BIGOREXIE aneb Závislost na kulturistice

https://www.blog.mojra.cz/post/123

Dnešní doba je takřka posedlá propagací zdravého životního stylu. Samozřejmě v závislosti na tom, že na nás na každém rohu číhá nějaký typ fastfoodu se není čemu divit. Ovšem vše by mělo mít své meze, a ne vždy to, co je skryto za označením „zdravé“ je našemu tělo opravdu prospěšné.

Zatím nebyl vytvořen vyhovující ideál krásy, ale většinou se tíhne k extrémům – ať už mluvíme o trendu nezdravě vychrtlých modelek, či v dnešní době stále více oblíbených modelkách XXL. Všechny propagace domnělé dokonalosti pak vedou k tomu, že lidé začnou přehodnocovat své stravovací návyky, začnou žít tzv. zdravě. Jenže si často ani neuvědomují, že hranice mezi zdravým životním stylem a nezdravou honbou za dokonalým tělem je velmi tenká.

O poruchách příjmu potravy se můžete dočíst v našich starších článcích, dnes se však zaměříme na jiný druh psychické poruchy, jenž je často označován jako obrácená anorexie.


Co je to bigorexie?


Bigorexie (muskulární dysmorfie, Adonisův komplex) je definována jako porucha vnímání vlastního těla. Tak jako anorektici touží po štíhlém těle bez jakýchkoliv tukových záhybů, bigorektik chce mít za každou cenu co nejvíce svalů.


Bigorexie je poruchou, která se projevuje většinou u mužů, kteří se stanou v podstatě závislými na posilování. Statistiky udávají, že zhruba 20 % profesionálních kulturistů bigorexií trpí. Samozřejmě výjimkou nejsou ani ženy, avšak o ženách kulturistkách se toho tolik nenamluví.


Aby bylo možné stanovit jako diagnózu bigorexii, musí závislý splňovat alespoň dva typické znaky:


Trénink je na prvním místě
, vše ostatní je odsunuto do pozadí, a to jak osobní, pracovní, tak i společenský život.

Vyhýbání se odhalování. Bigorektik je neustále nespokojen se svým tělem, stydí se za něj a nerad se odhaluje. Pokud je nucen zúčastnit se aktivity, při které se musí odhalit, je u něj patrná velká nervozita a stres.

Cvičení i v nemoci. Od pravidelné návštěvy fitcentra jej neodradí ani zdravotní problémy.

Zkreslené vnímání sebe sama.
Bigorektik má utkvělou představu vlastní nedokonalosti. To značně ovlivní jeho fungování v běžném životě a ve vztazích.


Příčiny vzniku bigorexie


Velkou roli zde hraje tlak médií a ideál pana dokonalého. Hrdinové filmů všech žánrů mají vždy tělo samý sval a jsou díky tomu obletováni ženami. Obyčejný muž je ve filmech většinou v pozici outsidera, správný chlap má být podle autorů filmů a knih samý sval a šlacha. Mnoho mužů pak touží tohoto ideálu mužské krásy dosáhnout, často však překročí onu pomyslnou hranici a stanou se závislými. O to horší je pak přístup společnosti, protože bodybuilding je všeobecně považován za něco pozitivního, a tak často bigorektika okolí v jeho konání povzbuzuje namísto toho, aby mu pomohli jeho závislost překonat. Dalším faktorem, který stojí za vznikem bigorexie může být negativní vztah s otcem, nízké sebevědomí a sklony k perfekcionismu.


Projevy a příznaky bigorexie


Bigorektik je posedlý posilováním a vším, co se k tomu pojí. Kromě toho, že tráví dennodenně několik hodin v posilovně, dbá úzkostlivě i na „správnou“ životosprávu – záměrně dáváme správnou do uvozovek, protože jídelníček bigorektika je založen zejména na dostatečném příjmu proteinů a minimu tuků. Nejde tedy o jídelníček, který by byl tělu dlouhodobě prospěšný, protože v něm chybí mnoho dalších důležitých živin. Bigorektik nenechává nic náhodě, často také užívá různé potravinové doplňky a není neobvyklé, že v krajních případech sáhne i po steroidech a anabolikách. V každém ohledu bigorektik dávno překročil čáru mezi zdravým a nezdravým sportováním, jeho touha po svalech a dokonale vypracovaném těle ho nenechá odpočívat, což může mít mnoho zdravotních i psychických následků.


Následky bigorexie


  • nadměrné přetížení organismu
  • nervozita a stres v případě, kdy bigorektik nemůže cvičit
  • problémy s ledvinami, trávicím systémem, játry v důsledku nesprávného jídelníčku a užívání potravinových doplňků
  • sociální izolace
  • pracovní a rodinné problémy
  • poškození pohybového aparátu v důsledku přetížení
  • nadváha v důsledku vysokého příjmu energie
  • nedostatek financí


Léčba bigorexie


Jak jsme se již zmínili výše, diagnostika bigorexie je velmi složitá. Hlavním krokem k úspěchu je, aby si sám bigorektik uvědomil svůj problém a chtěl jej začít řešit. Aby byla léčba účinná je potřeba naprosto změnit svůj přístup a životní styl. Bez odborné pomoci a vedení psychologa se však bigorektik neobejde.


Velmi dobrých výsledků se dosahuje pomocí kognitivně-behaviorální terapie, která vede k odbourání destruktivního chování. V rámci terapie se psycholog zaměřuje zejména na zjištění příčin vzniku poruchy a jejich odstranění.

 







Právě jste četli článek: Bigorexie aneb závislost na kulturistice

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat