Partner odchází od rodiny: Jak se s tím vyrovnat?

https://www.blog.mojra.cz/post/78

A žili spolu šťastně až do smrti, dokud od nich neodešel…


Každý z nás si pro sebe přeje ten krásný pohádkový konec, zároveň ale s věkem a zkušenostmi zjišťujeme, že vztahy vůbec nejsou vždycky tak pohádkové, jak jsme si představovali. Sluníčkové dny střídají partnerské krize, roztomilé zlozvyky se mění na zdroj hádek a špatné nálady. Některé vztahy tohle všechno ustojí, jiné se rozpadnou. Rozchod může proběhnout v klidu a vzájemné shodě obou partnerů. Důvodů k rozchodu může být opravdu mnoho, my se v dnešním článku zaměříme na situaci, kdy se partner rozhodne odejít od rodiny. Jak tuhle velkou životní změnu zvládnout? Jak přežít odchod partnera?

PROČ se tohle stalo zrovna MNĚ?!

Tohle je první otázka, kterou si lidé po odchodu partnera kladou. Proč, proč, proč?! A proč zrovna já? Co jsem udělal/a špatně? Je to všechno moje chyba! Stop! Neobviňujte se! Na vztah jsou vždy potřeba dva. To, že od vás partner odešel ještě neznamená, že za celou situaci můžete jen vy.


Otázku, která vám běží hlavou, proč partner odchází od rodiny, vám může nejlépe zodpovědět pouze váš partner. Zde se opět dostáváme k oné neustále se opakující zásadě fungujícího vztahu, a to je komunikace. Ačkoli se zdá, že váš vztah končí, neznamená to, že teď spolu máte úplně přestat mluvit. Naopak. Mnohdy se při upřímném rozhovoru dostane na povrch pravá podstata problémů.


Určitě někoho má!

Možná se budete divit, ale nevěra rozhodně není jediným důvodem, který partnera vede k odchodu od rodiny. Podívejte se na několik modelových situací. Poznáváte svůj příběh?


Partner dal přednost práci

Rodina nebo kariéra? Pro některé věčný boj a rozhodování. V dnešní době je čím dál častější, že je to právě práce, která se dostává na první příčky žebříčku priorit a hodnot. A rodinný život, ten kariérní růst bohužel někdy brzdí…


Utekl k milence

Nevěra není jediným důvodem, ale uvést ji zde musíme.  Paralelní vztahy jsou nové, neokoukané, často bez závazků, a tak se někdy stane, že partner rozhodne odejít právě proto. Nový vztah se totiž zdá bezproblémový.


Prostě to neklapalo

Někdy je odchod partnera od rodiny výsledkem narušení dříve fungujícího vztahu. Může jít o výsledek vzájemné domluvy. Zkrátka a dobře oba partneři vnímají, že to mezi nimi není ideální a dospějí k názoru, že jim bude lépe každému zvlášť. V tom složitějším případě, k tomuto závěru dospěje jen jeden z partnerů.


Nebyl připravený stát se otcem

Odchod partnera v těhotenství nebo těsně po narození dítěte je obzvlášť náročný. Bohužel i to se stává, někteří partneři se neodkáží vyrovnat s novými závazky a povinnostmi které se pojí s rolí rodiče a tak před touto zodpovědností utečou.

Čtěte také: Jak zvládnout rozchod v těhotenství?


A co teď?

Odchod partnera je extrémně náročné období, všechno na co jste byli doposud zvyklí je najednou jinak, člověk jež vám byl nejblíže se pomalu mění v cizince. Jak to hle ustát? Jak nechat partnera odejít?


  • Čas je váš nejlepší přítel: Všechno chce svůj čas. Vyvarujte se všech unáhlených rozhodnutí. Jste momentálně plní emocí a potřebujete čas na to, abyste vše zpracovali. Pokuste se vyhnout hysterickým scénám a prosbám o to, aby partner zůstal. Přinutit ho stejně nemůžete. Neříkáme, že nemáte zkusit bojovat, pokud cítíte, že chcete vztah zachránit, zkuste to. Jen si dejte čas a dobře promyslete, jak k tomu přistoupíte. Komunikujte s partnerem. Pokud víte, že vztah už zachránit nelze a třeba o to ani nestojíte, i tak na sebe nespěchejte, dejte si čas se se vším srovnat. Nesnažte se za každou cenu rychle skočit do nového vztahu.

  • Myslete na děti! Pokud máte děti, snažte se, aby je vaše neshody s partnerem zasáhly co nejméně. Nehádejte se před nimi, neočerňujte se navzájem, nesnažte se je proti tomu druhému poštvat. Děti mnohdy nechápou, proč jeden z rodičů odchází a mají tendenci svalovat vinu na druhého rodiče, či sami na sebe. Zde je opět podstatná komunikace. Vysvětlete dětem, že ony za rozpad rodiny nemohou, zkuste jim vhodným způsobem nastínit pravý důvod, vyhněte se nadávkám a vulgarismům. Rozhodně se vyvarujte jakékoliv manipulaci, např. ve smyslu, že je jejich tatínek přestal mít rád apod. Myslete na to, že pro ně je nové uspořádání rodiny velmi stresující, buďte jim oporou, na kterou se mohou spolehnout.

 

  • TOHLE NE!: Na tohle pozor! Někdy mají lidé tendenci hledat řešení na dně láhve. Alkohol však uleví jen aktuálním pocitům a myšlenkám, z dlouhodobého hlediska si spíše zaděláváte na pořádný problém!


Úplně sami na to být nemusíte!

Ačkoli se odchodem partnera vztah rozpadá, úplně sami zůstávat nemusíte. Obraťte se na své nejbližší nebo na přátele. Mluvte o tom, co prožíváte.

Odchod partnera je velmi náročný. Lidé mohou prožívat silný smutek, apatii až depresi. Najednou se vám vůbec nechce ráno vstávat z postele, úklid domácnosti jde mimo vás, nepotřebujete ani jíst. Tohle může být začátek hodně temného období.

Pomoci může psycholog. Po rozchodu však často není energie ani chuť za psychologem někam dojíždět. Zkuste proto psychologické poradenství online.


Mojra.cz – Péče o zlomené srdce online – telefonicky, mailem nebo video-hovorem

Momentálně se můžete obrátit na více než 25 psychologů, kteří jsou vám k dispozici každý den, o víkendech, o svátcích, od rána do večera. Naši psychologové vám pomohou zpracovat negativní emoce, v případě potřeby navrhne vhodnou terapii. Odborná psychologická pomoc je přínosná také co se týče dětí, psycholog poradí nejlepší způsob, jak s dítětem komunikovat, případně může doporučit návštěvu dětského psychologa.

 

Chci si domluvit konzultaci s psychologem





Právě jste četli článek: Partner odchází od rodiny: Jak se s tím vyrovnat?
                                                                                                  - 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Markéta před 2 měsíci
    Markéta

    Hezký večer. Po 14 ti letem vztahu si manžel našel novou ženu. Já už dosloužila...onemocněla jsem a už jsme nezvládala věci jak dříve. Za rok jsem prošla 6ti operacemi a stav se nelepšil. Dokázala jsem o berlích ujít pár set metrů. Skončily společné výlety, nestěžovala jsem si, chodila jsem do práce, starala se o domácnost, jen na milování ten rok už zbývalo málo sil. Přišla jsem na to dva týdny před Vánoci 2021. Prosil mě, že udělal chybu, že mě i dcerku miluje a nechce bez nás být. Vánoce proběhly celkem v pohodě, byli jsme spolu. Po novém roce jsem cítila, že je to zase špatně. V březnu se jich vztah opět provalil. Opět prosby a přísahy. Dostal ještě jednu šanci. A udělal to nejhnusnější co mohl. Dovedl si ji domů a měli sex u nás v době, kdy se dcerka měla vrátit ze školy, já byla v práci. Hned jak jsem přijela, jsem to poznala, volala jsem mu a jim nebyla hanba sedět v hospůdce, kde jsme občas s mužem chodili a kde nás všichni znali. Zabalila jsem mu věci a vyhodila. I když ho pořád miluji, už bych nevěřila. Je to už dva a půl roku a já stále pláču a stýská se mi. Mezitím mi konečně zjistili diagnózu. Roztroušenou sklerózu. Už téměř nechodím. Bojím se, co bude s dcerkou, tak orčí nedokáže dopustit zradu a nechce ho vidět. Jak mám začít znovu žít, když jsem už půl roku zavřená doma, nezvládnu ani před vchod zajít.

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Markéto, , děkuju za Váš komentář. Za posledních pár let jste si prošla mnohým… Operace, nevěra, rozchod. Nyní možná reflektujete, co vše se odehrálo a domnívám se, že by Vám velmi prospěla psychoterapie. Ať už osobně, nebo online. Jde o to, abyste spracovala vlastní minulost… Ale také o to, získat zpět naději a nastavit si nové životní priority. Píšete, že vztah jste ukončila už dřív, ale nadále zůstáváte ve stejných emocích. Váš život plyne teď bez partnera, ale rozchod ani nemoc Vás nezničili. I když partnerství pro Vás hodně znamenalo (dala jste mu několik šancí), tak nadále máte v životě dceru a sama sebe… Zkuste se zamyslet koho, nebo co dalšího máte ráda. Možná také najdete něco nového, co byste si v životě přála. Nepřestávejte pečovat o sebe, to je v těžkých časech nejdůležitější. Vaši zprávu vnímám jako první krok ke změně. Dobrý terapeut/ka Vás trpělivě vyslechne a pomůže Vám mnoha věcem porozumět a dát jim potřebný smysl. Může to být dlouhodobý proces, ale funguje. Zvažte to. Ať se rozhodnete konat jakkoliv, přeju Vám hodně odhodlání začít znovu psát svůj příběh podle sebe. Mgr. L. Mesarošová, online psycholog poradny MOJRA.


Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat