LARVOVANÁ DEPRESE: Když psychika promlouvá prostřednictvím těla

https://www.blog.mojra.cz/post/203

Deprese. To je něco víc než jen špatná nálada. Jde o sloučení dědičných predispozic s vývojově podmíněnými změnami a aktuálními zátěžovými faktory. U člověka trpícího depresemi dochází ke změně ve struktuře a funkčnosti mozku. Deprese se však může objevit také jako reakce na dlouhodobou psychickou zátěž. Mezi typické příznaky depresivních stavů patří patologický nedostatek radosti, pesimistické nahlížení na svět, lhostejnost k okolnímu dění, pocit méněcennosti, nekončící únava, zpomalené reakce a ztráta smyslu života.


Jenže co když se u vás žádný z těchto psychických příznaků neprojeví? Netrpíte psychickými problémy, ale těmi tělesnými? Běháte od jednoho specialisty k druhému a nikdo nedokáže odhalit příčinu vašich obtíží? Vyhledejte psychologa, může jít totiž o tzv. larvovanou depresi, a ta, i když se projevuje pouze na těle, spadá mezi duševní poruchy.


Deprese bez deprese


Poslední dobou se necítíte dobře, hlavně po ránu. Jste unavení, bolí vás klouby, hlava a pociťujete nevolnost. Asi chřipka, říkáte si. Jenže stavy se ani po pár dnech nelepší, spíše naopak. Bolest hlavy je neúnosná, přidává se bolest zad. A tak se vydáte k lékaři. Ten vás vyšetří, ale vše se zdá v pořádku. -Raději vás ale pošle na různá vyšetření. Ani tam se nic neprokázalo? Zkusíte to ještě jednou, další vyšetření, zevrubnější. A bolest stále přetrvává, léky nezabírají a lékař neví co s vámi.


Larvovaná deprese je atypická deprese, často bývá také označována jako deprese těla, nebo deprese bez deprese. A to z jednoho prostého důvodu, který už jsme zmiňovali v úvodu článku. Chybí zde typické psychické projevy deprese. Buďto jednoduše nejsou, nebo se je podaří odhalit až při vyšetření v psychologické/psychiatrické ordinaci.



Mezi typické příznaky larvované deprese patří:


- bolesti hlavy
- nechutenství
- nespavost
- tělesná vyčerpanost, únava
- sexuální problémy, poruchy erekce
- problémy trávicího traktu, průjmy
- kardiovaskulární problémy (nízký tlak, bolest u srdce…)
- dýchací obtíže (dušnost, kašel…)
- poruchy menstruačního cyklu
- bolesti pohybového ústrojí (klouby, svaly, páteř…)
- tiky, bolest zubů
- kožní problémy

 


V podstatě však může být projevem larvované deprese jakýkoliv tělesný příznak/nemoc, který nemá prokazatelnou příčinu a lékaři jej nedokáží diagnostikovat. Zde narážíme na kámen úrazu. Často je totiž deprese těla podceňována nebo lékaři přehlížena. Pacient je tak považován za hypochondra, který si své obtíže vymýšlí. Jenže nevymýšlí, ony ho doopravdy trápí. Jen nemají původ v tělesné rovině.


Pokud není larvovaná deprese včas léčena, může se změnit v chronickou, často s katastrofickými důsledky. Život v neustálé nemoci bez (zjevné) příčiny je složitý. Pacient si chce si ulevit, ale neví jak. Lékaři mu buďto nevěří, nebo ho stále posílají z vyšetření na vyšetření. Pocit bezmoci pak může vyústit až v sebedestruktivní myšlenky.


Léčba larvované deprese


Bez pomoci psychologa a psychiatra se neobejdete. Pokud se lékařům nedaří najít souvislost mezi vašimi tělesnými problémy a konkrétním onemocněním, vyhledejte psychiatra. Ten provede psychiatrické vyšetření a pokud se diagnóza larvované deprese potvrdí, předepíše antidepresiva. Po těch by se váš stav měl pozvolna zlepšovat.


Léčbu je důležité podpořit také psychoterapií. Proto jakmile se váš stav po užití antidepresiv zlepší, vyhledejte psychologa. Léky totiž pouze potlačí projevy tělesné deprese, ale problém jako takový neodstraní. Psycholog se s vámi zaměří na odhalení příčiny problémů a jejich odstranění tak, abyste depresivní stavy překonali a předcházeli jim. Jelikož psycholog nemůže předepisovat léky, úzce spolupracuje s psychiatrem a samozřejmě také s vašim praktickým lékařem.

 

 

 

 




 

Právě jste četli článek: Larvovaná deprese: Když psychika promlouvá prostřednictvím těla

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Bohuslav Rodzenák před 4 měsíci
    Bohuslav Rodzenák

    Dobrý den, Již celkem 3 roky trpím touto chorobou kterou mi diagnostikovala má psychiatrička. Zničující únava, závratě, bolesti hlavy, porucha vidění, ztráta krátkodobé paměti, poruchy spánku, problémy trávícího traktu... Pro mne jako bývalé aktivního sportovce je to o to horší...Milá paní doktorka požádala o lázně. Prosím, pomozte... Děkuji.

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Bohuslave, v první řadě jsem velmi ráda, že jste se svůj stav rozhodl řešit skrz konzultaci s psychiatričkou. Deprese je psychicky i fyzicky velmi náročné onemocnění a je velmi důležité, aby byla zachycena a adekvátně léčena. Při léčbě deprese jsou nejefektivnější léky, které předepíše psychiatr/psychiatrička, kombinovat s intenzivní psychoterapií (např. kognitivně-behaviorální psychoterapie; na emoce zaměřená terapie; schématerapie…). Pokud už léky užíváte dlouhodobě a máte pocit, že Vám nepomáhají, je na místě zkonzultovat to s Vaší paní psychiatričkou. Doporučila bych zvážit i konzultaci s psychologem/psycholožkou, který/-á by mohl/-a na základě důkladného rozhovoru anebo psychologického vyšetření směrovat na možnosti další práce (např. ambulance klinického psychologa případně psycholog v lázních, jak budete mít tuto možnost). Každý člověk reaguje na léčbu jinak a je možné, že je potřebných více pokusů, než se najde nejúčinnější přístup k řešení Vaší situace. Jak budete mít zájem o hlubší prozkoumání Vašich těžkostí anebo se budete chtít podělit o své pocity, jsme tady pro Vás. Mgr. B. Jozefiaková, Online psycholog poradny MOJRA.


Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat