MORÁLNÍ KOCOVINA: Když se po flámu objeví výčitky

https://www.blog.mojra.cz/post/369

Je ráno, je vám zle. Máte kocovinu. Jak by taky ne, včera jste toho vypili víc, než je zdrávo. Už si ani pořádně nevzpomínáte, co všechno jste do sebe hodili. Pivo, panáka, víno, koktejly… Vstát z postele se vám ještě nechce, a tak začínáte pomalu sesbírávat mlhavé střípky včerejšího večera. Zjišťujete, že si toho moc nepamatujete. A pak to přijde. Nejprve se vám vybaví střípky konverzací, pak si matně vzpomínáte na své včerejší taneční kreace a několik odchozích půlnočních hovorů v historii volání vašeho smartphonu vás utvrdí v tom, že jste včera volali lidem, kterým jste rozhodně volat neměli. Chcete zalézt pod peřinu a už nikdy nevylézt. Vítejte ve světě morální kocoviny.



Co je to morální kocovina?

Morální kocovina je stav, který přichází obvykle ruku v ruce s kocovinou fyzickou. Objevuje se poté, kdy v opilosti vyvedeme něco, co bych za normálních okolností pravděpodobně neudělali. Důsledkem jsou poté pocity studu, ponížení, úzkost a neuvěřitelná touha rychle někam zmizet. Někam hodně, hodně daleko.


Včera to byl dobrý nápad, dnes trapas

Alkohol odbourává zábrany, to je starý známý fakt. Pár panácích vodky promění každého v toho nejlepšího tanečníka a na dně láhve vína objeví každý svou pravdu, kterou nutně musí sdílet s ostatními. Jak opilost stoupá, na povrch postupně vyplouvají všechny naše potlačené emoce a touhy. Připadáme si naprosto neodolatelní, zábavní, svůdní a inteligentní. A co, že naše artikulace už není nejlepší nebo že se sotva držíme na nohou – všechno se zdá jako ten nejlepší nápad. Tedy aspoň v tu chvíli. Na druhý den byste všechny tyto skvělé nápady nejraději vzali zpátky.


Jak přežít morální kocovinu?

Než si sbalíte všechny věci a rozhodnete se začít nový život v Mexiku, chvíli počkejte. Vyzkoušejte několik našich tipů, jak morální kocovinu přežít a jak se vyrovnat s ostudou.


Dejte tomu čas. Dnešek je nejhorší, zítřek možná bude taky těžký, ale s každým dalším dnem vám váš opilecký výstup bude připadat méně důležitý. Teď máte možná pocit, že je to všechno hrozná ostuda, ale nebojte, časem se z včerejšího večera stane nezapomenutelná historka, ke které se v budoucnu ještě rádi se smíchem vrátíte.


Zachovejte klid. Nepanikařte, na chvíli se zastavte. Stydíte se, že jste vyváděli před přáteli? Klid, vaši přátelé vás znají a určitě na vás nezmění názor po jednom nevyvedeném večeru. Udělali jste ostudu před cizími lidmi? Lidé kolem vás byli velmi pravděpodobně taky posílení alkoholem a dost možná ani oni nemají zcela jasné vzpomínky. Navíc – téměř každému se někdy stalo, že mu to s pitím ujelo a tak lidé dokážou mít poměrně velké pochopení.


Chcete to opravdu vědět? Horlivě zjišťujete všechny detaily, píšete každému, koho jste ten den mohli potkat a přehráváte si všechna videa a hlasové zprávy? Možná je nejvyšší čas přestat. Nemusíte se dopátrat každé podrobnosti. Jasně, zjistit si základní fakta a udělat si v hlavě alespoň hrubý pořádek je určitě fajn, ale zbytečně se netýrejte.


Ukliďte škody. Provedli jste něco fakt špatného? Ukažte, že se za své činy umíte omluvit a nést za ně zodpovědnost.


Zmírněte fyzickou kocovinu. Psychickou kocovinu zmírníte také tím, že se postaráte o své tělo. Doplňte tekutiny, dejte si sprchu, skočte si pro silný vývar, udělejte si kafe, a pokud vám to váš žaludek a hlava dovolí, vyrazte alespoň na chvíli na procházku na čerstvý vzduch.



Poučení do příště!

 

Vezměte míru s sebou: Víte, že když toho vypijete hodně, nemůžete za sebe ručit? Máte už za sebou několik večerů, na které jste se zprvu těšili, ale nakonec skončily katastrofálně, protože jste to přehnali s pitím? Poučte se z vlastních chyb a na příštím večírku se s pitím trochu kroťte. Najděte svou míru a nepřekračujete ji. Vaše tělo i mysl vám druhý den poděkují, protože se vyhnete fyzické i psychické kocovině.


Myslete na základní pravidla:
Když se jdete někam bavit a tušíte, že budete pít více alkoholu, dodržujte stará známá pravidla: 1) Před popíjením se pořádně najezte 2) Nemíchejte více druhů alkoholu 3) Pravidelně prokládejte pití alkoholu pitím vody nebo jiným nealkoholickým nápojem.


Přistupte k praktickým opatřením:
Víte o sobě, že kdykoli jste v alkoholovém opojení, dostáváte psací a volací náladu? Odevzdejte hned na začátku akce telefon dobrému příteli nebo s ním domluvte, aby vás pohlídal. Stejně tak se s ním můžete dohodnout také na tom, aby k vám nepouštěl žádné potenciální nápadníky.


Vyřešte nedořešené.
To, že v opilosti vždycky pláčete nebo voláte svému ex, má nejspíše své důvody. Stejně tak se něco skrývá také za vaší touhou někoho svést nebo potřebou mluvit s lidmi o vašich osobních záležitostech. Něco ve vás je nedořešené a chce to ven. Zkuste nad tím popřemýšlet. Je za vámi rozchod? Možná ho ještě stále nemáte tak úplně uzavřený. Říkáte všem, že jste v pohodě, ale kdykoli se opijete, do očí se vám derou slzy? Pravděpodobně tak úplně v pohodě nejste.

Je potřeba v sobě to nedořešené či neukončené vyřešit. Bylo by fajn ze sebe dostat všechny pocity, přání a myšlenky, které za normálních okolností před ostatními schováváte, a díky alkoholu se jim daří najít cestu ven.



Pomoci by mohlo sezení s psychologem. Společně můžete hledat, co přesně v sobě potřebujete vyřešit. V bezpečném prostředí můžete hovořit o svých přáních, snech, ale i obavách.



 

TIP! Online konzultace na Mojra.cz


V naší online psychologické poradně probíhají všechny konzultace telefonicky, emailem nebo formou video-hovoru. Za psychologem tedy nemusíte nikam dojíždět, ale konzultovat můžete z pohodlí vašeho doma. Nabízíme termíny v ranních, dopoledních, odpoledních i večerních hodinách, konzultaci můžete mít ještě tentýž den.

Klidně se tedy můžete na některého z našich psychologů obrátit hned ráno z postele, když vás morální kocovina naplno zasáhne. Nemusíte na to být sami!

 











Právě jste četli článek: MORÁLNÍ KOCOVINA: Když se po flámu objeví výčitky


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat