Co jsou poruchy příjmu potravy a jejich léčba

https://www.blog.mojra.cz/post/35

Trendem současnosti je mít štíhlou postavu, touha po ní je však často tak silná, že může vést k mnoha nemocem, mezi něž patří mj. poruchy příjmu potravy. Jde o velmi obsáhlou tematiku, proto jsme se rozhodli napsat tuto minisérii článků. V prvním se zaměříme na obecnou charakteristiku poruch příjmu potravy, koho se týká a jaké jsou možnosti léčby. Další díly pak budeme věnovat konkrétně anorexii, bulimii a záchvatovitému přejídání.

 

Co jsou poruchy příjmu potravy a jaké druhy existují?


Poruchy příjmu potravy řadíme k psychickým nemocím, člověk se v podstatě stává závislým na jídle, řeší pomocí hladovění, či přejídání své problémy. Mezi nejčastější poruchy příjmu potravy patří mentální anorexie, mentální bulimie a záchvatovité přejídání. Krom těchto tří nejznámějších se k poruchám příjmu potravy řadí také orthorexie (patologická závislost na zdravé a biologicky čisté stravě) a bigorexie (dieta s vysokým obsahem proteinů a minimem tuků, často doplňována steroidy). Ne vždy člověk trpí výhradně jedním typem nemoci, mnohdy se ocitá v začarovaném kruhu přejídání - zvracení – hladovění – přejídání. Proto není radno toto onemocnění jakkoli zlehčovat či podceňovat.

 


Příčiny vzniku poruchy příjmu potravy


Možné příčiny můžeme rozdělit do tří skupin:


1. Fyzické – nespokojenost s vlastním tělem, nadváha …

2. Psychické – složité životní situace, rodinné poměry, různé závislosti aj.

3. Sociální – neustálý tlak společnosti, kde ideálem krásy jsou extrémně štíhlé modelky …

 


Rizikové faktory vzniku poruchy příjmu potravy, věkové hranice


Většina lidí si myslí, že poruchy příjmu potravy se týkají pouze dospívajících dívek. Ano, tato skupina je nejčastěji ohrožena vznikem nemoci, ovšem věkové hranice nejsou pevně stanoveny. Čím dál častěji se můžeme setkat s případy anorexie a bulimie u dětí, stejně tak i u dospělých.


Riziko tvoří různé stresové situace, jako je např. náročný rozchod či rozvod, ztráta zaměstnání, vážná nemoc či úmrtí v rodině, nečekaný nárůst hmotnosti (v pubertě, těhotenství). Ohroženi jsou krom mladistvých převážně profesionální sportovci (gymnasté, atleti), tanečníci, modelky.

 


Důsledky a zdravotní dopady poruchy příjmu potravy


Toto onemocnění nepostihuje pouze tělo, ale má také vážné psychické následky.


Fyzické projevy:


  • Velký úbytek na váze
  • Padání vlasů, lámaní nehtů, špatná kvalita pleti
  • Bolesti břicha, problémy s trávením, zácpa      
  • Nízký tlak, srdeční arytmie
  • Nedostatek tělu potřebných živin
  • Poruchy či úplné vynechání menstruace
  • Dehydratace, suchá kůže
  • Zimomřivost
  • Přehnaná fyzická aktivita

 

Psychické projevy:


  • Poruchy spánku, únava, závratě
  • Popírání hladu
  • Změny nálad, náchylnost k rozrušení
  • Deprese, úzkosti
  • Poruchy koncentrace
  • Pokřivené vnímání vlastního těla

 


Prevence poruch příjmu potravy


Tomuto onemocnění je do jisté míry možné předcházet. Zejména v rodině by se mělo dbát na dodržování zdravých stravovacích návyků, vytvářet příznivé podmínky pro osobnostní rozvoj dítěte, vhodným způsobem posilovat jeho sebedůvěru. Důraz by se měl klást také na poskytnutí správných informací o příčinách a následcích poruch příjmů potravy.

 

Jak řešit poruchy příjmu potravy a léčba


Prvním, avšak nejdůležitějším krokem je, aby si člověk uvědomil a přiznal, že se potýká s vážným problémem, který musí neodkladně řešit. Léčba jakéhokoliv druhu poruch příjmu potravy je během na dlouhou trať a vyžaduje notnou dávku odvahy a síly. I když dojde k vyléčení, riziko recidivy je stále vysoké, proto je velmi důležitá podpora blízkých a rodiny.


Je možné zvolit ambulantní formu léčby (psychoterapie, nutriční terapie, kognitivně-behaviorální terapie) v psychologické či psychiatrická poradně, u vážných případů se pak nevyhnete hospitalizaci na psychiatrickém oddělení. Cílem léčby je zvládnutí stresových situací bez potřeby uchylovat se k přejídání/hladovění, vypracování nového stravovacího režimu tak, aby postupně došlo ke zvýšení tělesné hmotnosti.



Jestliže vy, nebo někdo z vašich blízkých trpí poruchou příjmu potravy, neváhejte, a co nejdříve vyhledejte odbornou pomoc.

 






MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

---- Mentální anorexie - příznaky a léčba
---- Záchvatovité přejídání. Jak na ně vyzrát?
---- Bulimie - příznaky, léčba a její následky








Právě jste četli článek: Co jsou poruchy příjmu potravy a jejich léčba

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat