktu, obejme vás, když to potřebujete. Svou energii přenáší také do práce, a to jak na podřízených, tak vedoucích pozicích.


Jejich nadšení pro věc je nakažlivé. Ale paradoxně je právě toto jejich největším mínusem. Neustálá touha po vzrušení a hledání nových a nových výzev vede k tomu, že sangvinik máloco dotáhne až do úplného konce. Jednoduše u nich převládá kvantita nad kvalitou. Když je na to upozorníte, postaví se do ofenzivy. Sangvinik si při svém nahlížení na svět nedokáže připustit, že by v něčem selhal, nebo že by měl někdo jiný názor. Kromě toho jsou sangvinici také přehnaně soutěživí a podceňují ostatní. Někdy jim nedokážete věřit ani nos mezi očima. Ne snad, že by byli lháři, ale rádi přehánějí. Kolektiv je sice miluje, ale občas dokáží lézt pořádně na nervy.








 
Pokud se chcete dozvědět, jaký typ temperamentu u vás převažuje, můžete si udělat různé testy, které jsou zdarma dostupné na internetu. Berte však výsledek s velkou rezervou, protože jak jsme již řekli, všichni jsme jakýmsi koktejlem všech temperamentů. Komplexnější a přesnější testy mají k dispozici např psychologové. Ty jsou podstatně obsáhlejší než ty dostupné online a výsledek vás nezařadí ke konkrétnímu typu temperamentu, ale zjistíte procentuální zastoupení toho kterého temperamentu.
 

 








Právě jste četli článek: Typologie osobnosti: SANGVINIK

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat