Nevěra partnera: Jak poznat, že je partner nevěrný a jak se s tím vyrovnat?

https://www.blog.mojra.cz/post/66

V dnešní době se přízrak nevěry vznáší téměř nad každým vztahem, již dávno se nejedná o společenské tabu ba naopak, nevěra se stává jakýmsi moderním trendem. Partneři tímto způsobem reagují na různé krize, které vztah provází, ať už s vidinou útěku od problémů či mají pocit, že nevěra může nějakým způsobem jejich vztahu prospět. Ať tak či onak, je nevěra ve své podstatě velmi vážným problémem, který málokdo umí řešit. Jelikož jde o velmi rozsáhlé téma, o kterém by mohlo být napsáno tisíce stránek a stejně bychom se nedobrali konce, rozhodli jsme se v dnešním článku zaměřit na nevěru spíše z obecného hlediska.


V první řadě je nutné položit si otázku, co je nevěra? Nevěrou může být vskutku cokoliv, záleží na tom, jak máte nastavené hranice. Pro někoho může být nevěrou polibek, pro druhého až pohlavní styk. Neexistuje přesně určené schéma, jak by měl vypadat dokonalý vztah a stejně tak nemůžeme striktně vymezit, co nevěrou je a co není. Z širšího úhlu pohledu by se dalo za nevěru označit vše, co překračuje vymezené hranice vašeho vztahu a porušuje pravidla, na kterých jste se s partnerem dohodli.


Příčiny nevěry


Důvodů, proč jsou si partneři nevěrní může být mnoho, vybrali jsme opravdu jen ty nejčastější.



Proč jsou nevěrné ženy?

Ačkoli se může zdát, že ženy vede k nevěře mnohem více důvodů než muže, je tomu naopak. Abychom byli přesní, ženy můžou mít miliony důvodů k nevěře, což však neznamená, že se ji dopustí. Proč? Odpověď je jednoduchá – láska. Kvůli lásce dokáže žena přehlížet spoustu partnerových nedostatků, jakmile však city ochladnou a jinde se ji dostává toho, co ve vztahu chybí je nasnadě že postupem času podlehne.



Proč jsou nevěrní muži?

Tak zde už se dostáváme k obsáhlejšímu tématu, muži si totiž na citové stránce vztahu nepotrpí tolik, jako ženy, většinou nepovažují svou nevěru za nic tak špatného, což obhajují tvrzením, že šlo pouze o sex, ne o lásku. Mezi nejčastější důvody mužské nevěry patří:

- absence sexu ve vztahu

- nuda při sexu

- partnerka muže přestala přitahovat (např. ztloustla, nedbá o sebe)

- narození dětí a odsunutí partnera na druhou kolej

- touha po pochopení a uznání, kterého se mu od partnerky nedostává

- podlehnou svodům, protože nedokáží odolat



Jak poznat, že je partner nevěrný?


S určitostí můžeme říci, že ženy nevěru partnera tak nějak intuitivně vycítí. Ačkoli se vše zdá být v naprostém pořádku, začnou se objevovat náznaky, které vás na nevěru partnera mohou upozornit. Prvním signálem je očividná snaha ukrýt před vámi mobilní telefon, respektive jeho obsah. Partner častěji vede tajuplné telefonáty, posílá více SMS a vyhýbá se odpovědi na otázku komu a proč? Postupně uvadá váš sexuální život, partner je odtažitý a nechce se bavit o dětech a společné budoucnosti. Většinu času tráví „údajně“ v práci, vymlouvá se na pracovní schůzky či na kamarády apod. A mnohdy jsou důkazem stopy na oblečení např. vůně parfému či šmouha od rtěnky.  


Nevěra a její důsledky

Dopustit se nevěry není nic složitého, ovšem ne vždy člověk domyslí, jaký dopad bude mít tento čin na vztah.


Konec vztahu – málokterý partnerský vztah dokáže nevěru ustát, většinou se i přes všechny snahy rozpadne.


Ztráta důvěry – je nejspíše tím nejhorším následkem nevěry. Podvedený partner žije v neustálé obavě z toho, že se situace bude opakovat, což má neblahý dopad na jeho psychiku a celkové fungování vztahu. Obnovení důvěry v partnera je dlouhodobý proces, a ne vždy se to povede.  


Dopad na děti – děti jsou velmi vnímavé a jakékoliv problémy v rodině nesou těžce. Snaží se situaci pochopit, ovšem nejčastěji pohlíží na sebe jako na viníka a mají strach, že se jejich rodiče rozvedou.


Problémy s intimitou – vztah trpí po sexuální stránce často ještě před samotným odhalením nevěry. Mohou se objevit negativní pocity a myšlenky, až zhnusení či odmítání spát ve stejné posteli jako milenka apod. Nevěrný partner v rámci obnovy vztahu mnohdy na partnerku tlačí, chce prostřednictvím sexu vše napravit, čímž ovšem situaci spíše zhoršuje než naopak. Existují však i výjimky, kdy nevěra „pomohla“ sexuální život partnerů vylepšit.



Jak se vyrovnat s nevěrou?


V první chvíli se v podváděném partnerovi nahromadí spousta negativních emocí, ty je nutné ventilovat, proto se vykřičte a dovolte si plakat. Jakmile překonáte prvotní šok a budete schopni alespoň v rámci možností rozumně uvažovat, položte si dvě zásadní otázky – Proč? a Chci ve vztahu zůstat? U první otázky trvejte na tom, aby vám partner objasnil příčinu, která ho k nevěře vedla. Nespokojte se s vyhýbavými odpověďmi a ujišťováním, že se to nebude opakovat.


Jakmile zjistíte důvod partnerovy nevěry, můžete se zaobírat úvahami, zda ve vztahu setrvat. Roli zde hraje mnoho faktorů – zda se jednalo o první či opakovanou aféru, jaké jsou plusy a mínusy vašeho soužití a také pravidla, podle kterých by měl váš vztah v budoucnu fungovat. Zaměřte se zejména na komunikaci s partnerem, jen tak můžete předejít dalším nedorozuměním a problémům. Neztrácejte naději, pokud vše nepůjde rychle, vyrovnat se s nevěrou je během na dlouhou trať.



 Jak obnovit vztah po nevěře?


  • Základem úspěchu je rozhodnutí obou partnerů, že chtějí vztah zachránit.
  • Věnujte si pozornost a mluvte spolu.
  • Navzájem si naplňujte potřeby a přání.
  • Předcházejte partnerské nespokojenosti.
  • Buďte upřímní.
  • Obnovte ztracenou důvěru.
  • Domluvte si přesná pravidla a dodržujte je.
  • Plánujte společnou budoucnost.



Jak může při nevěře pomoci psycholog?


Jestliže žádné pokusy ani rady nepomáhají a vy ještě nejste pevně rozhodnutí vztah ukončit, je namístě vyhledat odbornou pomoc. Psycholog s vámi podrobně rozebere celou situaci, zaměří se na hledání příčin nevěry a následně vám poskytne psychickou oporu. Mimo jiné nabídne objektivní pohled na věc a v důsledku toho vám může pomoci rozhodnout se, zda má cenu ve vztahu setrvat, nebo zda byste jej měli raději ukončit.


Konečné a definitivní rozhodnutí je pak samozřejmě na vás. Kromě toho ve spolupráci s psychologem můžete zapracovat na vašem sebevědomí, na možnostech, jak v budoucnu nevěrám partnera přecházet a mnoho dalšího, vše je ryze individuální a odvíjí se od konkrétního případu. 












Právě jste četli článek: Nevěra partnera: Jak poznat, že je partner nevěrný a jak se s tím vyrovnat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Radka Ulrychová před měsícem
    Radka Ulrychová

    Dobý den, jsem krátce ve vztahu cca rok. S partnerem nám vše klape, nemáme žádné problémy, mluvíme otevřeně o všem, sex úžasný, ale i přesto vím, že mě partner podvádí. Tvrdí že ne ( nikdy to nikdo nepřizná). Bylo mi vysvětleno, že je to normální si psát a spát s jinýma ženami. Je to jen o sexu, bez emoce a lásky. Partner nikdy nebyl ženatý a nemá děti, myslíte si, že někdy dozraje? V mládí měl problém ,, říkal, že se nechal ovládat pinďourem a vyspal se s každou” za svůj život měl mraky partnerem. Jen jeden 10-ti letý pevný vztah.

  • Tým poradny Mojra.cz před 22 dny
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Radko, Každý vztah je individuální záležitostí partnerů. Hranice, co považujeme za nevěru a co naopak vnímáte jako normu se proto různí. Důležité je zároveň nastavení si hranic a jejich respektování. Věřím, že pokud se s partnerem dokážete otevřeně bavit na různé témata, společně najdete i prostor pro komunikaci vlastních pocitů a tužeb, týkajících se toho, co je vám ve vztahu příjemné a co váš vztah naopak ohrožuje nebo brzdí. Pevným základem vztahu by mělo být zejména poznání, co od vztahu očekáváte a zda se dokážete vydat vpřed společným směrem. Mgr. K. Bobáková, online psycholog poradny MOJRA.


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat