Agresivita u dětí. Jak na ní?

https://www.blog.mojra.cz/post/47

Stále častěji se setkáváme s nárůstem agrese u dětí, proto jsme se rozhodli v tomto článku zaměřit na příčiny a projevy dětské agrese a pokusíme se nastínit možná řešení.


Co je to agrese/agresivita u dětí?


Agresivitu můžeme definovat jako útočné chování dětí zaměřené proti jiné osobě (dítě, rodič, učitel…), které má uspokojit jeho potřeby, např. touhu po určité věci, po obdivu, uznání. Dětská agrese se projevuje nejčastěji hněvem, vztekem, podrážděností, bitím, provokacemi a posmíváním.


Agresi z všeobecného hlediska však není vhodné vnímat jen v negativním smyslu. S jistou mírou agresivity se již narodíme, pomáhá nám budovat si postavení ve společnosti, prosazovat své názory a bránit se. Podstatné je, aby se děti od útlého věku vhodným způsobem naučily své agresivní chování ovládat a rozpoznaly přípustné meze.



Příčiny agrese u dětí


Existují dva názory odborníků na vrozené dispozice dítěte k agresi - jedni dědičnost agresivity popírají, druzí nikoliv. Co lze s určitostí říci je fakt, že se na agresivitě dítěte podílí jeho typické povahové vlastnosti a ty jsou dědičné (temperament, výbušnost, impulsivita). Dále se na rozvoji agresivního chování u dítěte podepisují naučené vzorce chování. Špatný příklad dávají nejčastěji rodiče, pokud nereagují na projevy agrese přiměřeným způsobem, či využívají agresi k dosažení svých cílů je nasnadě, že stejně se bude chovat i jejich dítě.


Dítě může agresivně reagovat také v případě, kdy je unavené, cítí se nepohodlně, je nuceno čelit důležité změně (nástup do mateřské školy, narození sourozence, rozvod rodičů, stěhování…) a v neposlední řadě se na agresivitě u dětí podepisuje vliv sdělovacích prostředků a počítačových her, kde se stále častěji objevují prvky násilí. 



Projevy agrese u dětí, stupně agresivity


Mezi typické projevy agrese u dětí patří vztek, hněv, podrážděnost, nadávky, posmívání, provokace, rozbíjení věcí, šikana, pomlouvání, fyzické napadání (kousání, škrábání, štípání, bití…) a podobně.



Stupně agresivity u dětí:


1. vnitřní agrese – probíhá pouze v myšlení dítěte, navenek se neprojevuje

2. agrese projevována navenek nadávkou, výhružkou…

3. agrese spojená s destruktivním chováním rozbíjení věcí, bouchání dveřmi…

4. fyzické napadání



Možná prevence agresivního chování u dětí



Kontrolujte, jaké pořady v televizi dítě sleduje, jaké hraje počítačové hry. Nemusíte všechny nevhodné pořady/hry přímo zakazovat, ale sledujte je společně a následně dítěti vysvětlete, proč bylo dané chování špatné.


Komunikujte s dítětem o jeho pocitech, potřebách a problémech. Vysvětlete mu, jaké hranice agrese jsou přípustné a kterému chování se má vyvarovat.


Jděte příkladem! Rodič je pro dítě vzorem, proto se chovejte sami tak, jak chcete, aby se v budoucnu chovalo vaše dítě. Spory řešte s notnou dávkou asertivity a ve stejném duchu vychovávejte svého potomka.


Dávejte dítěti najevo lásku, věnujte se mu.



Jak zvládat agresi u dětí


Ať už jste rodičem dítěte, které má sklony k agresivnímu chování, či naopak je vaše dítě takovému chování vystaveno, je zapotřebí adekvátně reagovat. Zde je několik rad, jak se v takovémto případě zachovat.


Dítě agresor:

- Vnímejte chování dítěte, pracujte s jeho temperamentem.

- Plánujte aktivity, při kterých si může dítě „vybít“ své agresivní chování, např. různé typy sportu.

- Pomáhejte dítěti zvládat krizové situace, dořešit je do konce bez projevů agrese.

- Vštěpujte základy slušnosti jako je pozdravení, děkuji/prosím, omlouvám se…

- Učte dítě, že lhaní není řešením.

- Neoddělujte dítě od kolektivu.

- Komunikujte s dítětem, učte jej se zamyslet nad jeho chováním, aby pochopilo, co udělalo špatně.


Dítě oběť:

- Budujte v dítěti zdravé sebevědomí.

- Nesnažte se dítě za každou cenu chránit, dovolte mu, aby se se situací snažilo vyrovnat samo.

- Hledejte společně vhodné způsoby obrany.

- Neoddělujte dítě od kolektivu.





Jestliže jste rodičem dítěte, u kterého se projevily neobvyklé agresivní sklony a nevíte, jak tuto situaci svépomocí zvládnout, nebojte se vyhledat pomoc dětského psychologa. 









Právě jste četli článek: Agresivita u dětí. Jak na ní?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Jana před měsícem
    Jana

    Je možné poprosit o radu pouze přes email?

  • Tým poradny Mojra.cz před měsícem
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý večer Jano, děkujeme za projevenou důvěru. Ano, e-mailové konzultace samozřejmě nabízíme, velmi rádi Vám i případně pomůžeme s výběrem psychologa, pokud nám napíšete na e-mail nebo do chatu v pravém rohu stránky, případně nás můžete kontaktovat telefonicky na čísle +420 731 226 690, jakou oblast si přejete řešit. Všechny naše psychology naleznete na tomto odkaze https://mojra.cz/nasi-psychologove. Zde naleznete více informací týkající se e-mailové konzultace https://mojra.cz/psychologicka-poradna/konzultace-balicky/emailova-konzultace-s-psychologem. Přejeme Vám krásný den, Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat