Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

https://www.blog.mojra.cz/post/195

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.


Když terapii proplácí pojišťovna

Někteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo se jim zdá, že investovat do svého psychického zdraví je zbytečné. A tak je pro ně psycholog hrazený pojišťovnou jedinou přípustnou možností. 

 

Ať tak či onak, navštívit klinického psychologa, kterého proplácí pojišťovna, není až tak jednoduché. V první řadě totiž musíte mít doporučení od svého praktického lékaře. Jednoduše musí být u vás podezření na nějaké duševní onemocnění. Jestliže chcete řešit např. manželskou krizi, pojišťovna zařadí zpátečku a tento typ konzultací vám s největší pravděpodobností neproplatí. Samozřejmě se pak můžete zkusit obrátit na některou z neziskových organizací, které vám nabídnou pomoc v rámci řešení jakéhokoliv problému. Ovšem jak dlouho si u nich počkáte na konzultaci a jaké mají interní pravidla schvalování žádostí, těžko říct. Seznam psychologů hrazených pojišťovnou naleznete ve většině případů na stránkách vaší zdravotní pojišťovny. 

  

Velkým problémem veřejně dostupných poraden je nedostatek odborníků. Pojišťovny totiž neuzavírají smlouvy se všemi klinickými psychology, ale jen s některými. Jejich ordinace jsou tak přecpané až k prasknutí a vecpat se do objednacího kalendáře je takřka nemožné. Můžete si na konzultaci počkat i několik měsíců. Jenže u většiny problémů hraje podstatnou roli včasná léčba.

  

Dalším, ne moc oblíbeným, faktem je to, že když už se do péče psychologa „na pokladnu“ dostanete, bude vám založena zdravotní dokumentace. Ono totiž pojišťovny chtějí vědět, za co vynakládají své peníze, a tak jim musí psycholog sdělit vaši diagnózu. Některým klientům to může vadit, nebo se obávají, že se tato informace dostane ven.




 


Terapie „za hotové“
Z toho, co jsme si napsali o terapii hrazené pojišťovnou, vyplývá, jaké výhody vám může přinést terapie v soukromé poradně. Ano, sice si za ni zaplatíte, ale na druhou stranu nepotřebujete žádné doporučení od lékaře. Vše, co soukromému psychologovi řeknete, zůstane v jeho ordinaci, protože nikomu nemusí vykazovat vaši diagnózu. Výběr psychologa není omezen tím, zda má uzavřenou smlouvu zrovna s vaší zdravotní pojišťovnou. Takže sehnat odborníka, který se specializuje konkrétně na váš problém, bude snazší (ať už je to soukromý psycholog v Ostravě nebo v Praze). To ocení zejména rodiče, protože například dětský psycholog hrazený ze zdravotního pojištění je nedostatkovým zbožím.

 

Rozhodně však nechceme tvrdit, že by kvalita péče psychologa hrazeného ze zdravotního pojištění byla nižší než u psychologa soukromého. To v žádném případě. Ať už se rozhodnete pro jakéhokoliv psychologa (soukromého či hrazeného), vždy byste si měli ověřit jeho důvěryhodnost a kvalitu péče, kterou poskytuje. Nejlepší psycholog totiž neznamená nejdražší.  Nejsnazší cestou jsou různé stránky na internetu a diskuze. Dát můžete také na doporučení známých či lékaře.

 

MOJRA: Soukromá online psychologická poradna 

Ano, naše poradna nespadá mezi ty, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Tudíž si u nás klient musí konzultace hradit sám.

 

Rozdílnost cen konzultací popisujeme v článku: Kolik stojí sezení u psychologa. Dočtete se v něm mimo jiné to, jak se liší ceny psychologů v Ostravě, Brně nebo Praze, jak se ceny pohybují v naší online psychologické poradně a mnoho dalšího.

 

Proč si vybrat zrovna naši psychologickou poradnu?

Klientům zaručujeme naprostou diskrétnost a anonymitu. Díky tomu, že fungujeme online, nemusíte nikam cestovat, vše vyřídíte z pohodlí svého domova. To ocení obzvlášť ti, kteří nechtějí, aby je někdo viděl do ordinace psychologa vstupovat.

 

Nesetkáte se u nás s dlouhými objednacími lhůtami (reálně dosáhnete na konzultaci ještě týž den, kdy si ji objednáte), můžete tak řešit své problémy ihned a neodkládat je na později. Kromě toho nejste omezováni pracovní dobou vaší ani psychologa, protože naši psychologové nabízejí termíny v brzkých ranních, odpoledních či večerních hodinách. A to nejen v pracovní dny, ale i o víkendu.

 


Obrátit se na nás můžete s jakýmkoliv problémem:

  

      

      

 



Terapie probíhá prostřednictvím videohovoru přes Skype, WhatsApp, Viber, telefon nebo email. Nemusíte mít obavy, že by tento způsob konzultací nebyl dostatečně účinný, ačkoli chybí osobní kontakt, je dnes tato terapie srovnatelná s tou v kamenné poradně. Kromě toho nabízíme konzultace nejen v českém a slovenském jazyce, ale také v mnoha cizích jazycích. To, v jakém jazyce psycholog konzultace poskytuje, naleznete vždy v jeho profilu a v objednávce konzultace.

 


Při online konzultaci s některým z psychologů poradny MOJRA, se vždy setkáte s profesionálním přístupem. Podporujeme i mobilní verzi, tudíž máte svého psychologa v podstatě na dosah ruky kdykoli a odkudkoli. 

      






 

Právě jste četli článek: Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

V pořadu TV MEDICÍNA SPECIÁL se PhDr. Michaela Miechová, psycholožka a majitelka naší online psychologické poradny MOJRA, podělila o svůj pohled na psychický stav naší společnosti a vysvětlila, jak může naše online poradna lidem v těžkých chvílích pomoci. Průzkumy ukazují, že každý druhý Evropan se v posledních 12 měsících potýkal s emocionální nebo psychosociální krizí. Covid-19 tuto situaci ještě zhoršil. Mezi varovné signály patří neschop...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat