Firemní benefity v době covidové: Zdraví zaměstnanců na prvním místě

https://www.blog.mojra.cz/post/348

Tato zvláštní doba trvá už dlouho a dopady pandemie pociťujeme ve všech oblastech. Svět, který jsme znali se najednou změnil, ve velmi krátkém čase jsme byli nuceni se přizpůsobit novým podmínkám a situacím, na které jsme doposud nebyli zvyklí. V důsledku toho se změnily i potřeby lidí a poměrně výrazně se pandemie promítla v profesním životě. Mezi zaměstnanci dříve tolik oblíbený benefit home office se nyní pro mnohé stává nuceným zlem. Práce se z kanceláře přesouvá do obýváků, kuchyní i ložnic. Lidem chybí kontakt s ostatními kolegy a často také klid a prostor na práci.



Proměny zaměstnaneckých benefitů


Právě v oblasti firemních benefitů můžeme pozorovat velké změny. Většina firem benefity neruší, jak by se možná z důvodu nepříznivé ekonomické situace dalo předpokládat, ale spíše mění jejich profil. Z důvodu omezení kontaktů, zavření provozoven a paralýzy řady kulturních či sportovních aktivit, se klasické formy benefitů přesouvají zejména do online prostředí. Ukazuje se, že i samotní zaměstnanci se mnohem více zajímají o skladbu benefitů, které jim jejich zaměstnavatel nabízí. Největší zájem je teď o benefity zaměřené na podporu zdraví, a to nejen toho fyzického, ale zejména duševního. Firmy se na to snaží reagovat, a proto směřují nabídku benefitů na ty oblasti, které momentálně jejich zaměstnance nejvíce zajímají.


Nové výzvy pro zaměstnance i zaměstnavatele


Pracovní podmínky během pandemie výrazně zvýšily stres a nejistotu zaměstnanců. Dlouhodobý home office, distanční výuka dětí nebo strach o blízké, to vše zamávalo s psychikou řady lidí. V naší poradně pozorujeme v poslední době výrazný nárůst problémů spojených se strachem, úzkostí a stále častěji se objevuje téma pracovního vyhoření, vyčerpání, výchovy dětí, partnerských krizí a ztráty motivace. Do popředí se také dostávají problémy v partnerské komunikaci a nespokojenost s každodenním stereotypem. Mnozí lidé se také musejí vyrovnat se ztrátou svých blízkých, řeší finanční problémy či starosti s dětmi. Psychologická pomoc tak získala v poslední době ještě větší význam než kdy dřív.


A právě to je jedna z nových výzev, které nyní zaměstnavatelé čelí. Duševní zdraví zaměstnanců výrazně ovlivňuje jejich pracovní výkon. Zjednodušeně bychom mohli říci, že spokojený zaměstnanec je zaměstnanec výkonný a efektivní. Jsou-li ale lidé pod neustálým tlakem a musejí-li čelit stále novým a novým problémům, příliš energie a nadšení do práce už jim pak nezbývá. Pro firmy a společnosti je tedy důležité zajistit svým lidem, co největší psychickou pohodu. Někdy stačí pouhá lidská vstřícnost a pochopení, často jsou ale problémy vážnějšího a dlouhodobějšího rázu a zaměstnanci by tak spíše potřebovali psychologickou péči.


EAP: Psycholog pro firmy

Jenže tady právě přichází kámen úrazu. Kvalitní psychologická péče je odborná psychologická péče. Vedoucí, manažeři ani ředitelé ale obvykle v této oblasti vzděláni nejsou, jejich úkoly jsou jinde a nemají čas ani prostor pro přímou péči o zaměstnance. Navíc jsou to také oni, kteří v současné době čelí obrovskému stresu a tlaku ze všech stran, tudíž i oni by si zasloužili mít možnost psychologické péče.


Jak ji tedy co nejefektivněji zprostředkovat?

Odpovědí na současné změny a nové výzvy může být Employee assistance program (EAP), benefitní program, který zaměstnancům zprostředkovává psychologickou péči ve formě benefitu. Jak to funguje v praxi? Velmi jednoduše – zaměstnanci psychologickou pomoc využívají dle potřeby (nebo dle firmou nastavených pravidel) formou benefitu. Zaměstnancům je samozřejmě zachována anonymita, vedení firmy se mimo počáteční domluvu s poskytovatelem programu nemusí už dále vůbec o nic starat.



Benefitní program Mojra.cz

Konkrétní forma, služby a časová dotace takovýchto programů se liší v závislosti na dohodě mezi poskytovatelem programu a konkrétní firmou. Možností, jak takový benefitní program nastavit je tedy celá řada. My vám můžeme představit náš koncept, za který se můžeme plně zaručit. V současné době již pečujeme o zaměstnance několika firem a společností.


Náš benefitní program vždy šijeme na míru konkrétní společnosti tak, aby co nejlépe vyhovovala právě jejím potřebám a aby byla v souladu s vizemi a hodnotami firmy. Můžeme ale vyzdvihnout některé pilíře, na kterých náš program vždy stojí.


Flexibilita a variabilita:

  • Nabízíme online psychologickou péči formou telefonických, emailových nebo videohovorých konzultací.
  • K dispozici je tým více než 25 psychologů, kteří jsou připraveni se vašim zaměstnancům věnovat každý všední den a také o víkendech a o svátcích.
  • Termíny jsou k dispozici v průběhu celého dne – tedy od brzkých ranních hodin až po pozdní večerní hodiny. Psychologickou péči tak zaměstnanci mohou využívat mimo pracovní dobu.  
  • Konzultovat je možné hned v několika jazycích – česky, slovensky, polsky, anglicky, španělsky, francouzsky a německy.

Komplexnost:

  • Mnohé problémy jsou velmi komplexní a zasahují také do partnerských a rodinných vztahů. Právě proto je komplexní i péče, kterou nabízíme. Benefit mohou zaměstnanci využít také pro párové či rodinné konzultace.
  • Pečujeme o celou firmu, připravujeme pravidelné reporty shrnující nejčastější témata, která se ve firmě objevují. Tyto informace lze pak využít pro týmové supervize, plánování tematických přednášek nebo preventivních programů.
  • Pro firmy připravujeme také tematické články týkající se duševního zdraví, psychické rovnováhy nebo třeba motivace či spolupráce.

Bezstarostnost:

  • Uvědomujeme si, že každý má svých starostí a povinností víc než dost. V případě našeho benefitního programu se tedy nemusíte starat v podstatě o nic.
  • V případě jakýchkoli dotazů je vám k dispozici klientská linka, kde vám rádi poradíme a pomůžeme, ať už s výběrem psychologa nebo objednávkou konkrétní konzultace.  

  • Zaměstnancům i vedení je k dispozici uživatelsky příjemný a intuitivní klientský portál se všemi potřebnými informacemi. Vše je přehledně uspořádáno na jednom místě.


VYZKOUŠET BENEFITNÍ PROGRAM

Náš benefitní program si pro lepší představu můžete zdarma a nezávazně vyzkoušet – získáte přístup k demoverzi našeho portálu i možnost vyzkoušet 30 minutovou konzultaci.

 



Máte otázky?

Neváhejte se obrátit na naši klientskou podporu. Rádi s vámi vše probereme.

+420 731 226 690 | poradna@mojra.cz





Právě jste četli článek:  Firemní benefity v době covidové: Zdraví zaměstnanců na prvním místě


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

V pořadu TV MEDICÍNA SPECIÁL se PhDr. Michaela Miechová, psycholožka a majitelka naší online psychologické poradny MOJRA, podělila o svůj pohled na psychický stav naší společnosti a vysvětlila, jak může naše online poradna lidem v těžkých chvílích pomoci. Průzkumy ukazují, že každý druhý Evropan se v posledních 12 měsících potýkal s emocionální nebo psychosociální krizí. Covid-19 tuto situaci ještě zhoršil. Mezi varovné signály patří neschop...

Pokračovat ve čtení

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

V dnešním uspěchaném světě, kde se stres, úzkost a deprese stávají stále běžnějšími, se péče o psychické zdraví stává prioritou. Zatímco je péče o fyzické zdraví běžně dostupná, péče o psychiku často čelí různým bariérám, jako je stigma, nedostatek zdrojů nebo nedostatečná informovanost.   Je nám ctí oznámit, že online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna spojily síly s cílem odstranit tyto bariéry a poskytnout...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat