Jak se seznámit: Seznamování v dnešní době a jak překonat nesmělost

https://www.blog.mojra.cz/post/80

Proces, který provází hledání nového partnera může být pro někoho velmi vzrušující, pro jiného se naopak stává noční můrou. Tak, jako jsou různí lidé, liší se i jejich způsoby navazování vztahů. Pro někoho jsou typická velká, mnohdy až přehnaná gesta, rozhazování rukama, snaha upoutat pozornost a přemíra sebevědomí, což je patrné na první pohled. Jiní naopak zůstávají v pozadí, neustále se odhodlávají oslovit objekt svého zájmu, jsou nervózní a roztěkaní. A pak jsou tu ti, kteří dokáží být přirozeně okouzlující, vyzařuje z nich určité charisma a se seznámením nemívají potíže.


V dnešním článku se však zaměříme na ty méně šťastné jedince, které mnohdy ovládá nesmělost natolik, že se raději rozhodnou zůstat sami, než aby se vystavili zklamání či případnému posměchu. Dále se také podíváme na nejčastější chyby při seznamování, kterých se dopouštíme a jaká pravidla dodržovat, aby byly naše snahy co nejúspěšnější.


Kde se nejčastěji seznamujeme


Seznámit se můžete vlastně kdekoliv, neexistuje žádný seznam doporučených míst, kde by byl úspěch stoprocentně zaručen. Stále častěji se však rozmáhá seznamování se přes internet, jistě má to své nesporné výhody, protože nemusíte čelit objektu zájmu tváří v tvář a dokážete se více odvázat. Na druhou stranu se ochuzujete o to prvotní jiskření, červenání a rozpaky, které přináší osobní kontakt.



Budeme-li posuzovat místa pro seznámení podle jejich výrazných specifik, můžeme je rozdělit do 4 skupin:


1. V práci, na společenských akcích, při opakovaných aktivitách s přáteli – podle psychologů se jedná o místa s největší pravděpodobností úspěchu při seznamování. V první řadě je zde možnost zjistit si o osobě, která vás zaujala informace od kolegů/kamarádů a dále je nespornou výhodou (mluvíme-li o opakujících se akcích) možnost postupně odhalovat, jaký člověk ve skutečnosti je.


2. Na ulici, v MHD, v obchodních centrech apod. – často jsou tato místa označována za nejhorší pro seznámení. Není tomu tak i zde je možnost potkat někoho zajímavého, tak proč si jej nechat uniknout? Jen je potřeba dbát větší opatrnosti, aby vaše snahy nepůsobily divným nebo dokonce „úchylným“ dojmem.


3. Na párty, v baru – tato místa v nás přirozeně evokují myšlenku sexu na jednu noc, i zde je však naděje najít někoho, kdo stejně jako vy touží po vážnějším vztahu.


4. Online seznamky – v dnešní době velmi oblíbený způsob seznamování, který přináší jistě mnoho výhod, ale i rizik (lži, absence očního kontaktu…).



Nejčastější chyby při seznamování


Při navazování kontaktu s někým novým se snažíme co nejlépe zapůsobit, často však namísto kýženého úspěchu bojujeme s odmítnutím. Proč tomu tak je? Odpověď je vcelku jednoduchá, své snahy až moc přeháníme, což v konečném důsledku nepůsobí na druhé dobře.


Zde je výčet nejčastějších chyb, kterých byste se měli při seznamování vyvarovat:


Vysíláte negativní signály.Snažíte se působit sebejistým dojmem, ovšem namísto toho je vaše chování arogantní a nepříjemné, mnohdy nevybraným způsobem vtipkujete, zdůrazňujete vaše kvality oproti nedostatkům ostatních apod.


Bojíte se odmítnutí, a proto se tváříte nepřístupně.


Chvástáte se, vymýšlíte si. Jistě každý chce při prvním rozhovoru zapůsobit co nejvíce, ovšem pokud k tomu využívá polopravdy a lži, holedbá se, jaké významné osobnosti jsou mu blízké, kolik vydělává peněz, jaké auto vlastní, jak velký má byt apod., spíše tím potencionálního partnera odradí.


Nezajímáte se o protějšek. Při prvním seznámení je přirozené zjistit o druhém co nejvíce informací, rozhodně děláte chybu, pokud však mluvíte jen o sobě.


Nerozvíjíte rozhovor. Ptáte se uzavřenými otázkami, což protějšek svádí k odpovědím typu ano/ne a hrozí, že se postupně začnete oba nudit.


Vedete nevyrovnaný rozhovor. Máme na mysli situaci, kdy jeden mluví málo nebo naopak není k zastavení. Snažte se najít co nejvíce společných témat, ke kterým budete mít oba dva co říci. Není úplně žádoucí, aby jeden z vás skoro nemluvil, zatímco ten druhý se může udřít, aby udržel konverzaci.


Nerespektujete hranice. I seznamování má svá pravidla, která je potřeba dodržovat. Muže či ženu nejspíš odradí, pokud po první schůzce budete plánovat společný víkend, bydlení a zářnou budoucnost. Nechte tomu volný průběh, nejprve se musíte lépe poznat.


Probíráte minulé vztahy. Jestliže budete neustále pomlouvat své ex, tvářit se ukřivděně apod. nezanecháte dobrý dojem.


Potlačujete svou přirozenost. Přetvařování vám v ničem nepomůže, dříve či později se stejně provalí vaše skutečná povaha. Proto rozhodně doporučujeme na nic si nehrát a přiznat i své nedostatky. Ač se to může zdát neskutečné, vaše pravá povaha vám nakonec při navazování vztahu pomůže nejvíc.


Nepřirozená vizáž. Dbát na upravený vzhled by mělo být samozřejmostí, na nikoho nezapůsobíte v otrhaných hadrech, neučesaní či dokonce páchnoucí. Ovšem pozor i na přílišnou strojenost, všeho moc škodí. Při seznamování se vyvarujte jakéhokoliv extrému, obzvlášť co se vašeho vzhledu týče.



Jak překonat nesmělost při seznamování


Pokud máte povahu spíše introvertní, může pro vás být navazování nových vztahů značně obtížné. Oslovit někoho cizího, ač je vám sebevíc sympatický, vyžaduje notnou dávku odvahy. A zde stojí introverti před velkým problémem, musí vystoupit ze své osobní zóny, překonat rozpaky a strach z odmítnutí. Není divu, že se mnohdy ani neodhodlají a přijdou tak o možnost navázat kvalitní a fungující vztah. Abyste svůj ostych překonali je podle psychologů nejdůležitější odhalit příčinu svého strachu. Jen tak budete moci na svém chování zapracovat, což ovšem nelze nijak uspěchat, musíte na to jít postupně, rozhodně netlačte na pilu.


Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci překonat nesmělost při seznamování:


  • budujte mezilidské vztahy, rozvíjejte např. přátelské vztahy s kolegy v práci, sousedy apod.

  • nebojte se odmítnutí, při neúspěchu se nevzdávejte

  • myslete na to, že každé seznámení je v podstatě loterií pokus/omyl, buďto to vyjde nebo ne

  • nacvičujte komunikaci s cizími lidmi, dávnými spolužáky…

  • aktivně naslouchejte, nemusíte být vynikajícím řečníkem, někdy stačí, když dokážete protějšku naslouchat a správně reagovat

  • neměňte se od základu, jistě je potřeba zapracovat na vašem ostychu, ale ve své podstatě zůstaňte takoví, jací jste

  • hledejte kompromisy, nic se nemá přehánět, je potřeba najít přijatelnou hranici mezi vaší nesmělostí a snahou seznámit se


Základní pravidla úspěšného seznamování


Dbejte na vzhled, a to ve všech směrech. Kromě upraveného zevnějšku je také důležitý výraz tváře, pokud se budete neustále mračit, odradíte potenciálního partnera už z dálky.


Na seznamkách si vkládejte profilovou fotku a vytvořte zajímavý profil (samozřejmě pravdivý), čím více se popíšete, tím větší jsou šance na seznámení.


Nepřestávejte hledat, i když předchozí seznámení nedopadla podle představ, ten pravý/ta pravá pro vztah na vás někde čeká.


Oslovení je po vzhledu hned druhé v pořadí důležitosti. Jestliže budete přehnaně sebevědomí, arogantní, nebo naopak nesmělí, neuděláte ten nejlepší první dojem.


Chovejte se přirozeně, spontánně.


Zachovejte si tajemství. Zaprvé nemusíte hned při prvním rozhovoru o sobě odhalit úplně vše, zadruhé trocha tajemství udržuje napětí a zvědavost, což přirozeně vede k touze poznat vás blíže.


Nespěchejte. I když je vám muž/žena sebevíc sympatický/á nemusíte jej hned pozvat na rande a vyžadovat vztah se vším všudy.


Udržujte konverzaci, hledejte společná témata a ta rozvíjejte.






Seznámení se s někým novým není žádná věda, seznámit se můžete s kdekým a kdekoli, jen je potřeba překonat prvotní ostych. Jestliže se však pro vás už jen myšlenka, že byste měli někoho cizího oslovit, stává noční můrou, je namístě poradit se o tomto problému s odborníkem. Psycholog nejlépe dokáže posoudit vaše individuální potřeby, zaměří se na odhalení pravé příčiny vašeho ostychu, navrhne nejvhodnější způsob terapie tak, abyste v budoucnu postupně svůj ostych a jiné problémy se seznamováním překonali.

 

 








Právě jste četli článek: Jak se seznámit: Seznamování v dnešní době a jak překonat nesmělost

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat