Láska na celý život: Dlouhodobý vztah a jeho fáze

https://www.blog.mojra.cz/post/98

Najít partnera, kterého budete milovat po zbytek svého života je snem snad každé ženy. Mnohdy se nám to však nedaří a vztahy nevydrží ani několik měsíců, natožpak let. Důvod je jednoduchý, žádný vztah nemůže být ideální a stagnovat v tom nejkrásnějším období zamilovanosti. Musí se tak jako vše neustále vyvíjet a posouvat dopředu. Jenže ne vždy se posune tam, kam byste ho chtěli směřovat. A v tom je zásadní kámen úrazu.


Udržet si dlouhodobý vztah není jednoduché, prochází několika fázemi a každá sebou nese mnohá rizika. Mnoho psychologů se shoduje na tom, že pokud chcete dlouhodobý vztah udržet musíte přijmout fakt, že se jednotlivým fázím nevyhnete, a proto se na ně pokuste připravit. Pochopení toho, ve kterém stádiu vztahu se zrovna nacházíte, může váš vztah výrazně prodloužit, mějte však na paměti, že níže uvedený výčet je pouze orientační, každý vztah je jiný a co platí pro jednoho, nemusí být nutně to pravé pro druhého.


Fáze dlouhodobého vztahu, projevy a možná rizika


1. fáze: Období růžových brýlí


Toto počáteční období vztahu můžeme směle označit za nejkrásnější. S partnerem se poznáváte, projevujete si neustále náklonnost, nemůžete se od sebe odtrhnout, zažijete první společnou noc plnou vášní atd. Psychologové připodobňují zamilovanost k opojení drogou, protože je naplněno spoustou energie a štěstí. Zamilovanost je v podstatě koktejlem chemických reakcí, které mozek postupně uvolňuje do těla, což má za následek, že máme sklony zkreslovat realitu a nevidíme (nebo nechceme vidět) jakékoliv nedostatky partnera. Tato fáze trvá u každého jinak dlouho, někdo si sundá růžové brýle po pár dnech, jinému to trvá měsíce, někdy i roky.


Rizika 1. fáze:

  • potlačování vlastních potřeb ve prospěch milované osoby, sklony k přizpůsobování se
  • neschopnost vnímat partnerovy chyby, i ty sebevíc závažné
  • zamilovanost se může postupem času vyvinout v závislost na partnerovi



2. fáze: Prozření


Prvotní opojení vyprchalo, a najednou vidíte to, co vám dříve unikalo. Partneři stojí před úkolem reagovat na nedostatky a vzájemné rozdíly. V této fázi je velmi důležitá komunikace a schopnost dělat kompromisy. Zajímavé je, že v této fázi se partneři ani tak nezaměřují na to, co mají společné, ale právě na hledání vzájemných odlišností. Některé vztahy tuto etapu vztahu neustojí, protože odhalené rozdíly a chyby partnera nekorespondují s jejich představami.


Rizika 2. fáze:

  • prozření, že partner není takový, jaký se zdál a neschopnost přijmout jej i s jeho chybami
  • prosazování svého já na úkor partnera
  • vysoké procento prvních nevěr, rozchodu



3. fáze: Boj o nadvládu


Jestliže jste ustáli fázi prozření, posouvá se váš vztah do třetí etapy. Ta se vyznačuje tím, že partneři si chtějí upevnit svoje výsostné místo a získat nad druhým určitou moc. Pryč je snaha přizpůsobit se partnerovi, ale nastává období skrytých i očividných snah o to, kdo bude hrát ve vztahu prim. Pokud chcete, aby váš vztah touto fází prošel bez úhony, musíte se snažit přijmout partnerovy rozdíly, rozdělit se o moc, uvědomit si, co vás spojuje a nedělat ze všeho zbytečnou vědu. Berte prostě vztah takový, jaký je i s jeho nedostatky.


Rizika 3. fáze:

  • snaha přizpůsobit si partnera k dokonalému obrazu, změnit ho za každou cenu
  • mohou se objevit první vážné hádky, výčitky, obviňování, nespokojenost…
  • rozchod



4. fáze: Krize po sedmi letech


Čtvrtou fází dlouhodobého vztahu je všeobecně známá krize po 7 letech. Partneři v tomto období mají pocit, že ze vztahu vyprchalo všechno pěkné, že vztah stagnuje namísto aby se vyvíjel a prosperoval. V důsledku toho začínají hodnotit uplynulá léta, připomínají si všechny křivdy a zklamání. K tomu přičtěme všudypřítomný stereotyp a krize je na spadnutí.


Rizika 4. fáze:

  • ze vztahu se vytrácí chemie, vztah je jednotvárný
  • pochyby o lásce k partnerovi
  • snaha hledat útěchu v náručí někoho jiného, nevěra
  • velké riziko rozchodů



5. fáze: Stabilita


Pokud jste překonali sedmiletou krizi a znovu k sobě s partnerem našli cestu, posouvá se váš vztah do páté etapy, která je spojená s určitým smířením. Uvědomili jste si, že jeden druhého nemůžete změnit a naučili jste se přijmout se i s nedostatky. V této etapě vztahu si partneři stanovují určitá pravidla založená na vzájemných kompromisech. Oba partneři pociťují, že vztah je v tuto chvíli stabilní, není proto výjimkou (ale ani pravidlem), že právě v této fázi se rozhodnou posunout svůj vztah dále a zpečetit ho svatbou.


Rizika 5. fáze:

  • ustrnutí v zažitém režimu
  • partneři přestanou o vztah dále pečovat, což je špatně



6. fáze: Spokojenost


Pokud jste váš vztah posunuli až do této fáze je zde vysoká pravděpodobnost, že po boku partnera zestárnete. Navzájem jste se dopracovali k určité rovnováze, naučili jste se jeden druhého respektovat, založili rodinu a upevnili si své jistoty. Ani toto však nemusí být zárukou doživotní spokojenosti, protože vztah se i nadále musí vyvíjet a nesmí ustrnout.


Rizika 6. fáze:



Desatero pravidel fungujícího a zralého vztahu


1. Důvěra

2. Upřímnost

3. Věrnost


4. Úcta


5. Vzájemná podpora


6. Akceptování chyb partnera


7. Bezpodmínečná láska


8. Respekt


9. Tolerance


10. Poučit se z chyb a vztah rozvíjet




Občasná nespokojenost a problémy ke vztahu patří, zejména k těm dlouhodobým. Je však potřeba naučit se řešit jakékoliv krize hned v začátku a hlavně s partnerem komunikovat. Pokud jste v některé fázi ustrnuli, nedokážete se přenést přes partnerskou krizi, potýkáte se s nevěrou, nevíte, zda partnera stále milujete, ale nechcete jen tak zahodit léta, která jste společně prožili, je namístě vyhledat pomoc odborníka.




Psycholog z oblasti partnerských vztahůvám může pomoci ujasnit si priority, nabídne nezaujatý pohled, doporučí individuální způsob terapie a mnoho dalšího. 










Právě jste četli článek: Láska na celý život: Dlouhodobý vztah a jeho fáze

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Adriana před 5 roky
    Adriana

    Moc dekuji za tyto rady

  • Lukáš před 5 roky
    Lukáš

    Super článek, děkuji

  • Dagmar před 5 roky
    Dagmar

    Dlouhodobý vztah je něco krásneho a přála bych si jej taky. Dáša


Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat