Krok za krokem: Jak se objednat k psychologovi

https://www.blog.mojra.cz/post/231

Varování: Po přečtení tohoto článku už se nemůžete na nic vymlouvat!

 


První návštěva psychologa často vyžaduje určitou dávku odvahy a také odhodlání čelit svým problémům. Mnoho lidí se ale zasekne na tom, že vlastně vůbec neví, jak se k psychologovi dostat. Kde se objednat? Koho oslovit? Co všechno je pro to potřeba?

 


Spousta otazníků, žádné odpovědi. Jak to pak dopadá? Návštěva se odkládá a odkládá a starosti a problémy sílí…



 



Jeden příběh za všechny


 

Pavlína se už delší dobu cítila špatně – vstávala i usínala s podivným svíravým pocitem, který neuměla pojmenovat. Cítila taky, že je vlastně permanentně ve stresu a vůbec se jí nedaří vypnout. Byla podrážděná a smutná. Napadlo ji, že by možná potřebovala mluvit s psychologem, jenže nevěděla, jestli se může objednat jen tak sama ani kde nějakého dobré psychologa najít.  A tak to odložila. A nic se nelepšilo. Naopak. Její podrážděnost pomalu začínala ničit její dlouholetý vztah, v práci se nemohla soustředit a už si ani nepamatovala, kdy se naposledy smála.

 

„Nakonec jsem se odhodlala. Objednat se bylo vlastně strašně jednoduché a zpětně jsem na sebe hrozně naštvaná, že jsem to neudělala dříve. Nemusela jsem se zbytečně takhle dlouho trápit…“






Takže jak na to? Tohle je vše, co potřebujete vědět:


1) Najděte toho pravého

 

Pro začátek je nejlepší věnovat nějaký čas možnostem, které máte. Jak byste si svou konzultaci s psychologem představovali? S čím přesně potřebujete poradit/pomoci? Na základě vašich požadavků a přání můžete začít hledat psychologa přímo pro vás. Poptat se samozřejmě můžete také svých známých či praktického lékaře.

 


2) Ozvěte se mu

 

V současné době má většina psychologických poraden i soukromých psychologů vlastní webovou stránku, na které zjistíte všechny potřebné informace – délku konzultací, cenu, specializaci psychologa… Pak už stačí jen zvednout telefon a do poradny zavolat, případně napsat e-mail.

 

Nelekněte se, pokud s vámi nebude komunikovat přímo psycholog. Velmi často mají poradny i soukromé psychologické ordinace zaměstnaného člověka, který se stará o komunikaci s klienty a zprostředkovává termíny. Ať už mluvíte přímo s psychologem nebo s jinou pověřenou osobou, nebojte se ptát! Ptejte se na všechno, co vám není úplně jasné nebo co potřebujete vysvětlit.

 


3) Dostavte se na konzultaci

A je to, našli jste vhodného psychologa, máte termín konzultace, teď už stačí jen počkat a na sezení se dostavit.

 

Ano, takhle jednoduché to je…nebo ne?!


… ale já potřebuju pomoc hned!

Problém, na který nejspíše narazíte, jsou dlouhé čekací doby. A bez objednání to v dnešní době zkrátka nejde, termín si musíte domluvit dopředu. Pokud budete mít štěstí, psycholog vás objedná nejdříve za měsíc, častěji vám však nabídne termín až za 2-3 měsíce. To už je opravdu poměrně dlouhá doba….



… ale já nemám žádné doporučení!

K psychologovi se můžete objednat i bez doporučení či žádanky. Nejčastěji se pak jedná o soukromé poradny a ordinace, kde platíte takzvaně na ruku. Pokud ale chcete, aby vám pojišťovna návštěvy psychologa proplatila, doporučení potřebujete. To vám po domluvě vystaví váš praktický lékař.

 


Pozor! Ne každý psycholog má smlouvu zrovna s vaší pojišťovnou, a tak i když doporučení mít budete, neznamená to automaticky, že vám sezení pojišťovna proplatí. Určitě se tedy dopředu informujte, zda psycholog, ke kterému chcete na konzultaci, doporučení vyžaduje, případně s jakými pojišťovnami spolupracuje.

 


…ale my tady žádného psychologa nemáme!

V mnoha městech bohužel stále psychologická pomoc není příliš dostupná a lidé za ní často musejí dojíždět i několik desítek kilometrů. To vyžaduje další čas i peníze navíc.

 


… ale já už jsem u jednoho psychologa byl/a a nebylo to ono!

I to se může stát. S psychologem si nemusíte sednout, a to i když je to velký odborník ve svém oboru. Něco vám tam vadí třeba po lidské stránce, může vám být nesympatický.

 


… ale já prostě na tohle nemám čas!

Většinu dne jste v práci, vracíte se večer, a to už jsou dávno všechny psychologické poradny zavřené. Volno si kvůli návštěvě psychologa brát nechcete, a když už někdy výjimečně skončíte dříve, raději se chcete věnovat rodině.



Mojra.cz: Řešení všech vašich ALE…  na jednom místě


Konzultace s psychologem online


Všechny výše zmíněné problémy může vyřešit konzultace online. Není třeba za ní nikam dojíždět ani platit peníze navíc za dopravu nebo za parkování. Konzultace online je diskrétní, anonymní a můžete ji absolvovat z pohodlí domova. Časově bývá flexibilnější, takže je možnost využít ji klidně po práci nebo o víkendech.


  • Krátké čekací doby

Jsou problémy, se kterými tak dlouho čekat nechcete a potřebujete je řešit co nejdříve. V naší poradně si toho jsme vědomi a snažíme se čekací doby maximálně zkracovat. Konzultaci si tak můžete domluvit klidně do druhého dne, o víkendech i o svátcích.


  • Dostupnost a flexibilita

Nemusíte nikam dojíždět, konzultace může proběhnout z pohodlí vašeho domova. Nabízíme také termíny v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách, tak abyste péči o své duševní zdraví mohli jednoduše skloubit se svým pracovním životem a dalšími povinnostmi.


  • Různorodost metod 

Někdy je lepší si všechno v klidu promyslet a sepsat, jindy se člověk potřebuje vypovídat. Nabízíme široké spektrum možností konzultace – s psychologem se můžete spojit přes email, telefonicky nebo pomocí platformy Skype, WhatsApp či Viber, přes které může proběhnout video-hovorová konzultace nebo konzultace formou chatu.


  • Možnost výběru psychologa

V současné době je vám k dispozici tým více než 70 zkušených psychologů s širokým zaměřením. Můžete si prohlédnout profil každého z nich, kde naleznete nejen aktuálně volné termíny, ale také informace o konkrétním zaměření, vzdělání či kurzech každého z našich psychologů.





Jak si domluvit konzultaci na Mojra.cz?

 

1. Vyberte si psychologa

Prohlédněte si profily našich psychologůMůžete si přečíst, na jaké problémy se nejčastěji zaměřují a hned vidíte i nejbližší možný termín konzultací.

 

2. Zvolte typ konzultace

Vybrat si můžete mezi e-mailovou nebo hovorovou konzultací (klasický telefonický rozhovor, Skype, WhatsApp, Viber…).

 

3. Objednejte se

Přes jednoduchý formulář dokončete vaši objednávku. Ničeho se nemusíte bát, formulář vás vede hezky krok po kroku, takže vždy přesně víte, co máte zadat.

 

 

V případě jakýchkoli nejasností, dotazů nebo nevyhovujících termínů nás kontaktujte na čísle +420 731 226 690.

 





   CHCI SE OBJEDNAT   



 






Tip na závěr!

 

Pořád si nejste jisti, jestli si konzultaci s psychologem domluvit? Stále váháte, jak na to? Naše psycholožka PhDr. Michaela Miechová pro Vás připravila jednoduchý video manuál plný tipů, informací a rad.

 



PhDr. Michaela Miechová vysvětluje: Jak se objednat k psychologovi? 

 














Právě jste četli článek:
Krok za krokem: Jak se objednat k psychologovi

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat