Odloučení ve vztahu a jak je zvládat

https://www.blog.mojra.cz/post/42

Ve vztahu se můžete potýkat s různými problémy, řešíte malé i větší krize. Obvykle se snažíte vše zvládnout a vyřešit k oboustranné spokojenosti, ovšem může přijít i období, kdy cítíte, že se vztah neubírá směrem, kterým by měl, ovšem definitivně ukončit jej nechcete. A v takových situacích, kdy potřebujete chvíli klidu a prostor vše si o samotě promyslet, je mnohdy řešením odloučení se od partnera tzv. pauza ve vztahu. Důvodem pro pauzu ve vztahu může být cokoli, je to věc ryze individuální.


A stejně různorodé je nazírání na takovéto odloučení – pro jedny je to výborný způsob utřídit si myšlenky, pro druhé je pauza synonymem rozchodu, který se pouze odloží. Ať tak, či onak, v tomto článku se podíváme na nejčastější příčiny, rizika a smysl odloučení ve vztahu.


Příčiny odloučení ve vztahu


Jak jsme již zmínili v úvodu, příčin může být opravdu mnoho. Obecně řečeno je důvodem pro odloučení se od partnera probíhající krize ve vztahu a snaha vyřešit ji jinak než rozchodem. Setkáváme se ovšem i s případy, kdy si partneři dají pauzu od vztahu tzv. na zkoušku, aby zjistili, zda se jim při odloučení bude stýskat apod. Neméně častým důvodem je také odluka kvůli získání nových sexuálních zkušeností aj.


Význam odloučení ve vztahu


Dobu odloučení byste měli věnovat přemýšlení o vztahu, ujasněte si důvody, proč se s partnerem nechcete rozejít, zda je to z lásky, či ze strachu z osamocení. Nasnadě je také otázka, jak vnímá odloučení váš partner? Jakmile si utřídíte vaše myšlenky a pocity nezanedbejte komunikaci s partnerem, proberte své vize a očekávání, pokuste se najít kompromisy a řešení. Odloučení většinou končí buďto radostným shledáním a pokračováním ve vztahu, nebo rozchodem.


Komplikovaná je situace, kdy máte s partnerem společně děti. Pokud tedy zvolíte formu odloučení, snažte se dětem přiměřeným způsobem vysvětlit důvody, které vás k tomuto kroku vedly a proč budete žít určitou dobu rozděleně. Rozhodně se neuchylujte s partnerem k metodě „budeme žít spolu, ale každý po svém.“ Ačkoli tento způsob volíte hlavně proto, aby děti netrpěly odlukou rodičů, je to to nejhorší možné řešení partnerské krize a návrat k normálnímu fungování vztahu je mizivý.


Kdy má odloučení ve vztahu smysl a kdy ne?


ANO:

Odloučení může mít smysl v případě, kdy neumíme najít jiný způsob, jak partnera motivovat k určitým změnám v jeho chování a nahlížení na vztah, pokud neustále jen slibuje, že se změní, nebude podvádět apod. V tomto případě můžeme v čase odluky sledovat partnerovy pokroky a zda se opravdu snaží něco napravit, nebo mu na vztahu s vámi nezáleží a posunout jej někam dále nechce.


Odloučení je také často vhodné pro páry, které měly komplikovaný začátek vztahu (problémy z předchozího vztahu aj.) anebo je zaskočil rychlý vývoj vztahu.


NE: (kdy odloučení nemá smysl, případně se nedoporučuje)


  • pokud má jeden z partnerů současně více vztahů a rozhoduje se, který bude ten pravý
  • odloučení kvůli hledání nových sexuálních zkušeností
  • jestliže není jeden z partnerů připraven na společné soužití a dlouhodobý vztah
  • pokud je odloučení řešením špatné ekonomické situace, závislosti na drogách, automatech aj.
  • v případě nevyřešených vztahů s ex-partnerem
  • jestliže je zřejmý silný vliv rodičů jednoho z partnerů a neustálé zásahy do vztahu, neschopnost partnera odpoutat se z jejich nadvlády
  • pokud vás děti z předcházejícího vztahu nerespektují a není zde snaha partnera situaci řešit
  • jestliže je příčinou neshod workoholismus a nedostatek času na partnera



Rizika a možné následky odloučení ve vztahu


Ačkoli má doba odloučení sloužit k utřídění si vlastních pocitů a myšlenek, ne vždy se člověk dobere toho správného řešení.


Může nastat mnoho situací, zde je několik nejčastějších, které nám mohou celou záležitost zkomplikovat:


stesk – žijete s partnerem dlouhou dobu, máte společné návyky, vzpomínky a najednou neumíte rozlišit, jestli se vám stýská kvůli stále trvající lásce, či jen ze zvyku


odchod za novým objevem – je důvodem pro odloučení nový/á muž/žena a vy nevíte, pro koho se rozhodnout? Uvědomte si, že v takovém případě nejste schopni se správně rozhodnout. Prožíváte chvíle opojení a zamilovanosti, přičemž mnoho negativních vlastností nevnímáte. Ocitáte se pod velkým citovým a psychickým tlakem, nelze přeci srovnávat toho, kterého znáte dlouhá léta s tím, kterého jste potkali nedávno.


výčitky svědomí – často se k partnerovi navracíte pouze kvůli výčitkám svědomí, což také není kýženým výsledkem odloučení.


pauza na zkoušku – tak toto je velmi riskantní krok. Ano, můžete se s partnerem utvrdit ve vaší lásce, ale také je zde riziko, že si vy nebo partner uvědomíte, že se vám nestýská, nic necítíte, svobodu a samotu si užíváte.


Jak zvládnout a vydržet odloučení od partnera?


Základem odloučení je čas strávený odděleně, toho může využít každý po svém. Rozhodněte se, zda si stanovíte určitá pravidla, ovšem není to úplně ideální, přece jen vás k tomuto kroku vedla určitá touha po volnosti. Věnujte se svým přátelům, zájmům, udělejte si generální úklid jak doma, tak ve svém nitru, cestujte. Rozhodně tento čas nepromarněte výčitkami, pitím alkoholu, pronásledováním partnera apod.



Myslete na to, že neustálá a dlouhodobá odloučení nejsou řešením vašich problémů.



Základem správného fungování vztahu je komunikace a schopnost problémy řešit, ne se jim vyhýbat, ať už by to mělo za následek rozchod. V případě potřeby se nebojte vyhledat pomoc psychologa, ten vás přinejmenším vyslechne a nabídne vám nezaujatý názor na situaci, případně navrhne vhodnou individuální či partnerskou terapii. 








Právě jste četli článek: Odloučení ve vztahu a jak je zvládat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat