Typologie osobnosti: Co je to TEMPERAMENT?

https://www.blog.mojra.cz/post/212

Házet všechny lidi do jednoho pytle nemůžeme už jen kvůli jejich vrozenému temperamentu. Jeden je jako oheň, druhý klidný. Přesto máme tendenci neustále srovnávat už od dětství, u živějšího dítěte hledáme poruchy chování, u klidnějšího a samotářského se bojíme autismu atd. A přitom nejde (většinou) o žádnou psychickou nemoc, ale pouze o typické rysy jejich temperamentu.


Co je to temperament?


Definice popisuje temperament jako souhrn charakteristických a ve větší míře vrozených rysů osobnosti, které se projevují typickými reakcemi, jednáním a prožíváním. Určuje tedy míru našeho prožívání a chování.



Odpradávna si lidé všímali, že někteří jsou si velmi podobní v rámci jejich reakcí na dané podněty. A tak se je snažili zaškatulkovat do přesně vymezených skupin. Na základě toho vznikly 4 známé typologie osobnosti – sangvinik, cholerik, melancholik a flegmatik.



Dnes si můžete udělat řadu volně dostupných testů temperamentu, které jsou však založeny na „staromódním“ schématu a snaze zařadit jedince pouze k jednomu konkrétnímu typu. V každém z nás se však mísí všechny 4 typy temperamentu, pouze v jiném poměru a nějaký má vždy navrch.


Pokud bychom byli ovlivněni jen jedním typem temperamentu, nedokázali bychom se ve společnosti dobře adaptovat. A to proto, že takovýto „čistý“ typ bude vždy reagovat na různé situace stejně, bude opakovat své vžité vzorce chování a při nenadálé změně naprosto neobstojí. Proto jsme někdy klidní a jindy se necháme vytočit až vybuchneme. Jsme jednoduše takovým lidským chameleonem, který se přizpůsobuje podle potřeby svému okolí. A díky tomu má vysokou šanci na přežití.


Hippokratova typologie temperamentu


Hippokrata, otce lékařství, si nejčastěji spojujeme s lékařskou přísahou. Byl to však právě on, kdo rozdělil temperament do oněch dodnes známých čtyř skupin. Ve své teorii vychází z představy o 4 humorech (tělesných šťávách), které určují reakce člověka na různé okolní podněty.



Sangvinik je spojován s krví. Na slabé podněty reaguje slabě a naopak, je přizpůsobivý, emočně vyrovnaný, spíše veselé povahy a věčný optimista.


Flegmatik je spojován s hlenem. Reaguje pouze na silné podněty, je spíše lhostejný k okolnímu dění, klidný až chladnokrevný. Nemá rád změny, k tělu si připustí jen pečlivě vybrané osoby.


Melancholik je spojován s černou žlučí. Můžeme jej označit za stálého pesimistu, který vše hluboce prožívá. Ve svém životě usiluje především o klid, nemá rád vzrušení a vypjaté situace. Špatně navazuje vztahy, ale když už nějaký naváže, jde o vztah trvalý.


Cholerik je spojován se žlučí. Je velmi vznětlivý, rychle vybuchne a reaguje agresivně. Mezi další jeho typické projevy patří panovačnost, netrpělivost, nerozvážnost a impulzivnost. Vztahy navazuje snadno, ale je citově nestálý a soužití s ním rozhodně není jednoduché.

 


Hippokratovu teorii později dále rozšířili a navázali na ni Galénos, Eysenck, C. G. Jung, E. Kretschmer a další.

 




Pokud se chcete dozvědět, jaký typ temperamentu u vás převažuje, můžete si udělat různé testy, které jsou zdarma dostupné na internetu. Berte však výsledek s velkou rezervou, protože jak jsme již řekli, všichni jsme jakýmsi koktejlem všech temperamentů. Komplexnější a přesnější testy mají k dispozici např psychologové. Ty jsou podstatně obsáhlejší než ty dostupné online a výsledek vás nezařadí ke konkrétnímu typu temperamentu, ale zjistíte procentuální zastoupení toho kterého typu.











Právě jste četli článek: Typologie osobnosti: Co je to TEMPERAMENT? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní ...

Pokračovat ve čtení

Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Pryč s předsudky! Teď už je opravdu čas říct si o pomoc Existuje bohužel mnoho předsudků, které lidem brání v návštěvě psychologa. Mezi ty nejznámější jistě patří rozšířené přesvědčení, že každý, kdo se svěří do péče psychologa, je blázen. To je naprostý nesmysl. I zdravý člověk se může někdy potýkat s problémem, který není schopen zvládnout svépomocí.  A v dnešní náročné době to není nic ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat