Mojra.cz a časopis Krajánek

https://www.blog.mojra.cz/post/309

Dětství je období, na které každý z nás rád vzpomíná. Bezprostřednost, radost z každé maličkosti, žádné povinnosti a starosti s placením účtů… Byla to doba naplněná hraním a smíchem, která se nám připomene při pohledu na naše ratolesti. I když si (stejně jako naši rodiče) myslíme, že děti nemají důvod ke starostem, neznají stres a smutní jsou jen když jim nekoupíme hračku nebo zakážeme koukat na televizi, není to vždycky pravda.


Mnohé děti mají své starosti, bolístky a obavy. Neví, jak se s nimi popasovat, co dělat. Nemají jednoduše zatím tolik zkušeností, a tak se někdy trápí i s tím, co nemá složité řešení. Dětský svět má svá jedinečná pravidla, na která jsme my dospělí postupem času zapomněli.


Tento článek však není zaměřen na jednotlivá dětská trápení. K tomu se určitě v jiných článcích ještě dostaneme. Dnes vám chceme představit nového partnera naší online psychologické poradny Mojra.cz, a tím je časopis Krajánek.


Časopis Krajánek – měsíčník určený multilingvním dětem


Krajánek je časopisem, který se zábavnou formou snaží u dětí rozvíjet zejména jejich českou slovní zásobu, představivost, seznamuje je s českými tradicemi, historií a mnoho dalšího. Je určený především pro děti ve věku 5–12 let a jejich rodiče, kteří se musí vypořádat s různými specifickými problémy při výchově v zahraničí.


Největší důraz je v časopise kladen na jazykovou stránku. Děti jsou totiž češtině vystaveni jen v omezené míře v rodině, nebo českých komunitách. K tomu ovládají minimálně jeden další jazyk. Děti se na stránkách časopisu Krajánek díky příběhům, hrám a úkolům zábavnou formou naučí logickému uvažování, dozví se různé zajímavosti a rozdíly mezi Českou republikou a jinými zeměmi, seznámí se se specifiky českého jazyka aj.

 


 


V současné době se na koncepci a obsahu podílí krajané z 20 států na pěti světadílech: 
Turecko, Španělsko, Itálie, Řecko, Francie, Belgie, Holandsko, Německo, Švýcarsko, USA, Austrálie, Brazílie, Švédsko, Nový Zéland, Rakousko, Lucembursko, Čína, Dánsko, Finsko a ČR.[1]

 

Proč jsme se rozhodli stát partnery časopisu Krajánek?


Tým naší poradny Mojra.cz tvoří také dětští psychologové. Proto si uvědomujeme, že i navenek bezstarostné děti mají svá trápení. Téma vícejazyčné výchovy je nám o to bližší, že sama majitelka naší poradny PhDr. M. Miechová takto vychovává své dítě. Není to nic jednoduchého, naučit dítě hovořit řečí obou rodičů, předat mu informace nejen o zemi, ve které vyrůstá, ale také o té, kde má kořeny druhý z rodičů.


Dítě se také často musí vyrovnat s tím, že jeden z rodičů pracuje v zahraničí, domů jezdí jen občas, nebo že se bude muset do zahraničí samo přestěhovat. Jiný kraj, jiný mrav. Od kamarádů jej bude dělit obrovská vzdálenost, musí se vypořádat s jazykovou bariérou, novým systémem v učení a mnoho, mnoho dalšího.


Problémů, se kterými se dítě v zahraničí může potkat je opravdu nepřeberné množství. Proto nás velice oslovil koncept časopisu Krajánek, který se na tyto děti zaměřuje. Časopis klade velký důraz nejen na textový obsah, ale také na vizuální formu. A jak nejlépe předat dětem důležité informace? Jak jim ukázat, že všechny jejich problémy mají řešení a nemají se bát říct si o pomoc než formou pohádky. Proto jsme velmi rádi, že se nám spolupráci s časopisem Krajánek podařilo navázat partnerství a můžeme tak obohatit jeho obsah o psychologické pohádky.




Děti se tak každý měsíc budou setkávat s příběhy malého Mojráčka – stromečku, který řeší stejné problémy jako ony samotné, ať už je to strach ze stěhování do zahraničí, nudu při cestování, novou školu…  A pro rodiče máme přichystáno několik tipů, jak svým dětem mohou vše zpříjemnit a usnadnit.

 




Dětství v zahraničí a multilingvní výchova může být velkou výhodou. Je však potřeba vědět, jak na to.





Psychologická poradna Mojra.cz nabízí konzultace v několika cizích jazycích. V současné době je možné konzultovat v anglickém, německém, francouzském, polském, slovenském a španělském jazyce. Každý z našich psychologů hovoří samozřejmě i česky. Konzultace tak může probíhat také dvojjazyčně.
 


 


 


Nevíte, jak děti zabavit na výletě za památkami? Přečtěte si první článek z rubriky Mojráček radí dětem s názvem Mojráček a cestovatelský deník  (str. 34-35)

 

 

 




 

Právě jste četli článek: Mojra.cz a časopis Krajánek

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat