Workoholismus: Když se láska k práci změní v závislost

https://www.blog.mojra.cz/post/69

V dnešní době se stále více setkáváme s pojmem workoholismus, víte však, co toto označení znamená a jaké jsou jeho důsledky? Mnohdy je za workoholika mylně označen i člověk, který je „pouze“ pracovitý, má svou práci rád, ale postrádá další typické znaky workoholika. Proto si v tomto článku objasníme celou problematiku závislosti na práci, její příčiny, projevy a důsledky.



Definice vymezuje workoholismus jednoduše jako závislost na práci. Toto označení má původ v USA, vzniklo analogií s alkoholismem, pouze se kořen slova zaměnil za work (práce). V USA byl tento pojem spojen zejména se společenskou vrstvou tzv. Yuppies, což jsou mladí lidé, jejichž život je zaměřen na vydělávání a utrácení peněz. U nás se začalo pojmenování workoholismus objevovat v odborných publikacích až po roce 1989.



Typy workoholiků (rozdělení podle publikace K. Nešpora: Závislost na práci)


Velikáš – touží po obdivu a moci, typické je pro něj přeceňování sebe sama a podceňování práce druhých, neumí spolupracovat v týmu.

Dobrák – altruista, který chce všem okolo sebe vyhovět a sám nic nepožaduje.


Pedant má problém přijmout jakoukoliv inovativní myšlenku, nejvíce si cení pořádku, pravidel a disciplíny.


Rozpolcenec – na jednu stranu touží mít těsné vztahy s druhými, na druhou se toho velmi obává, proto od svého vnitřního rozpolcení utíká k práci.


Startér – velmi energetický jedinec nesnášející nudu, neustále vyhledává nové podněty, začíná nové projekty, ovšem má problém cokoli dotáhnout do konce.


Šprt úzkostlivý jedinec závislý na druhých, nejistý, bojí se neúspěchu, snaží se každému zavděčit.



Příčiny workoholismu:


Workoholismus je problémem, který postihuje zejména osoby s vyšším vzděláním, pracujících na manažerských postech, ale také jsou touto nemocí ohroženi lidé pracující pod neustálým stresem např. učitelé, policisté, lékaři, novináři, sekretářky, burzovní makléři atd.  Podle dostupných statistik jsou workoholiky častěji muži než ženy.


Z psychologického hlediska se na rozvoji závislosti na práci podílí mnoho faktorů, níže jsme vybrali ty nejpodstatnější:


  • Osobnost jedince – náchylnost k workoholismu mají lidé trpící ADHD, puntičkáři, osoby se sklony k úzkosti, s nízkým sebevědomím, obávající se neúspěchu, neumějící odpočívat…

  • Rodinné předpoklady – špatné rodinné zázemí, rodičovská láska byla podmíněna splněním zadaných úkolů, předčasně ukončené dětství kvůli smrti jednoho nebo obou rodičů, matka či otec byli sami závislí na práci…

  • Sociální předpoklady – současná společnost je zaměřena na úspěch a toto nám je vštěpováno již od dětství.



Projevy a příznaky workoholismu:


Workoholismus, stejně jako jiné závislosti, doprovází řada typických projevů, především pak:


  • soutěživost, nesnášenlivost kritiky vůči své osobě
  • práce je na prvním místě, vše ostatní jde stranou
  • hledání záminek pro zvýšení pracovního nasazení
  • postupná rezignace na budování mezilidských vztahů
  • neschopnost odpočívat
  • prohlubování pracovně-patologického návyku, zvýšená kritika kolegů, neschopnost spolupráce
  • ztráta radosti z odvedené práce, absence uspokojení po dosažení pracovních cílů



Důsledky workoholismu:


Následkem neustále se zvyšujícího pracovního nasazení klesá celková životní úroveň jedince. Kromě toho, že jsou ohroženy rodinné a mezilidské vztahy, čímž se workoholik dostává do sociální izolace, se paradoxně zhoršuje i kvalita jeho práce, což v konečném důsledku může vést až k syndromu vyhoření.



Závislost na práci se odráží na fyzickém i psychickém zdraví. Z psychických problémů se dostavují deprese, poruchy spánku, poruchy soustředění a sklony ke vzniku jiných závislostí. Z fyzických jsou to pak nejčastěji: bolest hlavy, zad, žaludeční obtíže a vředy, vysoký krevní tlak, infarkt, mozková mrtvice aj.



Prevence workoholismu:


Jestliže patříte k rizikové skupině, nebo se prostě jen bojíte, aby se u vás závislost na práci neprojevila, můžete dodržovat několik zásad. V první řadě se naučte končit s prací včas a nikdy si ji neberte domů. Dále si dopřávejte pravidelné přestávky, snažte se o práci přemýšlet a nespadnout do každodenní rutiny. Ve volném čase se věnujte svým koníčkům, scházejte se s přáteli, vyrazte na dovolenou apod.


Léčba workoholismu:


Podmínkou úspěšné léčby je především plně si uvědomit závažnost problému a odhodlání mu čelit. V některých případech je člověk schopen vypořádat se s touto nemocí sám. Častěji je však potřeba vyhledat pomoc psychologa.


S jeho pomocí se zaměříte na celkovou změnu dosavadního životního stylu, naučíte se různé relaxační techniky, může navrhnout vypracování denního režimu, kde budete mít na práci vymezen jen určitý čas apod.


Důležitá je také doživotní abstinence, což se ovšem v tomto případě komplikuje nutností práce kvůli udržení finanční nezávislosti, proto je potřeba najít přijatelnou hranici mezi prací a osobním životem. Psycholog také může navrhnout návštěvu skupiny Anonymních workoholiků, ta pracuje na obdobném systému jako u alkoholiků a její předností je možnost sdílet svůj příběh s lidmi, kteří prožívají to samé.

 










Právě jste četli článek: Workoholismus: Když se láska k práci změní v závislost

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat