Partner je frigidní: Jak se vyrovnat s rozdílnými libidy u partnerů

https://www.blog.mojra.cz/post/60

Sex hraje ve vztahu důležitou roli, ne vždy je však sexuální život partnerů ideální. Je přirozené, že ve většině vztahů po čase četnost pohlavního styku klesá, ovšem jsou i případy, kdy sexuální touha naprosto vyprchá, pak často slýcháme, že je jeden z partnerů frigidní. Co však pojem frigidita znamená a je běžnější u mužů či žen? V dnešním článku si tuto problematiku přiblížíme.


Co je to frigidita?


Frigidita nebo též pohlavní chladnost se řadí k pohlavním poruchám, kdy je omezena sexuální funkčnost. Mezi nejčastější projevy patří naprosté odmítání pohlavního styku, neschopnost se vzrušit a dosáhnout orgasmu, případně je spojena s necitlivostí pohlavních orgánů. Důvodů k frigiditě může být mnoho, od fyzických po psychické. Nejčastěji se objevuje u žen, ovšem i u mužů nejde tak docela o raritu.


Ne každé sexuální odmítání se dá označit za frigiditu, partnerské vztahy se neustále vyvíjí a stejně tak se mění i partnerovy touhy, mnohdy je příčinou sexuální abstinence např. nevěra. Nelze předpokládat, že muž i žena budou mít stejná libida, každý člověk má různý sexuální temperament, někdo je náruživý více, jiný méně. V praxi jsou i takové případy, kdy je frigidita selektivně vázána pouze k jednomu partnerovi a s jiným tento problém není.


Obecně lze říci, že si odbornou pomoc žádají ty případy, kdy dojde ke snížení sexuálních potřeb náhle a bez zjevných příčin, případně pokud je opravdu vázaná jen ke konkrétní osobě.



FRIGIDITA U MUŽŮ


Ačkoli jde o ojedinělý jev i muž může být z určitých příčin frigidní, často je však tento stav chybně zaměňován za impotenci. Je namístě si vysvětlit rozdíl těchto dvou pojmů. Impotence znamená, že muž chce, ale nemůže, naproti tomu frigidní muž může, ale nechce.


Příčiny frigidity u mužů:


  • Sexuální selhání zejména v začátcích pohlavního života, případně na začátku vztahu.

  • Nízká hladina testosteronu ať už se jedná o vrozenou vadu, či je tento stav spojen s určitou nemocí např. cirhóza jater, onemocnění štítné žlázy, rakovina varlat…

  • Cukrovka

  • Negativní vztah k intimnostem spojený s traumatem v dětství, přísnou výchovou apod.

  • Odcizení, krize ve vztahu



FRIGIDITA U ŽEN


Žena často nevnímá svou frigiditu jako zásadní problém ve vztahu, což je do jisté míry dáno rozlišným nastavením hodnot oproti mužům. Mnohdy je příčinou neschopnost se dostatečně vzrušit a dosáhnout orgasmu, jindy je na vině nadměrná tvorba hormonu prolaktinu či traumatizující zážitek.


Příčiny frigidity u žen:


1. Psychické

  • deprese a jiné psychické poruchy
  • stres
  • puritánská výchova
  • stavy spojené s dlouhodobým užíváním léků
  • partnerské problémy


2. Fyzické

  • poruchy štítné žlázy, nádory, gynekologické záněty, diabetes
  • nedostatečné zvlhčení pohlavních orgánů
  • únava



U žen můžeme frigiditu rozdělit do dvou stěžejních skupin – vrozená a získaná. Vrozená frigidita znamená, že partnerka sex nikdy nepotřebovala a nevyhledávala. Řešení tohoto stavu je velmi komplikované, záleží na tom, zda se partnerka v začátku vztahu přetvařovala a poté se neustále vymlouvá, nebo jestli svou frigiditu na rovinu přiznala. Získaná frigidita je povětšinou spojena s obdobím po porodu, svůj vliv má na ni také kojení a psychický stav ženy.


Existuje prevence?


Základem fungujícího partnerského i sexuálního života je určitá ohleduplnost a tolerance k potřebám a pocitům toho druhého, fyzická i psychická pohoda. Sexuální apetit může posílit dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, vyvážená a pestrá strava, dlouhý spánek apod. Rozhodně není vhodné vytvářet na partnera jakýkoliv sexuální nátlak.


Možnosti léčby


Úspěšná léčba spočívá v odstranění všech negativních faktorů a správně vedené psychoterapii. Proto při jakýchkoliv pochybnostech doporučujeme obrátit se na psychologa, který dokáže odhalit příčiny a stanoví vhodnou léčbu.



Součástí terapie je řešení partnerské krize, zlepšení komunikace mezi partnery, odstranění depresí, ale také spolupráce se sexuologem zaměřená na zvládnutí masturbačních technik, autoerotiku podpořenou četbou erotických časopisů/knih, Kogelovy cviky aj. Léčbu je možné podpořit různými léky, čajovými směsmi, případně malou dávkou mužských pohlavních hormonů.

 










Právě jste četli článek: Partner je frigidní: Jak se vyrovnat s rozdílnými libidy u partnerů

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat