Jak znovu najít ztracenou motivaci?

https://www.blog.mojra.cz/post/296

Určitě to taky znáte. Udělám to zítra! Tuhle malinkou lež jste si tento týden řekli už asi třikrát. Dny ubíhají jeden za druhým, ale ono produktivní zítra, pořád ne a ne přijít. V hlavě nosíte dlouhý seznam věcí, o kterých víte, že je musíte udělat, ale vůbec se vám do ničeho nechce. Nemáte žádnou motivaci. To, co vás dříve bavilo a naplňovalo, je teď jenom další nudnou povinností.


Najít ztracenou motivaci a silnou vůli může být někdy docela fuška, ale nemožné to není. V dnešním článku vám nabídneme pár rad, jak na to. 


Tip číslo jedna: Neodkládejte čtení tohoto článku na zítra, ale rovnou se do něj pusťte!

 

Proč ztrácíme motivaci?

 

Lidé často ztrácejí motivaci v práci. Na začátku je nadšení a zapálení pro všechny pracovní úkoly, snažíme se dělat svou práci, jak nejlépe to umíme a vlastně nás to i docela baví. Jenže pak se něco zvrtne a najednou se práce stává pouze nutným zlem. Někdy může být ztráta pracovní motivace jednou z příčin syndromu vyhoření. Motivace opouští také studenty. Počáteční nadšení pro obor střídá úplná ztráta motivace ke studiu.


Není to ale jen práce nebo škola, kde se nám toto může stát. Někdy lidé ztrácejí motivaci i k úplně obyčejným každodenním činnostem. Může nastat období, kdy ztratíte chuť cokoli budovat nebo vylepšovat ve vlastní domácnosti. Jindy se stává, že si uvědomíte, že se vám vůbec ale vůbec nechce budovat žádné nové vztahy nebo poznávat nové lidi. Úplně nejhorší je, když člověk ztratí motivaci k životu obecně.


Proč se tohle děje?


Důvodů může být hned několik. Najednou vám žádná z činností, kterým jste se předtím pravidelně a s radostí věnovali, nedává smysl. Nevidíte důvod, proč v dané aktivitě dál pokračovat. Stává se taky, že když do něčeho vložíte opravdu hodně energie a ona se vám nijak nevrátí – nikdo vás neocení nebo se vaše snaha ukáže být úplně zbytečná – něco ve vás se najednou změní…

 

Získejte svou motivaci zpátky!


Pojďme se teď podívat, co s tím vy sami můžete udělat. Jak získat svou ztracenou motivaci zpět?



Odpočiňte si

Odpočívat? Vždyť mám právě problém cokoli udělat. Jak mi jako pomůže, když nebudu dělat nic?!


Ano, uznáváme, na první pohled se to může zdát nelogické. Představte si to ale takhle: momentálně z nějakého důvodu nezvládáte cokoli dělat, nedokážete se k ničemu přinutit. Cítíte se vyšťavení a bez energie. Jste trochu jako mobilní telefon, který jel nepřetržitě naplno a teď mu kontrolka jeho baterie bliká jako o život a hlásí se o nabití.


Přesně to teď potřebujete i vy. Ze všeho nejdřív musíte dobít svoje baterky. Potřebujete si odpočinout. A tím nemyslíme to, že si sednete a budete neustále uvažovat nad tím, co všechno musíte udělat a kolik vás toho čeká. Ne. Zkuste si opravdu dopřát čas, kdy se úplně uvolníte.


Neumíte odpočívat? Podívejte se, jak správně relaxovat!

 


Najděte smysl

Nevidím důvod něco dělat nebo se snažit. Proč taky? Jaký má tohle všechno vlastně význam?


Vědět, proč něco dělám a k čemu to všechno je, je důležitější, než se zdá. Zkuste se nad tím zamyslet. Proč je to pro mě důležité? Jaký má smysl, když to udělám? V práci může pomoci, když si uvědomíte, že i malé úkoly, které se vám můžou zdát úplně zbytečné, jsou důležitou součástí něčeho většího. Co se motivace ke studiu týče, zkuste si vzpomenout, proč jste si tehdy danou školu vybrali, co se vám líbilo a na co jste se těšili.


A když se vám smysl nedaří najít? I to se může stát. Možná teď opravdu nejste tam, kde byste měli být a je nejvyšší čas na změnu.



Dejte si menší cíle

Mám toho hrozně moc, ať se snažím, jak se snažím, mám pocit, že se vůbec neblížím ke konci a že se jenom plácám na místě.


Před každým teď může stát jiný velký úkol: zpracování nového projektu do práce, napsání diplomové práce nebo třeba zařizování svatby. Tyhle velké úkoly v sobě ale skrývají spoustu dalších, menších a poměrně dobře splnitelných pod-úkolů.


Vysvětlíme si to na něčem, co známe snad úplně všichni. Velký úklid. Ať už jde o ten jarní nebo předvánoční, všichni se asi shodneme na tom, že je to spousta práce. Co vlastně znamení velký úklid? Víme, že na jeho konci chceme mít všechno v domě krásně uklizeno. Ale kde začít? A tak si v hlavě sestavíte plán: je třeba uklidit skříně, umýt okna, vydrhnout podlahu…


Stejně tak si rozložte i své současné cíle, ať už se týkají čehokoli. Nemějte před sebou jeden obrovský a hrozně vzdálený cíl, raději si vytyčte menší, dosažitelnější.



Odměňte se

Nezapomeňte na odměnu! Ať už je pro vás odměnou procházka v přírodě, kostička čokolády nebo další díl vašeho oblíbeného seriálu, nezapomeňte se za svou práci ocenit.




 

Víte, co na vás platí?

  • Někomu pomáhají v produktivitě TO DO listy, ze kterých může postupně odškrtávat splněné úkoly, jiný nedá dopustit na přehledný diář.
  • Někdo se těší na odměnu po práci, někteří volí opačnou strategii: za nesplněný úkol sami sobě něco zakážou, odepřou.
  • Jsou taky lidé, kterým pomáhá najít si parťáka, který je v tom s nimi a motivují se pak navzájem.

Lidé mají různé metody, kterými se snaží svou motivaci udržet. Víte, co platí na vás? Pokud ne, tak to zkuste zjistit!

 

 

 


Poraďte se

A když se vám pořád nedaří svou motivaci najít? Poraďte se! Psycholog, terapeut nebo třeba kouč – to jsou odborníci, na které se v tomto případě určitě můžete obrátit. Společně pak budete například hledat příčiny vaší současné situace nebo trénovat techniky, které vám ji pomohou zlepšit.

Pokud máte pocit, že jste ztratili veškerou motivaci a vůli k životu, pak je konzultace s psychologem rozhodně namístě.

 





Jak se objednat k psychologovi? Náš článek vás objednáním provede hezky krok po kroku. Máte raději videa? Videonávod naleznete pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 









Právě jste četli článek: Jak znovu najít ztracenou motivaci?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Jak se efektivněji učit: 7 tipů pro děti a žáky

Jak se efektivněji učit: 7 tipů pro děti a žáky

 Škola je důležitou součástí života všech dětí a žáků. Někteří žáci zvládají školu víceméně bez problémů, dobře a lehko se učí, mají kroužky, a škola jim nezpůsobuje žádné problémy. Tito žáci dosahují výborných výsledků s minimálním, nebo žádným úsilím.  Jsou však i děti, které se ve škole necítí dobře. Přes veškeré úsilí nedosahují dobrých známek, nedokážou/nechtějí se učit. Mnohé děti mají problémy ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat