ŽIVOT PO ROZVODU: Jak jít dál a nezhroutit se?

https://www.blog.mojra.cz/post/188

A žili spolu až do smrti. Krásný konec všech pohádek, kde dobro vítězí nad zlem. Bohužel život není pohádka, a tak se často šťastného konce buďto vůbec nedočkáme, nebo alespoň ne po boku jednoho partnera. Možná se někde stala chyba, vždyť ještě našim prarodičům vydrželo manželství po dlouhé roky a my si při oslavě jejich zlaté svatby říkáme, co je dnes jinak. Nejspíš se změnily lidské zásady, doba je uvolněnější, snad do jisté míry jednodušší než dříve, máme všeho dostatek, netrpíme hlady, neprocházíme hrůzami války, nežijeme v područí náboženských pravidel...


Rozvod není výmyslem moderní doby, již Voltaire řekl, že: „Rozvod se objevuje v dějinách současně s manželstvím“, avšak postupem času se z rozvodu stal jakýsi trend. Stále více rodin se rozpadá, stále více partnerů řeší krizi radikálním řezem namísto toho, aby na vztahu zapracovali. Může za to nedostatek času? Snad. Nebo možná jen nechceme strávit zbytek života po boku někoho, kdo si nás nezaslouží.


Samota, stres a černá díra…


Rozum hlásá jedno, srdce si dělá, co chce. Ať už je důvodem k rozvodu cokoliv od vzájemné dohody po nevěru, vždy to bolí. Lže ten, který tvrdí, že ne. Je to logické, zavřeli jste dveře za etapou svého života, která navždy zůstane vaší součástí. Najednou jste zůstali sami, jste vyčerpaní a nevíte, co si teď počnete. Rozvod můžeme s nadsázkou přirovnat k černé díře, která co spolkne, to už nevrátí. A vy se cítíte, jako by vás vysávala do morku kostí, brala si z vás to nejlepší, a nechávala jen propast, přes kterou nevede most. Z psychologického hlediska je rozvod druhým nejvíce stresujícím „zážitkem“ v životě člověka. A každý se s tímto stresem vyrovnává po svém, někdo je po půl roce připraven navázat nový vztah, druhý se stále užírá smutkem a žije v depresích. Všechny tyto negativní stavy se dříve či později odrazí na kvalitě vašeho života, ať už jsou to problémy v práci, nefunkční vztahy, nezdravý životní styl nebo psychické a zdravotní problémy.


První rok po rozvodu je prý nejtěžší, shoduje se většina odborníků. I když překonáte prvotní stres, dostanete se do určitých situací, které vám budou partnera a rozvod připomínat. Většina se s tím vyrovná a jde dál. Pak jsou tu také ti, kteří po rozvodu neví, jak se svým životem naložit, cítí se jednoduše ztraceni. Rok mají za sebou a pocity zmaru a ztráty stále přetrvávají, a tak to jde dál, další týdny, měsíce, roky. Z tohoto psychického rozpoložení se však bez pomoci odborníka neobejdou.


Jak začít po rozvodu opět žít?


Hoďte minulost za hlavu

Myslíme tedy hlavně období před a při rozvodu. Bylo to náročné, stálo vás to hodně sil, ale teď je potřeba se od toho odpoutat. Zkuste si představit, že všechny negativní emoce zavíráte do bedny, tu zamknete na sedm západů a pustíte po řece. Bedna chvíli plave a pak se ztratí v hlubinách. Uvidíte, uleví se vám.


Ukliďte si

Nejen doma, ale i v sobě. Vyházejte všechny věci, které vám připomínají partnera a prožitou bolest. Pokud vám to finance dovolí, přestěhujte se, pořiďte si nové vybavení atd. Pozor však na to, abyste při úklidu neházeli špínu na druhé. Ničemu neprospěje, když budete exmanžela pomlouvat. A pokud očerňuje on vás? Povzneste se nad to a neoplácejte stejnou mincí. Když už nic, tak vás alespoň může hřát pocit, že ho rozvod nejspíš pořádně žere. Trochu škodolibé radosti si můžete dovolit.


Nový život, nové zájmy

Většina lidí vidí na rozvodu jen to špatné. Zkuste se na vše podívat z jiného úhlu. Ano, je to bolestné období, ale každá bolest jednou přejde a vy stojíte na prahu nového života. Proč tedy stále jen truchlit, když můžete být šťastní, dělat nové věci, poznávat nové lidi? Vyrazte na dovolenou, dopřejte si relax a přemýšlejte, kam chcete dál v životě směřovat. Máte nějaké zájmy, které jste v manželství museli potlačit? Teď je ta nejlepší chvíle se jim začít věnovat.


Nezapomínejte na děti

Přestože jsme se v tomto článku zaměřili výhradně na pocity dospělého člověka, dětská psychika si zaslouží o to větší pozornost. Mluvte se svými dětmi, buďte jim oporou, ujistěte je, že je milujete.




Jak říká známé přísloví Když něco starého končí, něco nového začíná. Pokud však stále neumíte dát sbohem minulosti, vyrovnat se s ní, a neustále vám ničí život, svěřte se do rukou zkušeného psychologa. Ten vám mj. nabídne nezaujatý pohled na celou situaci, nabídne různé možnosti a povede vás na vaší cestě za štěstím a duševní pohodou. 








Právě jste četli článek: Život po rozvodu: Jak jít dál a nezhroutit se?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat