Averze vůči žvýkání a zvukům při jídle? Misofonie na scéně

https://www.blog.mojra.cz/post/408

Dohání vás k šílenství něčí hlasité žvýkání, mlaskání nebo jiné zvuky při jídle? Obtěžují vás i jiné malé zvuky jako je klepání perem nebo ťukání prsty o desku stolu? Nejspíš trpíte misofonií, kvůli které mohou být tyto zvuky nejen otravné, ale doslova nesnesitelné.


Lehká mozková anomálie

Pojem misofonie pochází z řeckého „misophonia“, což znamená nenávist vůči zvuku. Jedná se ale o skutečnou mozkovou abnormalitu s psychologickými i fyziologickými příznaky. Projevuje se rozdílem ve strukturách mozku a také ve způsobu, jakým mozek dotyčných reaguje na tak zvané spouštěcí zvuky. Odborníci ji dokáží odhalit pomocí MRI – magnetické resonance. Tato přecitlivělost může zasahovat do každodenního života a způsobovat jeho nositeli úzkost, záchvaty hněvu nebo paniky a vést k izolaci či depresi.


Jaké jsou spouštěče a co způsobují?

Teoreticky může být spouštěčem jakýkoliv zvuk. Jedná se ale nejčastěji o zvuky, které vychází z úst jiných lidí, zvířat nebo přístrojů, jedná se například:

  • Hlasité žvýkání nebo srkání
  • Mlaskání, hlasité dýchání
  • Potahování
  • Cvrlikání ptáků, hmyzu nebo jiných zvířat
  • Tikot hodin


Je poměrně těžké popsat, co lidé s misofonii vlastně cítí. Zkuste si ale představit, jaké pocity ve vás vyvolává, když někdo přejede nehty po tabuli a několikrát to znásobte. Husí kůže, mráz po zádech, nervy na pochodu a touha, ať to okamžitě skončí. Tak přesně toto mohou lidé s misofonií pociťovat denně. 


Diagnostika a jak se s misofonií vyrovnat

Odborníci ještě přesně nevědí, co misofonii způsobuje. V minulosti byla často špatně diagnostikována jako úzkost nebo různé druhy fobií. Zdá se ale, že s některými onemocněnými cosi společného má. Vyšší výskyt je například zaznamenán u lidí s obsedantně-kompulzivní poruchou, s úzkostnými poruchami nebo Tourretovým syndromem.


Misofonie je celoživotní porucha, kterou nelze vyléčit, ale existuje několik možností, jak ji lépe kontrolovat. Prvním z nich je TRT terapie, která se zaměřuje na to, aby lidé lépe přivykli okolnímu hluku. Učí se tedy větší toleranci ke zvukům a tím eliminují úzkost, která na jejich základě může vznikat. Dalším účinným typem terapie je kognitivně behaviorální terapie (KBT). Ta může pomoci změnit negativní asociace, které dotyčný s vyvolaným zvukem pociťuje. Mezi možné léčebné metody také samozřejmě patří poradenství formou mluvení. Psycholog vám může pomoci upravit životní styl, zvládání stresu a další tak, aby se úzkost eliminovala. 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Jak poznat poruchy příjmu potravy u dětí a jak je řešit

Jak poznat poruchy příjmu potravy u dětí a jak je řešit

Poruchy příjmu potravy (PPP) tvoří poměrně širokou diagnostickou škálu. Jsou charakteristické patologickým jídelním chováním a vnímáním vlastního těla. Nesou s sebou mnohé somatické, psychologické i sociální následky. Hladovění a následné hubnutí je zdánlivě jediným účinným principem, který v očích dospívajících spolehlivě funguje, ale za jakou cenu? Anorexie a bulimie Základní příznaky poruch příjmu potravy asi každý z&nbs...

Pokračovat ve čtení

Ganserův syndrom: šílenec nebo simulant?

Ganserův syndrom: šílenec nebo simulant?

Psycholog a pacient sedí naproti sobě. Pacient je asi čtyřicetiletý muž, jehož anamnéza není nijak výrazná – rodina, dvě děti, podnik, který ještě donedávna dobře prosperoval. Momentálně se však jeho firma dostala do potíží a nedaří se mu platit včas všechny půjčky. Psycholog pokládá muži jednoduché otázky: „Kolik je 3 + 3? Jakou barvu má obloha? Kolik nohou má pes?“ Na dotazy však přichází nečekané odpovědi: „5. Žlutou. 2.“ A stejně a...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat