Manželská poradna: Když chcete dát vztahu ještě šanci

https://www.blog.mojra.cz/post/208

… a najít znovu své „a žili šťastně až do smrti.“



To důležité hned na úvod: vztahy nejsou vždycky pohádka. Tedy ze začátku možná ano, nebo to tak alespoň vypadá. Vždyť to znáte. Byla to láska jako trám, všichni vám ji záviděli. Pak se ale něco zásadního pokazilo, možná z ničeho nic, možná jste k tomu dospěli postupně. Přestalo vám to fungovat, ale láska tak úplně nezmizela.


Vy cítíte, že je to na nic, partner to vnímá taky. Ale co teď? Kouzelnou pohádkovou hůlku, která by odčarovala všechny hádky a problémy, tu neznáme. Máme ale možná ještě něco lepšího…

 

Chcete své problémy řešit? Udělejte to efektivně!

 

Možná už máte za sebou několik neúspěšných pokusů, jak váš vztah zachránit. Jenže někdy si to lidé ještě více zkomplikují. Když se navíc krizi nedaří řešit a všechny pokusy končí zklamáním, partneři pomalu ztrácejí naději i chuť cokoli dál zachraňovat.

 


 

Ze zkušenosti našich psychologů:

Mnoho partnerských krizí pramení z naprosto katastrofální komunikace. Jeden říká něco, druhý slyší něco úplně jiného a už je oheň na střeše. V některých případech to jde ještě o krok dál: každý z partnerů od toho druhého cosi čeká, doufá v to, ale vzájemně si nic neřeknou a pak zažívají hořké zklamání z toho, že se jejich představy nenaplnily. Když taková (ne)komunikace mezi partnery probíhá dlouho, ten zdravý způsob mluvení, naslouchání a povídání se začne pomalu vytrácet a pak, i když se třeba jeden z partnerů snaží udělat vstřícný krok nebo urovnat hádku, dojde opět k nepochopení a další hádce. A začíná se to zamotávat do velmi nepříjemného začarovaného kruhu…

 

 

 Kdy navštívit manželskou poradnu?

 

Na psychologa se můžete obrátit v podstatě kdykoli, když si nejste něčím v manželství jistí, ale neumíte se s tím „poprat“ sami. Není nutné, abyste se znovu a znovu trápili a zklamávali. Je naprosto v pořádku říct si o pomoc.

Tohle jsou nejčastější důvody, proč to v manželství skřípe:

 

·         Nefunkční komunikace: Jak už jsme zmínili, pomyslnou zlatou medaili v tomto směru jednoznačně získává špatná komunikace – ať už se jedná o hádky kvůli každé maličkosti nebo naopak naprosté mlčení a neřešení problémů.

 

·         Nevěra: Manželství je hra pro dva hráče, když se v něm tedy objeví někdo třetí, je jasné, že je zle…

 

·         Odcizení a stereotyp: Je fajn si v manželství najít nějaký režim a rutinu, která drží všechno pohromadě. Ale překvapení a spontánnost by se neměly úplně vytratit. O vztah je třeba neustále pečovat a pracovat na něm.

 

·         Neuspokojené (nejen) sexuální potřeby: Každý z partnerů má jiné priority a jiná očekávání. Když nejsou představy a potřeby dlouhodobě naplňovány, může to být počátek partnerské krize.

 

Kdy také může pomoci psycholog:

 

·         Vztahový psycholog vám však dokáže pomoci také v období před, v průběhu a po rozvodu.

 

·         Manželství může zasáhnout ztráta blízké osoby – ať už jde o rodiče, tchány či tchýni nebo vlastní dítě. Také s tím se můžete na psychologa obrátit.

 

·         Neplodnost. Další velké manželské téma, které může dosavadní vztah změnit a převrátit ho vzhůru nohama.

 

VYBRÁNO Z VAŠICH OTÁZEK:

 

Jak přesvědčit partnera k návštěvě manželské poradny?

 

Vztah musí chtít zachránit oba partneři, pokud spatřujete jedinou možnost v návštěvě manželské poradny, je vhodné, aby váš názor zastával také partner. Rozhodně jej však k ničemu nenuťte.

Na toto pozor!

Správný čas a místo: O tom, že chcete navštívit manželského poradce se nezmiňujte jen tak mezi řečí. Vyžaduje to správné načasování, přece jen jde o vážné rozhodnutí.


Promluvte si. Přiznejte, že na problémech ve vztahu nesete vinu stejně jako váš partner a že je načase začít krizi řešit s odborníkem. Vyhněte se obviňování, raději partnerovi vysvětlete, proč chcete poradnu navštívit, v čem si myslíte, že vám pomůže atd.


Popište své pocity. Snažte se partnerovi popsat, co vše vás ve vztahu trápí, že vás psychicky vyčerpávají snahy o jeho záchranu a že už si sami nevíte rady. Nebojte se mu svěřit s tím, že vám záchrana vztahu leží opravdu na srdci, popište mu co nejlépe své pocity tak, aby vaše rozhodnutí dokázal pochopit.


Dopřejte mu čas na rozhodnutí. Jakmile navrhnete návštěvu manželské poradny nechtějte, aby se váš partner rozhodl ihned. Dejte mu čas, aby vše zpracoval, probral si všechna pro a proti. Samozřejmě mu vhodným způsobem řekněte, že nemá s rozhodnutím dlouho otálet, protože čím dříve se rozhodnete problémy řešit s odborníkem, tím máte větší šanci na úspěch.

 


Jak to probíhá v manželské poradně?


 

Přestože je dnes manželské poradenství velmi vyhledávanou službou, málokdo ví, co je na sezení s psychologem čeká. Rozhodně nepočítejte s tím, že vaše problémy vyřešíte během první konzultace, záchrana vztahu je během na dlouhou trať. Psycholog bude pátrat po opravdové příčině vašich problémů, které mohou mít kořeny v dávné minulosti. Připravte se tedy na to, že několik prvních sezení může být nepříjemných.

Někdy je potřeba se na celou situaci podívat z jiné perspektivy, oprostit se od emocí, chápat partnera. Jenže to spousta z nás neumí. A právě proto byste měli navštívit psychologa. Netvrdíme, že společná terapie dokáže zázraky, někdy už je opravdu pozdě cokoliv zachraňovat. Ale pokud jste s partnerem ochotni na vztahu ještě zapracovat, můžete hodně získat.

 


Na skok k PhDr. Miechové:
Takhle může vypadat i vaše párové terapie


Každý psycholog vede terapii jinak, má své „osvědčené“ metody a postupy.
Například paní psycholožka PhDr. Michaela Miechová volí na úvod terapie společné sezení s oběma partnery, nejlépe v délce 90 minut, aby měli oba dostatečný prostor se vyjádřit. Poté si domluví hodinovou konzultaci s každým zvlášť. Díky tomu může zjistit informace, které se jeden před druhým bojí říct. Samozřejmě zachovává mlčenlivost a nic, co jste si sdělili mezi čtyřma očima druhému partnerovi nesdělí. Dokáže si však vytvořit komplexnější obrázek o celém problému. Pak opět následuje terapie v páru. Tyto společné a individuální terapie se mohou podle potřeby střídat. Vše závisí na povaze problému a potřebách partnerů.

 



Kolik manželská terapie stojí?

 


Jinak se pohybuje cena v manželské poradně v Ostravě, jinak v Brně nebo v Praze. Pravdou je, že to nemusí být zrovna levná záležitost.

 

Obecně se cena párové terapie pohybuje okolo patnácti set korun. Někde vás však jedno sezení může vyjít i na tři tisíce. Mnoho soukromých poraden navyšuje ceny konzultací podle počtu osob. Za individuální sezení s psychologem tak zaplatíte např. 500 Kč, za párovou terapii už jednou tolik. Více o cenách u psychologa si můžete přečíst v článku Kolik stojí sezení u psychologa.

 

Mojra.cz – online manželská poradna

 



Terapie v naší poradně se liší v podstatě jen tím, kde probíhá.

è Nemusíte za psychologem nikam dojíždět, stačí si sednout k počítači a psycholog přijde virtuální cestou k vám. Stejně jako u individuální konzultace je i párová terapie cam to cam stejně účinná jako osobní kontakt s terapeutem.

 

è Cena konzultace se odvíjí podle času, který chcete s psychologem strávit (tedy nikoli podle počtu osob, za párové sezení u nás neplatíte nic navíc!) V rámci naší online terapie se tedy nerozlišují ceny konzultací pro jednotlivce a skupiny, jako v mnoha jiných poradnách.


Kompletní ceník našich konzultací naleznete zde.

 



Pokud řešíte manželskou krizi a nevíte, jak z ní ven, neodkládejte návštěvu psychologa. Včasná manželská terapie vám může pomoci vztah zachránit.

 

Kdo a jak se vám bude věnovat?

è Svého párového terapeuta si můžete vybrat z více než 20 zkušených psychologů

 

è Konzultace může proběhnout nejen v češtině, ale též v angličtině, němčině, francouzštině, polštině, slovenštině a španělštině (Ideální pro bilingvní partnery!)

 

è Své hovorové konzultace (cam to cam či telefonické) můžete také kombinovat s emailovým poradenstvím. Třeba v rámci tohoto zvýhodněného balíčku.


 

OBJEDNAT PÁROVOU TERAPII

 

 

 

Ještě jeden bonusový tip na závěr!

V případě, že váš partner návštěvu manželské poradny odmítá, můžete mu věnovat dárkový poukaz na konzultaci s psychologem Mojra.cz . Nenásilnou formou mu tak ukážete, že je pro vás záchrana vztahu opravdu důležitá. 

 


OBJEDNAT DÁRKOVÝ POUKAZ

 






Právě jste četli článek: Manželská poradna: Když chcete dát vztahu ještě šanci

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Veronika Čerňanská před 3 roky
    Veronika Čerňanská

    Dobrý den, potřebuji radu a pomoc, aby naše krásné manželství neskončilo...

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, doporučíme Vám konzultaci s některým z našich psychologů, naleznete je zde https://mojra.cz/nasi-psychologove Konzultace probíhají online přes Skype, Viber, WhatsApp nebo telefon. Můžete si objednat konzultaci individuální, kdy si s psychologem promluvíte sama, nebo je možná i konzultace párová - kde bude přítomen i manžel. S výběrem psychologa Vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat