Neexistující „realita“: HALUCINACE a jejich druhy

https://www.blog.mojra.cz/post/154

Vnímání je základní poznávací schopností člověka, v některých případech však může být různým způsobem narušeno. My se dnes blíže zaměříme na jednu z poruch vnímání, a tou jsou halucinace. Hned v úvodu je potřeba rozlišit halucinace od bludů a iluzí. Bludy patří mezi poruchy myšlení, iluze je pak oproti halucinacím vyvolána reálným podnětem, který je však chybně interpretován.


Co jsou halucinace?


Definice vymezují halucinace jako klamné vjemy v bdělém stavu vzniklé bez reálného podnětu, které člověk považuje za reálné. Jako příklad můžeme uvést například situaci, kdy někdo vede zapálený rozhovor s někým, kdo ve skutečnosti neexistuje. Avšak člověk pod vlivem halucinací „reálně“ hlas slyší, případně dotyčného vidí, je tedy přesvědčen o jeho existenci. Tímto se halucinace liší od pseudohalucinace, protože při ní si uvědomujeme, že nejde o realitu, ale o klam.


Co způsobuje (vyvolává) halucinace?


Příčin halucinací může být několik, pro přehlednost jsme je rozdělili do 4 skupin:


1. Duševní poruchy – schizofrenie, epilepsie, parafrenie, demence, deprese, Parkinson, psychózy aj.

2. Intoxikace ­– nadměrné užívání drog, delirium tremens u alkoholiků apod.

3. Poškození mozku – např. po vážných úrazech, operacích…

4. Jiné příčiny hypnóza, déjà vu, fantomová končetina po amputaci, dětské halucinace (imaginární přátelé) …



Druhy halucinací a jejich projevy


Halucinace můžeme rozdělit podle jejich typických příznaků.


Smyslové:


1. zrakové – vizuální halucinace, při kterých člověk vidí neexistující objekty a scény. Zrakové halucinace můžeme rozdělit dále na jednoduché (skvrny, záblesky) a složité (postavy, zvířata, oheň, vodu a další).


2. sluchové – sluchové halucinace jsou nejčastějším typem halucinací, a jsou typickým příznakem např. schizofrenie. Stejně jako zrakové halucinace je můžeme rozdělit na jednoduché (pískání, tóny, hudební halucinace) a složité (souvislé věty, rady, příkazy, chvála i kritika).


3. chuťové a čichové – velmi často se vyskytují společně, mnohdy ve spojení s bludy. Člověk může cítit různé pachy a chutě, které si spojí s ohrožením vlastního života, např. plyn, jed apod.


Tělové:


1. taktilní (hmatové) – pocit dotyku, svědění, štípnutí aj.


2. kinestetické (pohybové) – pocit, že se člověk hýbe, i když je v naprostém klidu (mnohdy spojováno s posedlostí v případě, kdy má postižený pocit, že s ním hýbe někdo jiný).


3. cenestetické (orgánové) – vnímání vlastních orgánů a jejich domnělých změn (zkamenění). Může sem patřit i falešné těhotenství.


4. grafomotorické – postižený je přesvědčen, že někdo píše jeho rukou.


5. verbálně motorické (Séglasovy halucinace) – někdo ovládá ústa postiženého, mluví za něj.


6. negativní – popírání určité části vlastního těla


Ostatní:


1. Baillargerovy halucinace (intrapsychické) – pocit, že jsou člověku vkládány do mozku určité myšlenky, nebo mu je někdo naopak krade.


2. inadekvátní – přesvědčení člověka o tom, že vnímá svět jinými orgány a částmi těla, než je běžné (např. vidí ústy, slyší koleny).


3. hypnagonní – halucinace, které se objevují v noci, při usínání.


4. hypnapompní – halucinace, které se objevují při probouzení.



Následky halucinací


Jak jsme již řekli v úvodu, halucinace jsou psychickou poruchou a jako takové mohou mít vážné důsledky i s katastrofickým scénářem. Pokud nejsou halucinace včas léčeny, mohou se stát chronickými a člověk přestane být naprosto schopen rozlišit reálné od nereálného. Mezi běžné následky patří nespavost, stres, deprese, sebedestruktivní myšlenky a pokusy, úzkosti a mnoho jiného, většinou v závislosti na tom, co je příčinou halucinací.


Jak léčit halucinace?


Podstatnou roli pro úspěšnou léčbu hraje čas – čím dříve, tím lépe. Halucinace nezvládnete překonat sami, je namístě vždy vyhledat odbornou pomoc psychologa či psychiatra. Naprosto vyléčit tuto poruchu bohužel nejde, avšak při brzkém započetí léčby je možné její příznaky natolik zmírnit, že vám ve větší míře nebude zasahovat do života.


Prvním krokem je vždy odhalení příčiny a podle toho, o jaký typ halucinací se jedná, stanoví lékař vhodný postup léčby. Prim zde hraje individuální přístup ke klientovi. Obecně však můžeme říci, že léčba se orientuje na zmírnění úzkostných stavů a odstranění příznaků – halucinací. U vážnějších stavů jsou předepisovány antipsychotické léky, které snižují výskyt halucinací. Jestliže halucinace vznikají v souvislosti se závažnou duševní poruchou, je namístě také hospitalizace na psychiatrickém oddělení a léčba probíhá pod dozorem lékaře.





Pokud si myslíte, že vy sami nebo někdo z vašeho okolí trpí halucinacemi, nebojte se vyhledat pomoc. Sami totiž situaci nemůžete zvládnout a váš stav se bude čím dál zhoršovat. 








Právě jste četli článek: Neexistující „realita“: HALUCINACE a jejich druhy

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Tomáš Longauer před 4 roky
    Tomáš Longauer

    Dobrý den , už přes 3 měsíce mám sluchové halucinace . Slyším od rána do večera v hlavě písničky pořád dokola . Můj psychiatr mi přesně před měsícem nasadil Antipsychotika . Neřeknu vám teďka o jaké přímo jde. Jsem hospitalizován v léčebně v Opavě . Zde mi doktorky nemají jak pomoct. Tak se obracím na Vás jak se tohoto problému zbavit a jak nastavit léčbu.už jsem ztoho zoufalý . Nemůžu nikam chodit , protože mi hrajou úryvky pisníček pořád dokola . Děkuji Longauer.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, některý z našich psychologů vám jistě může pomoci. Naše poradna funguje online, objednat konzultaci si můžete zde https://mojra.cz/objednavka¨ S výběrem psychologa vám rádi poradíme buďto emailem, telefonicky nebo přes chat v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz

  • Ivana před 3 roky
    Ivana

    Dobry den, raz za cas sa mi stane ze mam tesne pred spanim zrakove halucinacie. Zbadam osobu bud znamu, alebo neznamu na kratky cas len par sekund, ked sa lepsie pozriem obraz zmizne. Zatial akoby som vedela ze to nie je realne tak som sa nebala, ale obcas je to neprijemne, lebo je to taky realny obraz. Niekedy sa mi to stalo v noci ked som sa zobudila. Je to normalne, alebo je to predzvestou nejakej choroby? Dakujem za odpoved.

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, v tomto případě doporučujeme poradu s psychologem, případně také s psychiatrem. Z popisu nelze stanovit diagnózu, je potřeba se na problém podrobněji zaměřit s odborníkem, který následně může stanovit, zda se jedná o nějakou psychickou chorobu, nebo nikoliv. S výběrem psychologa vám rádi poradíme buďto emailem, telefonicky nebo přes chat v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat